50 jaar cassettebandjes in Philips Museum

cassettes_1_0Afgelopen zaterdag werd in het Philips Museum aan de Emmasingel in Eindhoven de vijftigste verjaardag van het Cassettebandje feestelijk gevierd. Het Museumcafé staat volledig in het teken van de kleine geluidsdrager die sinds zijn geboorte in 1963 de wereld op zijn kop zette. Verspreid over het café zijn diverse cassetterecorders en -decks neergezet waar de bezoeker zelf mee mag spelen. Er zijn genoeg cassettebandjes beschikbaar, maar natuurlijk mogen ook eigen opnames afgespeeld worden. Verder is er een speciale “cassettewand” ingericht waarop museumbezoekers hun eigen bandjes kunnen achterlaten. Naarmate de wand gevuld raakt met meer bandjes, worden de cijfers “50” duidelijk herkenbaar.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft het Philips Museum een aantal cassetterecorders weer in volledig werkende staat hersteld. Onder andere een tweetal EL3302 recorders, twee N2511 deckjes en een F1552 “plastic kubus” zijn voor de bezoekers beschikbaar. Voor de onderdelen om deze decks weer te reanimeren klopte het Museum aan bij de MFBfreaks.com Webshop, waar al die snaren direct uit voorraad leverbaar zijn. En omdat het initiatief van het museum bij een stelletje Philips-liefhebbers natuurlijk met onbegrensd enthousiasme wordt ontvangen, werd besloten om alle benodigde onderdelen kosteloos aan het museum ter beschikking te stellen. Tevens schonk MFBfreaks.com het Museum een N2521 cassettedeck, dat nu ook deel uitmaakt van de kleine expositie in het Museumcafé.

IMG_4436 IMG_4445 IMG_4447 IMG_4448 IMG_4440
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om 12.00 uur wordt het verjaardagsfeest van de Cassette officieel geopend door een welkomstwoord van Museumdirecteur Olga Coolen. Zij leest een fragment voor uit het persbericht waarmee Philips in 1963 de cassetterecorder aan de wereld presenteerde. Het apparaatje wordt omschreven als zijnde “bijzonder handzaam en op zakformaat, ideaal voor het gebruik bij klankbeelden.” Helaas blijken zowel de zakken van mevrouw Coolen als die van elke museumbezoeker ontoereikend om het hele apparaatje in te verstoppen! Dat het een revolutionair product betrof, staat echter als een paal boven water. Het Philips-Museum heeft in dit kader diverse vooraanstaande personen naar hun ervaring met cassettebandjes gevraagd. Onder hen bevindt zich niet alleen burgemeester Rob van Gijzel maar ook radiomaker Frits Spits en popprofessor Tom ter Borgt komen aan het woord in enkele video-interviews.

Een bijzondere gast die tijdens deze kleine festiviteit natuurlijk niet mocht ontbreken is de vader van het cassettebandje, Lou Ottens. Geheel onopvallend had de lange heer zich vlak voor of tijdens het welkomstwoord bij het gezelschap gevoegd en het was pas toen zijn naam genoemd werd dat ik omkeek en hem zag zitten. Een leuke verrassing! Na afloop hebben we nog even kort met elkaar gesproken en uiteraard heb ik mijnheer Ottens de weg gewezen naar MFBfreaks.com alwaar een grote groep liefhebbers het Philips audioassortiment omarmen.

IMG_4452

IMG_4454

IMG_4455

IMG_4457

IMG_4442
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uiteraard ga je na zo’n leuk bezoekje aan het Philips Museum niet direct naar huis, er was immers genoeg te zien en museummedewerker Tjeerd Koningsberger was zo vriendelijk ons een volledige rondleiding door het museum te geven. Dezelfde Tjeerd Koningsberger die overigens zo’n dertig jaar geleden bij Philips nauw betrokken was bij de promotie en marketing van Ottens’ tweede geesteskind: de Compact Disc. En zo is het circeltje weer rond. Ook Lou Ottens nam deel aan de museumrondleiding en gaf hier en daar leuke opmerkingen en commentaar bij herkenbare gebeurtenissen of producten.

IMG_4459

IMG_4462

IMG_4464

IMG_4470

IMG_4471
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het moet gezegd worden: het Philips Museum aan de Emmasingel is dan misschien géén apparatenmuseum pur sang zoals de Stichting tot Behoud van Historische Philips Apparaten, maar streeft dit ook niet na. Het doel van het Museum is het geven van een complete indruk van de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van het bedrijf Philips in alle facetten. Uiteraard worden hierbij diverse markante producten en apparaten zeker getoond en bij naam genoemd. Maar wie verwacht eindeloze rijen apparaten, zeldzame prototypes en nooit geproduceerde dummies te zien, zal teleurgesteld worden. Desalniettemin is een bezoek aan het Philips Museum beslist de moeite waard; het museum is schitterend ingericht; de vele vitrines geven een zeer uitgebreid beeld van de vele activiteiten die het bedrijf in de loop der jaren heeft gebezigd en dankzij de leuke, herkenbaar ingerichte stijlkamers wordt een zeer realistisch beeld gegeven van de toepassing van Philips producten door de jaren heen.

IMG_4473

IMG_4476

IMG_4477

IMG_4478

lou_otten_en_thomas_baur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uiteraard moest het na afloop van deze leuke rondleiding even gebeuren; op de foto met Lou Ottens – uitvinder van het cassettebandje! Een geweldige afsluiter van een heel leuke dag; Philips Museum, bedankt!

3 gedachten over “50 jaar cassettebandjes in Philips Museum”

  1. Wederom een prachtig artikel, Thomas.

    Mooie layout met foto’s, top !

    je hebt schrijverstalent 🙂

    leuk dat Dhr. Lou Ottens er ook was.

    Groet,
    Harrie

  2. Hee, die 4e foto van het eind van die patenttekening IS helemaal geen audiocassette dat is een proto VCR band!!
    Kijk maar naar het ingetekende koppentrommeltje en de audiokopjes links ernaast (wis en o/w), en het hoogteverschil van de haspels net als de EL3402. Het lijkt wel die witte videoband uit de antieke knipsels uit ons videotopic. DAAR zou ik wel wat meer van willen horen…

Reacties zijn gesloten.