De Philips Big Sound drive-in Show 1

We wisten dat hij had bestaan, maar er was tot nu toe weinig tot geen informatie over te vinden: de Philips Big Sound Drive In Show. De enige zekerheid die we hadden, was dat Ferry Maat er onderdeel van was en dat de drive-in show gebruik zou hebben gemaakt van Philips MFB boxen. Maar hoe? Wanneer? Hoeveel? En Waar? Meer vragen dan antwoorden. Het onderwerp liet me niet los en ik ging op onderzoek uit. Via Ferry Maat kwam ik terecht bij DJ John McCluskey, alias van Aard Scholtmeijer. Hij was het die in 1978 de opdracht kreeg om een Philips drive-in show op poten te zetten waarmee het jonge publiek bereikt kon worden op de meest effectieve manier: met popmuziek. In dit artikel vertelt hij me hoe dat allemaal in zijn werk ging.

John McCluskey.

“De Philips Big Sound Drive In Show heeft vier en een half jaar bestaan, waarvan ik er drie en een half aan het hoofd stond. In die jaren was ik de vaste tweede DJ en onze A jocks waren in willekeurige volgorde: Ad Roland, Ferry Maat en Tom Mulder (TROS), Edvard “het beest” Niessing (KRO), Jaap de Groot (NCRV) en Alfred Lagarde (VARA). Allemaal jongens die er wat van konden en met inzet werkten om de avond tot een succes te maken.”
Ik vraag Scholtmeijer waar zijn alter-ego John McCluskey vandaan komt. Hij lacht alsof hij de vraag al had verwacht. “We zaten een boxwedstrijd te kijken en er kwam een Britse kerel die binnen een paar seconden bewusteloos werd gemept. Die boxer heette John McCluskey. Sindsdien werd het een grapje: als er iets stoms gebeurde dan riepen we naar elkaar: jij bent echt een John McCluskey! Ik vond dat wel een toffe bijnaam en zo is het ontstaan: DJ John McCluskey. Op sommige foto’s en folders zie je staan “MacCluskey” met een a ertussen. Dat was heel in het begin.”

Big Sound.

Vanaf half jaren zeventig wilde Philips zich, mede door suggesties van reclamebureau PRAD, actief op jongeren als doelgroep richten: tieners en twintigers die met een beperkt budget toch van muziek moesten kunnen genieten. De jongere van vandaag is immers de volwassene van de toekomst! Voor deze doelgroep werd een assortiment draagbare radio’s en radiocassetterecorders ontwikkeld waaraan de kreet “Big Sound” werd toegekend. Met kekke kleuren en hippe kreten probeerde Philips de folderpagina’s met Big Sound apparatuur aantrekkelijk te maken voor de jonge, trendgevoelige doelgroep. Maar er was meer nodig om het jonge, hippe publiek te bereiken en daarom ging Philips – letterlijk – de boer op met een heuse drive-in show.

Big Sound folderpagina’s en winkelstickers.

PRAD

Philips werkte op dat moment samen met reclamebureau PRAD uit Amsterdam. PRAD stond voor PRogressive ADvertising en was tussen 1963 en 1977 het grootste reclamebureau van Nederland. Het was één van de eerste reclamebureaus die aan marktonderzoek deden. Zo was de conclusie van een onderzoek in 1963 al dat tieners en twintigers jaarlijks zo’n twee miljoen gulden te besteden hadden en dit voornamelijk werd uitgegeven aan kleding, bioscoopkaartjes en grammofoonplaten. Via bladen als Hitweek, Muziek Express, Popfoto en Muziekparade en reclames op populaire piratenzenders zoals Radio Veronica konden zij eenvoudig bereikt worden. Hiermee wist PRAD voor klanten als Seven-Up en Debraline (een middel tegen jeugdpuistjes) forse omzetstijging te realiseren.

Eind jaren zeventig was Walter van der Mee commercieel-strategisch directeur bij PRAD en betrokken bij de Philips Big Sound campagne. Eén van zijn hockeyvrienden uit Soest, Aard Scholtmeijer, had behoorlijk wat ervaring als disc jockey met zijn drive-in show “TisisiT”. Misschien kon hij die eens polsen of hij zoiets wilde opzetten voor zijn Eindhovense klant? Dat leek Scholtmeijer wel wat en al snel werd er voor de Philips Big Sound Drive In Show een speciale unit opgericht die de naam “Output Productions” kreeg. De directeur van Output Productions werd Hank Hillen die, hoe toevallig, lid was van hetzelfde hockeyteam als Scholtmeijer en van der Mee. Output Productions werd gevestigd in een leegstaand kantoor van meubelfabriek Hillen aan de Warandebergweg in Huizen, vlak bij de vestiging van Philips Telecommunicatie.

Voormalig PRAD accountmanager Leo Meijer had kort tevoren zijn eigen reclamebureau Direct Promotion opgericht. PRAD gaf hem de opdracht om de campagne omtrent de Big Sound Drive In Show op poten te zetten en het was Meijer die Scholtmeijer een dienstverband aanbod om de Big Sound Drive In Show werkelijkheid te maken.

Elektrotechnisch Projectenbureau Meulensteen.

