BTW per 1 oktober 2012 naar 21 procent

Per 1 oktober 2012 verhoogt de Nederlandse overheid het BTW tarief met 2%, van 19% naar 21%. Met deze maatregel hoopt men in 2012 circa 1 miljard euro extra in de schatkist te krijgen; over heel 2013 verwacht men circa 4,1 miljard euro extra aan belasting te ontvangen. Deze verhoging wordt vanaf 2013 in toenemende mate gecompenseerd door een lagere inkomstenbelasting, in het bijzonder voor werkenden met een lager inkomen. De opbrengst in 2012 wordt deels aangewend als dekking voor de structurele verlaging van de overdrachtsbelasting. Dit is een van de maatregelen uit het Begrotingsakkoord 2013 om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De 5 fracties in de Tweede Kamer (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) en het demissionaire kabinet hebben daarover in april 2012 overeenstemming bereikt. In 2001 heeft de laatste BTW verhoging plaatsgevonden; de belasting werd toen verhoogd van 17,5 naar 19 procent.

Wat betekent de verhoging van het BTW tarief voor de consument? Leveranciers van goederen en diensten zullen de BTW verhoging in de meeste gevallen doorberekenen aan de klant. Het komt er dus op neer dat alles iets duurder wordt. De koopkracht zal dalen en volgens berekeningen zal de BTW verhoging in 2013 voor een gemiddeld huishouden 15 euro per maand kosten.

Uiteraard moet ook de MFBfreaks.com Webshop zich houden aan deze BTW verhoging. Alle bestellingen vanaf 1 oktober zullen daarom ook belast worden met 21% BTW. Wij zullen deze BTW verhoging echter niet doorberekenen; de prijzen van de producten in de Webshop blijven ongewijzigd; wel zullen we de BTW verhoging aangrijpen om nog slimmer en creatiever te gaan inkopen zodat we ook in de toekomst deze leuke hobby betaalbaar kunnen houden.

1 gedachte over “BTW per 1 oktober 2012 naar 21 procent”

  1. Zoals wellicht heel veel mensen ben ik hier niet echt blij mee. Veel zaken zijn al duurder geworden door hogere grondstofprijzen (brood b.v.) Kleine opsteker is dat her in de Webshop die hogere BTW nog geen invloed heedt op de verkoopprijzen…

Reacties zijn gesloten.