CD850 lade tandwiel vervangen

Bij CD spelers met een CDM4 loopwerk wil het wel eens gebeuren dat de CD lade niet meer goed open of dicht gaat. Wanneer dit gepaard gaat met een ratelend geluid dan is meestal het lade tandwiel defect. Dit was ooit van een soort flexibel kunststof gemaakt maar dat is na dertig jaar bros geworden en breekt af. Een nieuw tandwiel is in de webshop te koop en kan vrij eenvoudig te vervangen. In dit fotoverslag zie je hoe dit stap voor stap gaat bij een CD850. Deze procedure is vrijwel gelijk voor alle CD spelers met het CDM-4 loopqwerk.

Een los vervangend tandwiel, onder in het midden zie je de oude zitten die slecht kan zijn. De CD-aandrukplaat opklappen, zelf even zien of je het handiger vindt nu het veertje los te maken of de plaat meteen rechtop te zetten om hem tegen de veerspanning in uit de scharnierpunten te tillen. De CD-aandrukplaat is hier weggenomen.

Met de hand kan nu de CD lade naar voren worden geduwd, maar hij kan er nog niet uit omdat hij tegen de aanslag in het frontpaneel loopt. Drie schroeven bovenin moeten eruit en ook drie aan de onderzijde. De kunststof klikvingers hoeven toch niet los, daarmee wordt het aluminium front op het kunststof binnenwerk vastgezet. Door de schroeven los te draaien komt het hele front incl. binnenwerk los. Een klein stukje is genoeg ruimte om de lade zo te manoeuvreren dat deze langs de vergrendeling kan komen. Er hoeven nu ook geen kabeltje losgemaakt te worden.

Nu voorzichtig de lade verder naar buiten trekken. Zorg ervoor dat je de CD legplaat ook vasthoud. Normaal zakt deze op de draaitafel als de lade bijna dicht is, nu zal hij er onderuit willen vallen. Tot hier en verder wil hij niet. Nu de lade optillen en dan kan hij er toch uit.

Deze nokjes aan het einde van de rail hielden hem tegen. Misschien wel handig om wat nieuw vet op de tandrails te doen, was hier al eens eerder gedaan (whitegrease uit ’n spuitbus) Daar zit ie dan, je ziet links naast het tandwiel in de staander een kleine uitsparing. Aan de linkerzijde dus het eerst losmaken. Met de wijsvinger druk ik de staander naar links, net genoeg om het pennetje vrij te maken.

Nu kan het hele tandwieltje naar links worden getrokken om ook de rechter pen vrij te maken. Hij is eruit, zogenaamd nu een nieuwe erin en weer in elkaar zetten. Eerst er bovenop leggen en vervolgens rechts in de vatting drukken.

Linker staander weer opzij drukken en weer terug op z’n plek. Lade weer inhaken, even de rails weer zo sturen dat hij op de geleidestiften komt.

Achterin idem en doorschuiven. Nu moet het front weer goed gezet worden, dat gaat het gemakkelijkst met de speler op z’n zij. De Aan/Uit knop kan nu even wat hulp gebruiken om goed gepositioneerd te worden.

Front is weer goed, alle schroeven weer terug. Dit werkt ook wel goed, kan zonder tangetjes e.d. Veertje onderin vastgehaakt, dan de CD-drukplaat aan de andere kant van het veertje ingehaakt en vervolgens de drukplaat in de scharnierpunten gezet. Weer teruggedraaid zoals hij hoort te zitten; hij doet het nog steeds! Klaar, alleen de kap er nog op zetten.

Remi van Heek, juni 2009