Het was de bedoeling om de gehele Big Sound Drive In Show op te bouwen uit Philips producten die de consument zelf in de winkel zou kunnen herkennen. Een echte “showcase” dus. Daarvoor werd contact gezocht met het Elektrotechnisch Projecten Bureau van oud Philips medewerker Gerard Meulensteen uit Veldhoven. Hier was de Engelsman David Brook werkzaam en hij kreeg de leiding over de constructie van de disco-installatie. De opbouw zou bestaan uit een imposant discomeubel, voorzien van alle bouwstenen uit het zelfbouw-assortiment van Philips en enkele actuele toppers uit het actuele Hi-Fi aanbod. De twee platenspelers waren van het model 22GA437, met enkele modificaties waarover later meer. Een N2521 cassettedeck en N4506 bandrecorder werden ook in het meubel geïntegreerd alsmede een Squire jingle player voor het afspelen van jingles. Een uitgebreid zelfbouw mengpaneel met enkele praktische modificaties zoals voorafluistering, toonregeling en VU meters op ieder kanaal vormde de kern van de installatie. Hierop werden de platenspelers, bandrecorder, cassettedeck, microfoons en ook het geluid van de videorecorders aangesloten. Ook lichtorgels met persglaslampen in consumenten spotjeshouders en andere effectbesturingen werden ingebouwd in het meubelstuk van drie delen, dat door twee man nét door gangen en trappen en deuren gesjouwd kon worden. Het geheel werd op een stalen raamwerk geplaatst en gaf een imposante aanblik vanuit de zaal. Ook vier grote kleurentelevisies werden op stalen frames geplaatst. Alle losse onderdelen werden in op maat gemaakte kisten geplaatst die door de meubelfabriek in Huizen werden gemaakt. De luidsprekers waren maar liefst tien stuks 22RH545 Studio MFB boxen waarvan er in de praktijk 8 gebruikt werden en 2 als reserve dienden. Deze opstelling moest voor een onvergetelijke Hi-Fi ervaring zorgen.

Opstelling van de Big Sound Drive In Show zoals afgebeeld in promotiefolder.

Om het allemaal nog meer “disco” gevoel te geven, werd een bezoek gebracht aan Roger Squire in Londen. Deze voormalig DJ had zich gespecialiseerd in audio- en showlicht apparatuur en was hiermee zo’n beetje de eerste in Europa die lichteffecten voor de drive-in DJ aanbood. De onvermijdelijke spiegelbol, puntspots met een kleurenschijf en zelfs vloeistofprojectoren en een pyroflash explosie-set werden aangekocht. “Die dingen brachten we elke show steenvast tot ontploffing op het nummer I Was Made For Lovin’ You van Kiss,” vertelt Aard Scholtmeijer.

Catalogus Roger Squire licht en geluid

De disco installatie was niet geheel hufterproof opgebouwd, er moest dus goed opgelet worden, weet Scholtmeijer te vertellen. “De tafel had twee aansluitingen voor 220 volt: een voor geluid en een voor licht. Je moest de stekkers er wel goed in doen, want als je iets verwisselde dan kwam er ineens 380 volt op te staan. Dan moest je als de sodemieter die stekkers er weer uit trekken en een halve slag draaien! Voor de video hadden we een aparte derde aansluiting. En alles werkte met die verrekte DIN stekkers die bijna vanzelf ovaal werden. Ik heb erop aangedrongen om over te stappen naar XLR maar daar wilden ze bij Philips niks van weten. Het moest zogenaamd zo dicht mogelijk bij consumentenspul blijven. ELA, de professionele tak, was intern echt de vijand bij Philips.”

Dat laatste wordt ook bevestigd door DJ Edvard Niessing. “Ik herinner me er niet zo heel veel van omdat ik in die tijd in honderden drive-in shows heb gedraaid. Maar ik weet wel dat het allemaal niet heel professioneel was, de apparatuur enzo. Een beetje houtje-touwtje, maar dat klinkt misschien niet zo aardig.”

Ook de draaitafels waren een puntje van aandacht. De meeste DJ’s hadden een radio achtergrond en waren snelstart tafels gewend. Die had Philips niet in het assortiment, maar daarvoor hadden de technici bij Philips in Eindhoven een oplossing bedacht. “Een gewone winkel pick-up werd omgebouwd met een bewegende metalen schijf onder het plateau, die omhoog en omlaag kon worden gelaten met het armlift hendeltje. Die radio jocks hadden het er moeilijk mee, maar ik draaide elke avond twee uur met die dingen dus ik werd er vrij snel handig in,” vertelt Aard Scholtmeijer.

Scholtmeijer herinnert zich het gesleep met de apparatuur nog goed: “We hadden een schitterend beschilderde Citroën C35 bus en die zat tjokvol. Het was echt passen en meten om het geheel erin te krijgen. Vandaag de dag zou de ARBO geen toestemming meer geven voor dit gesjouw met loodzware MFB boxen, kleurentelevisies, stalen frames en niet te vergeten de discotafel. Het was keihard werken!”

In het tweede deel van dit verhaal over de Big Sound Drive In Show lees je meer over dat harde werken en het plezier dat de Big Sound crew had. We duiken verder in het fotoarchief van Aard Scholtmeijer en ook laten we je de unieke jingles horen die de Big Sound Drive In Show gebruikte en die vanaf de originele tape zijn gedigitaliseerd! Lees snel verder: De Big Sound Drive In Show – deel 2.