Je hebt van die mensen die avonden lang zitten te googlen en zo de meest exotische apparatuur tegen komen. Of het nu gaat om Philips Hi-Fi apparatuur uit Zuid Amerika of uit Nieuw Zeeland, er komt altijd wel iets voorbij dat je nog niet eerder hebt gezien. Zo ontdekte ik ooit bij toeval de 19RB211 “filodiffusore”. Een Italiaanse draadomroep ontvanger van Philips, die gemaakt zou zijn in Milaan. Het apparaatje ziet er werkelijk schitterend “space age” uit en past in elk jaren zeventig interieur. Ze waren er in zwart, wit en natuurlijk de mooiste, retro oranje! Het oranje exemplaar vind ik echt geweldig mooi en ondanks dat je er in de praktijk niks meer aan hebt bleef het ding in mijn hoofd hangen.
Afgelopen zomer is onze keuken gerenoveerd en de wederhelft sprak de wens uit dat ze toch wel graag een bluetooth boxje zou willen om daar muziek af te spelen, dan hoeft de stereo in de huiskamer niet zo hard. Ik vertik het om daar één of ander modern Chinees prul neer te zetten maar hee, wacht eens! Dat zou nog wel eens een leuk projectje kunnen worden voor zo’n gepensioneerde draadomroep luidspreker! Een weekje of wat turen op internet en verhip, een schitterende oranje 19RB211 duikt op eBay op, ergens in Polen ofzo. Ach, voor die paar tientjes besloten de gok te wagen en het ding kwam warempel netjes en compleet en in erg mooie staat aan. Nu, snel open maken en kijken wat erin zit.
Ziet er netjes opgebouwd uit allemaal. Er zit zelfs heel verantwoord een DIN aansluiting verstopt in één van de ronde gaten aan de achterkant van het kastje. Of dit een ingang is (gebruik als versterker?) of een uitgang (uitzending opnemen op band?) is me niet direct duidelijk. Het is grappig dat het apparaatje zowel Philips componenten als “vreemde” componenten bevat. Het heeft een simpel germanium eindtrapje van een AC187-AC188 en een grote, niet-Philips breedband luidspreker. De verkoper had ook al wat verder onderzoek gedaan naar de werking van het ontvangstgedeelte en schrijft daar het volgende over:
Weird radio receiver that receives long waves only, on factory pre-defined frequencies, which are 178, 211, 244, 277, 310 and 343 kHz and each of them has an associated switch on the surface (switches 1 to 6). Two cables are coming out of the device, of which one is for a power supply and other is for a connection to a telephone line, by a vintage connector. I guess that this radio receiver could be used as a telephone for incoming calls. When I turn it on, the led on the side turns on, I don’t hear a sound from the radio on the speaker, but I do hear a hiss coming from the amplifier. I don’t know if this lack of the sound from the radio is a malfunction or if today there’s no radio stations that transmit their programs via long waves. When I use the volume control potentiometer, I hear a noise on the speaker, typical for filthy potentiometers, but the volume of the hiss coming from the amplifier changes then. Which probably means that the amplifier works normally. There is just one fullrange speaker built-in, manufactured by SIPE in Ancona, Italy. Multimeter displays 8 Ohms impedance of the speaker. Input/output socket is not tested yet, but will be soon. Nothing is broken, nothing is cracked and there are just some surface marks on the shield as well as some dotty marks on the knobs.
In feite een langegolf ontvanger dus, voor zes voorgeprogrammeerde frequenties. Die werden natuurlijk via het draadomroep netwerk uitgezonden en konden gekozen worden met de voorkeur knoppen bovenop het apparaatje. Dat hele ontvangstgedeelte heeft geen functie meer maar de versterker en luidspreker kunnen prima worden hergebruikt. Dankzij een matig leesbaar schema dat ik op internet vond, was het makkelijk om het punt te vinden waar het signaal van de langegolfontvanger naar de eindversterker werd gestuurd en dit is de perfecte plek om een eigen audiosignaal aan te bieden.
Op Ali bestelde ik een paar CA6928 Bluetooth ontvangertjes voor letterlijk een paar centen per stuk. Het enige dat die nodig hebben is een stabiele 5 volt en daarom even een stukje gaatjesprint geknutseld met een LM7805 erop. De CA6928 module vraagt toch zo’n 5 Watt vermogen dus eerdere exemplaren met een zenerdiode leidden tot teveel warmte ontwikkeling. De LM7805 heeft er geen problemen mee. Voeding wordt gewoon betrokken uit de interne voedingsspanning (16V) van het apparaatje. De stereo uitgangen van de bluetooth module heb ik met twee weerstandjes aan elkaar gehangen en dit mono signaal gaat naar de versterker van de 19RB211. Eerste test is direct succesvol; het is ook leuk dat de volume- en toonregeling van het apparaat gewoon bruikbaar blijven. Bij inschakelen start de bluetooth module op en geeft een melodietje; een tweede pingeltje geeft bevestiging als je met je telefoon of tablet verbinding hebt gemaakt. Afspelen van muziek werkt prima; volume van de telefoon op maximaal en de rest regel je bij met de elegante zilverkleurige draaiknop van het boxje. Missie geslaagd!