Een N4450 bandrecorder bouwpakket

Het Probleem:

In 2006 kocht ik voor een prikkie mijn eerste N4450 bandrecorder, een bijzonder indrukwekkend bakbeest met een geweldig retro design. Het apparaat sluit schitterend aan op de set 22RH551 – 22RH651 – 22GA209 die ik al heb, en vormt zo een tijdloze set uit het begin van de jaren zeventig. Deze eerste machine is vrijwel in smetteloze staat, alleen de wikkelkracht is niet optimaal waardoor de bandloop iets te wensen overlaat. Het apparaat verdween op de plank, en raakte een beetje in de vergetelheid. Enige maanden geleden kwam ik dicht bij huis weer een N4450 tegen en kwam het gevoel weer boven. Ook deze tweede machine werd geadopteerd, wie weet kunnen ze iets van elkaar leren.

Helaas bleek het tweede exemplaar aardig van de wijs te zijn; bij inschakelen trekken alle functies (play, stop, spoelen, pauze, record etc) tegelijk aan, wat een gekletter van reials teweeg brengt. Daarnaast draait de capstanmotor (toonasmotor) niet en branden alleen de lampjes van de VU meters, verder niets. In eerste instantie dacht ik dit probleem te kunnen herleiden naar de diverse flipflop-, besturings- en resetprinplaten die verantwoordelijk zijn voor de mechanische besturing van het apparaat. Uitwisselen van deze printjes met identieke printjes uit mijn andere recorder bracht echter geen vooruitgang.

Alsof het noodlot mij gevonden had, kwam ik door een ruil enkele weken later in het bezit van een derde machine. Deze was volledig gedemonteerd (dat is een net woord voor totaal aan diggelen gevallen) maar veel van de elektronica is nog intact. Dit maakt de machine perfect geschikt als donor voor reparatie van mijn andere machines, dus vol goede moed ging ik weer aan de gang met het apparaat dat totaal ontregeld was.

De niet brandende verlichting én niet draaiende capstanmotor aldaar deden mij vermoeden dat het probleem ook wel eens voeding-gerelateerd zou kunnen zijn. Inderdaad bleek het probleem hier te zitten; één van de zekeringen lag eruit en moest vervangen worden. Simpel, denk je dan. Helaas werd een nieuwe zekering er direct ook weer uitgeblazen, er zit dus ergens een kortsluiting. Een avondje meten in de voeding leerde me dat maar liefst drie bruggelijkrichters doorgeslagen waren, en alsof dat nog niet genoeg was zat er ook een dikke kortsluiting in één van de twee voedingselko’s. Vervangende onderdelen waren niet binnen handbereik, daarom werd besloten om de voeding van de donormachine in zijn geheel over te zetten. Dit ging vrij gemakkelijk en vlekkeloos, de bekabeling is duidelijk met kleuren gecodeerd en zit netjes groepsgewijs gesoldeerd op de voedingsprint. Lang leve het 100-Watt soldeerpistool! Eindelijk is daar het moment van de waarheid, alles lijkt weer op zijn plaats te zitten. Nog één laatste inspectie om te controleren of er niet ergens per ongeluk een +24 Volt aan de ground gesoldeerd is, zou een beetje jammer zijn van alle moeite. Iedereen een stapje achteruit, contactdoos aan, Powerknop indrukken en… jawel, het leeft weer! Alle lampjes gloeien op als een sfeervolle lichtreclame en de toonasmotor snort olijk in het rond. Ook de spookbediening is weg en handmatig drukken geeft netjes de juiste functies. Operatie geslaagd, patiënt herboren dus! Gelukkig niet voor niets de hele week tot half 3 ’s nachts doorgewerkt…

Natuurlijk wil je direct een bandje afspelen en het verbaast me direct hoe ontzettend zuiver de machine klinkt. Al mijn banden, opgenomen op diverse machines, klinken perfect en ook de uitsturing is redelijk recht. Mazzelaar, waarschijnlijk is het apparaat erg netjes gebruikt, toen defect geraakt en in de kast verdwenen. Toch willen we hem natuurlijk volledigheidshalve afregelen, als we toch bezig zijn.

Al snel komt toch één probleempje bovendrijven: De machine neemt niet op op het linker kanaal, zowel in normale modus als in Reverse. Er wordt een losse draad gevonden aan één van de opnamekoppen maar ook dit blijkt niet de oorzaak van het probleem te zijn. Er volgt een wilde zoektocht en uitwisseling van Inputmodules en Recordmodules, maar niets lijkt te werken. Ook blijkt het opname/monitorgedeelte ernstig te vervormen, een sinus wordt moeiteloos omgevormd tot wannabe-blokgolf. Er is dus nog aardig wat werk aan de winkel. Wordt vervolgd!

Foto’s: