De Philips Big Sound Drive In Show 2

In “De Philips Big Sound Drive In Show 1” las je hoe de Philips Big Sound Drive In Show werd bedacht door reclamebureau PRAD om Philips te helpen het jeugdige publiek te bereiken. Boeking- en promotiebureau Direct Promotion nam Aard Scholtmeijer alias DJ John McCluskey in de arm om de Drive In Show op poten te zetten en de technische realisatie werd uit de doeken gedaan.

In dit tweede deel lees je hoe de shows van het Big Sound team er gemiddeld uit zagen en maak je kennis met de unieke opnames van de jingles die de Drive In Show gebruikte. Tenslotte zijn er veel foto’s die een mooi beeld schetsen van de Philips Big Sound Drive In Show.

Clips en jingles.

Penny de Jager en de TopPop danseressen in Big Sound outfit.

De Philips Big Sound Drive In Show was een spectaculaire audiovisuele beleving. Op de vier kleurentelevisies werden (illegaal) videoclips van TopPop afgespeeld terwijl het geluid door de MFB boxen klonk. Die videoclips nam Scholtmeijer thuis zelf op met de N1500 videorecorder die bij de drive-in show hoorde. Ze werden dan tijdens de show afgespeeld, afgewisseld met een promo video waarin, geheel in stijl met die tijd, Penny de Jager met de Top-Pop danseressen het geheel een dynamische aanblik gaf. Die clip werd gedurende een hele dag in een studio in Amsterdam opgenomen. Ook had de drive-in een eigen set met jingles. “Alles om de boodschap kracht bij te zetten,” aldus Scholtmeijer.

Ik vroeg hem of hij héél misschien ergens de originele jingles nog had bewaard. Tot mijn grote verbazing bleek dat het geval en kreeg ik een Philips geluidsband opgestuurd met logo van de Big Sound Drive In Show erop. Deze Philips LP18 tape kleefde behoorlijk dus ik besloot direct de computer mee te laten lopen en alles te digitaliseren. Sommige klevende geluidsbanden kun je in een speciale oven bakken om ze tijdelijk weer goed te laten lopen, maar bij Philips banden heeft dat helaas geen zin. De band moest dus in één keer worden afgespeeld en zo goed mogelijk gedigitaliseerd worden.

Aan het begin van de band stonden veel Amerikaanse standaard jingles, vermoedelijk afkomstig uit een of ander jingle-pakket. Dergelijke pakketten kon je destijds kopen bij leveranciers van studio-apparatuur. Ze werden ook wel samengesteld door radiostations of radio DJ’s, denk bijvoorbeeld aan de bekende Veronica jingle LP. Verderop echter kwamen tot mijn grote verrassing een stuk of twaalf ingezongen jingles van de Philips Big Sound Drive In Show voorbij! De kwaliteit was niet denderend, maar het unieke materiaal was bewaard gebleven! De jingles zijn ingezongen door de zusjes Patricia en Yvonne Paay en zangeres Jodi Pijper, die destijds in veel jingles en reclamespotjes te horen waren. In de video hieronder kun je het hele Big Sound jinglepakket beluisteren.

Allereerst zijn er drie naamjingles voor de DJ’s Edvard Niessing, Ferry Maat en John McCluskey. Verder enkele algemene Big Sound Drive In Show jingles in verschillende stijlen. Tenslotte twee specifieke jingles waarin de naam Philips duidelijk en vaak herhaald wordt. Het is leuk te horen dat deze opnames rechtstreeks van de mastertape moeten komen; voorafgaand aan elke jingle hoor je aftikken in de maat, soms hoor je een zangeres haar stem testen of iemand een gitaarakkoord aanslaan. Voor het maken van deze jingles werd alles uit de kast getrokken; je hoort drums, gitaren, een keyboard of synthesizer en strijkers. Er was dus een hele band aanwezig om de muziek voor de jingles te spelen!

Tenslotte bevatte deze jingle band ook nog een reeks Ferry Maat Soulshow jingles, die ik voor de lol ook nog even voor je online heb gezet.

Spectaculaire show.

De Big Sound DJ’s wisten elke avond om te toveren in een spectaculaire show. Gedurende de avond werden er spelletjes met het publiek op het podium gespeeld, met als hoogtepunt het “beschilderen” van jongens door hun vriendinnetje met make-up, waarbij ze werden omgetoverd tot een lid van KISS. “Ook het bier drinken uit een baby zuigfles gaf vaak het feest een extra dimensie,” aldus Scholtmeijer. Alle deelnemers kregen een T-shirt met opdruk van de Big Sound Drive In Show, stickers, buttons en bij winst een Philips radio, cassetterecorder of combinatie daarvan.

Zundert, Zaal Romantica, juli 1979.

“Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl brachten we gedurende de show het rookkanon in stelling. Iedere show werd een piepschuim koelbox met CO2 korrels opgehaald bij Station Baarn om de zaal gedurende de avond tweemaal in de grondrook te kunnen zetten. Het was een grote polyester bak met een deksel met verwarmingselement erin, die gevuld werd met warm water en gedurende een uur op temperatuur moest komen. Daarna lieten we het mandje met droogijs erin zakken en konden we de dansvloer ongeveer een minuut tot één meter hoogte in de rook zetten. Dit was vaak het hoogtepunt van een show!”

Big Sound Drive In Show, 1978.

Detail.

Dit is een close-up uit één van de foto’s hierboven. Op deze foto is duidelijk te zien dat het klepje van de 22RH545 waarachter de bedieningsknoppen zitten, met twee schroefjes is dichtgeschroefd. Het is niet bekend of dit kwam doordat de plastic scharniertjes waren afgebroken of om de knoppen tegen nieuwsgierige vingers te beschermen.

