DUX Hifi Sound Project 66RH891

De Zweedse Philips fabriek in Norrköping was een grote en belangrijke fabriek voor Philips. Mede om die reden mochten zij zelfstandig, volledig los van het centrale Eindhoven, Hi-Fi apparatuur ontwerpen en bouwen. Veel van die toestellen zijn op de markt gekomen onder de naam DUX, een Zweedse merknaam die verbonden is met de geschiedenis van de fabriek net zoals Hornyphon dat was bij de Zwitserse WIRAG fabriek. Soms kwam er een apparaat uit die fabriek rollen dat voor Eindhoven interessant genoeg was om ook onder Philips naam te verkopen. De 66RH891 is zo’n toestel: een elegante tuner-versterker-platenspeler combinatie op basis van de bekende 22GA202 platenspeler. Die platenspeler chassis kwamen gewoon vanuit Eindhoven of Leuven naar Norrköping en de Zweden knutselden er deze smaakvolle combinatie omheen. Dit toestel kreeg ik van Peter V, die het als zielige sloopdoos in de tuin had liggen. Gelukkig was het zomer, dus ik sommeerde de beste man om het ding als de wiedeweerga naar binnen te halen. De 202 platenspeler was ontdaan van alle belangrijke onderdelen maar ik had nog wel een lelijk doch compleet exemplaar staan en hoopte daarmee de 66RH891 weer in oude glorie te kunnen herstellen.

Stap één wordt het inventariseren en bij elkaar zoeken van alle onderdelen, zodat het toestel weer volledig compleet gemaakt kan worden. Het chassis van de donor 22GA202 is compleet en alle onderdelen hieruit zullen worden overgezet in het leeggeroofde chassis van de 66RH891. Ook enkele knoppen zijn er los bij in een zakje net als wat schroeven en andere rommeltjes. Nu maar eens kijken hoe de elektronica van het tuner-versterker gedeelte eraan toe is.

Ook aan de binnenkant is iemand flink aan het slopen geweest. Diverse doorgeknipte draden zijn het stille bewijs van een allesbehalve zachtzinnige ontmanteling. En wat zijn die gekke veertjes die aan de eindtransistoren lijken te zitten? Wel, dat zijn de emitterweerstanden die volledig uit elkaar zijn gevallen! Dit is iets dat ik ook al eens heb gezien in de eveneens Zweedse 66RH829 combinatie. Kennelijk gebruikten de Zweden een bepaald merk cementweerstand dat niet bestand was tegen de tand des tijds. Overal in de behuizing vind je het poeder en gruis terug dat ooit de behuizing van deze draadgewonden weerstanden vormde. Deze gaan we dus maar eeens netjes vervangen door nieuwe weerstanden. Dankzij het schema achterhaal ik de juiste waarde. Ook kan ik hiermee herleiden waar de afgeknipte draden vandaan komen en waar ze heen moeten gaan.

Bij meting blijken diverse eindtransistoren en drivers defect te zijn. Dit is mogelijk veroorzaakt door de uit elkaar gevallen emitterweerstanden die nu ergens kortsluiting hebben gemaakt. Zou dit de reden zijn waarom het apparaat afgedankt werd? Dat is zeker denkbaar. We gaan alles netjes vervangen want zo moeilijk zit de eindtrap niet in elkaar. De BDY20 is een redelijk standaard darlington transistor en kan, net als de BD182, prima door een 2N3055 of equivalent worden vervangen.

Dan is er nog het bedieningspaneel met de bijzondere draaiknoppen. Deze bedienen niet alleen de achtergelegen potmeters maar hebben tevens een slimme constructie met een draaiend tonnetje als aanduiding. Een van die knoppen was er los bij en de potmeter zelf ontbrak volledig. Een potmeter met zo goed mogelijk overeenkomende waarde vond ik in mijn rommelbak en met behulp van een stukje krimpkous en het lijmpistool kon ik iets knutselen dat aardig op het origineel leek qua werking. Dit apparaat hou ik toch zelf dus het hoeft ook niet helemaal perfect te zijn. AMHD (Alles Moet Het Doen) dat dan weer wel.

Goed, alles lijkt weer compleet en logisch in elkaar te zitten. Tijd om eens voorzichtig een test uit te voeren. Warempel, de lampjes doen het en de gerepareerde eindtrap blaast toch bijna 2x 30 Watt lawaai in de dummyload. Dat valt me niks tegen! Nu nog wat laatste dingetjes schoonmaken, behuizing herstellen en dan het beest definitief in elkaar zetten.

Deze rommel kwam er allemaal uit vallen toen ik de behuizing ondersteboven hield! En met een flinke pot houtlijm moest er uiteraard hier en daar wat hersteld worden. En schoongemaakt, uiteraard. Maar gezien al die dingen vind ik het nog knap dat er eigenlijk weinig super dramatisch mis was met deze 66RH891. Goed, dan nu plaatjes van het eindresultaat!

Ik vind dit echt een schitterend, elegant apparaat met fantastische vormgeving. Het klinkt ook heel erg aangenaam dankzij de voor die tijd behoorlijk stevige eindversterker van 2x 30 Watt. Ze wisten prima wat ze deden daar in Zweden!

1 gedachte over “DUX Hifi Sound Project 66RH891”

Reacties zijn gesloten.