Onderhoud en creativiteit.

“De apparatuur was nogal service gevoelig,” vertelt Scholtmeijer. “Het was niet zelden dat ik op maandagmorgen bij het Philips Service Centrum in Huizen stond om boxen of televisies te laten repareren. Gelukkig waren daarover goede afspraken gemaakt met Philips Eindhoven en stond er altijd een technicus gereed om “klaar terwijl u wacht” te realiseren. Met terugwerkende kracht, hulde!” Desalniettemin waren er af en toe minder conventionele oplossingen nodig om de apparatuur tegen het ruwe leven op de weg bestand te houden. Zo herinnert ook Ferry Maat zich de eerste Big Sound Show nog goed. “We stonden in Boxmeer en moesten draaien voor de hoge Philips mannen. Ik schuif dus de microfoon open en begin een welkomstwoord te brullen… Wat denk je? Driekwart van die boxen springt spontaan in de beveiliging! Over afknappers gesproken! Dat moest natuurlijk niet nog eens gebeuren.” En de oplossing? “Gewoon, die hele beveiliging eruit laten halen. Met de aantekening dat alleen de tweeters en een enkele middentoner het begaven, Voor de rest ging het prima.”

David Brook van Meulensteen had weliswaar een flinke geluidsmuur gemaakt met die tien stuks 22RH545 MFB boxen, maar in grote feesttenten kwam de drive-in toch wel wat vermogen tekort. Ook hierop werd door Scholtmeijer een creatieve oplossing bedacht. “We kwamen een keer bij Iemke Roos in Amsterdam, die deed in geluidsapparatuur. Hij had een Elektro-Voice hoornkast liggen die uit de stelling was gelazerd en helemaal uit elkaar lag. Dat ding hebben we voor een habbekrats gekocht, helemaal nagemeten en in de meubelfabriek een tweede exemplaar laten maken. Het kapotte exemplaar opnieuw in elkaar gelijmd, twee fatsoenlijke ATC speakers erin en twee hoorn tops erop. Onder de discobar verstopten we een rij ILP versterkers om het spul mee aan te sturen. Zo kwamen we nooit meer vermogen tekort! De MFB’s zetten we er natuurlijk voor de show gewoon tussen.”

Big Sound Drive In Show in Spanje, 1980. Hier zijn de extra Electrovoice luidsprekers goed te zien.

Anekdotes.

Uiteraard zijn er in die jaren heel wat memorabele momenten geweest. Enkele anekdotes weet Scholtmeijer op te lepelen. “Het onderweg zijn, altijd met drie man, was soms een feest en een enkele keer een drama. Feest was het als we een TOP avond draaiden en de volgende boeking op de avond zelf alweer geregeld werd. In de winter als alle andere drive-in shows niet de weg op gingen in verband met barre sneeuwstormen, waren wij wel op weg! Ik herinner me een avond in Norg, in een vliegende sneeuwstorm met sneeuwduinen op de weg. Dat risico zou ik nu niet meer nemen. Ook hebben we een keer vastgezeten op een zandstrand bij een ven in Brabant; de uitsleepkosten waren 200 gulden!”

In 1980 draaide de Philips Big Sound Drive In Show in het Spaanse Torremolinos. Op de foto’s o.a. DJ’s John McCluskey en Ad Roland.

“De Citroën bus, knalgeel met vier zwaailichten op het dak, kwam een keer stil te staan op de A27 bij afslag Bilthoven. Bleek dat de bouten van de aandrijfassen eruit waren gelopen. De volgende dag moesten we op een locatie in Noord-Holland de hele show opbouwen voor een nieuwe video promo. Extra vroeg opgestaan en twee Ford Transit bussen gehuurd om alles toch op tijd op de locatie te krijgen. Gelukkig was de Citroën dealer op tijd en kwam met onderdelen naar de afslag. Met drie van de vier bouten weer gemonteerd konden we alsnog op tijd zijn voor de afspraak.”

“Ook hebben we een keer zonder benzine gestaan bij Den Bosch omdat we, nee, IK dacht dat we “De Luchte” wel zouden halen om te tanken. Niet dus! Midden in de nacht, rond ’n uur of twee, gingen we op zoek naar een telefoon. We belden aan bij mensen waar het licht nog brandde en vroegen of ze de wegenwacht wilden bellen. Die kwam gelukkig en een halfuur later konden we met wat benzine van de wegenwacht alsnog naar De Luchte om te tanken en vervolgens de bus veilig afleveren in Huizen, waar deze altijd op het bewaakte parkeerterrein van Philips stond.”

Met de Big Sound Bus naar Texel.

“De mannen die in de loop der jaren als roadie bij de Big Sound Drive In Show gewerkt hebben, wil ik wel graag nog even in het zonnetje zetten. Wederom in willekeurige volgorde waren dat Bert van Dasselaar, Bert en John Smit, Sjouke de Vries, Hans Snel en Roeland van Cann. Tenslotte heeft Bert Smit het laatste jaar als producer gedaan vanuit het kantoor van Direct Promotion in Amsterdam. Ik zette toen mijn carrière voort als plugger voor Dureco, Polydor, Phonogram en ABC.“

Op 30 maart 2024 was Aard Scholtmeijer te gast op de MFBfreaks Meeting in Den Bosch. We hadden voor de gelegenheid een mini-versie van de Big Sound Drive In Show nagebouwd, compleet met 4 stuks 22RH545 MFB en een Philips modulair zelfbouw mengpaneel. Zelfs de originele jingles waren aanwezig!