Meeting 11 – 30 maart 2013

Op 30 maart 2013 vond de elfde MFBfreaks.com Meeting plaats. Net als de vorige keer is als locatie gekozen voor Wijkcentrum De Stolp in Den Bosch. Vanaf 10.00 uur was de zaal open voor het publiek maar de organisatie was al om half 9 aanwezig om, na een gezamenlijk bakje koffie, de voorbereidingen in gang te zetten. Waar we voorheen slechts twee zalen van De Stolp in gebruik namen, hebben we er deze keer een zaal extra bij voor de Quadro-DTS-3D-surround demonstraties van Gromsound en Omnivoor.


 
 
 
 
 
 
 

Om 10.00 uur gaan de deuren officieel open en beginnen de MFBfreaks binnen te druppelen. Degenen die een tafel hebben gereserveerd richten deze in met de meegenomen spullen en er worden handen geschud. De MFBfreaks.com Webshop is ook aanwezig en de eerste verkopen vinden plaats. Het begint langzaam gezellig druk te worden.


 
 
 
 
 
 
 

Even vóór elven wordt de Meeting geopend met een welkomstwoord. Het verloop van de dag wordt even kort doorgenomen en er moeten nog even twee jubilarissen worden gefeliciteerd! De Webshop heeft onlangs de 1.000ste bestelling ontvangen en deze wordt met een bloemetje overhandigd aan de aanwezige koper; Cor Jonkergouw van Servicepunt Den Bosch mag de bestelling onder luid applaus in ontvangst nemen.


 
 
 
 
 
 
 

Ook staan we even stil bij een andere feestelijke gebeurtenis: 40 jaar Motional Feedback (1973 – 2013). Speciaal voor deze gelegenheid wordt ” bedenker” Piet Gouw in het zonnetje gezet. Namens alle MFBfreaks wordt hij hartelijk bedankt voor zijn inspanningen, zowel 40 jaar geleden als op de dag van vandaag. Philips mag trots zijn op zo’n aftersales apparaat! Speciaal voor Piet hebben we een zilveren pen laten graveren met de tekst “40 Jaar Motional Feedback 1973 – 2013”. Deze wordt overhandigd samen met een bloemetje en ondanks zijn leeftijd weet Piet zich met een sportief huppeltje van het podium te begeven 🙂


 
 
 
 
 
 
 

Nadat de opening is afgerond kan de eerste activiteit plaatsvinden; de analoge Quadrafonie-demo van Gromsound en Omnivoor in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Diverse SQ4 gecodeerde opnames worden hier door een vierkanaals installatie ten gehore gebracht. De bekende SQ uitvoering van Pink Floyds Dark Side of the Moon is hierbij toch wel het absolute hoogtepunt. Deze vierkanaals mix van Alan Parsons is misschien wel de eerste en bekendste Quadrafonie uitgave. Ook Gromsounds vierkanaals N4510G is te aanschouwen evenals de losse SQ decoder die hij heeft gebouwd op basis van een Motorola IC. Verdere markante aanwezige creaties zijn Gromsounds reproductie van “Pinkeltje”; het eerste prototype van Philips’ Compact Disc speler, het “vogelhuisje”; een zelfgebouwde CD speler in “visoog-stijl” die perfect past naast een 22RH720 receiver of 22RH521 versterker en zijn eigenbouw 3D videocamera. Ook aanwezig in deze ruimte is de 3D printer van Omnivoor (Johan) waarop live 3D prints gemaakt worden.


 
 
 
 
 
 
 

Om 12.00 uur is het lunchtijd en nadat de innerlijke mens verzorgd is, wordt om 12.30 uur het programma voortgezet. Het is tijd voor de paralleldemonstraties “Afregelen MFB boxen” door JohnP en “Gebruik Meetapparatuur” door Will. Beide demonstraties worden door veel belangstellenden bekeken en de reacties zijn uiterst positief. Even leek het erg krap te worden in de gezamenlijke demonstratieruimte, maar uiteindelijk bleken al die MFBfreaks prima bij elkaar in het hok te passen. En wie het te benauwd werd, kon ook nog steeds terecht aan de bar of in de Quadra-Room.


 
 
 
 
 
 
 

Na de twee demonstraties is het tijd voor de Grote Luistertest dit dit jaar gepresenteerd wordt door Marnix, uiteraard ondersteund door Piet Gouw. De luistertest is in twee sessies opgedeeld om het grote aantal beschikbare boxen te kunnen beluisteren. Tijdens de eerste sessie zouden alle “kleine” boxen beluisterd worden:

– De Sony MFB set met elektrostatische tweeters
– De AH587 standaarduitvoering
– De AH587 met verlaagd rumblefilter (Stoepie Mod)
– De PAG, de eigenbouw MFB box van Piet Gouw op basis van een 544 MFB deur maar met ribbontweeter en 7″ mid
– De CR537 (gemodificeerde RH532 van Chris/Motoindo)
– De RH544 standaarduitvoering
– De Jamo MFB-90 (gebouwd door Jamo met eigen elektronica en Philips MFB woofer en dome squawker)


 
 
 
 
 
 
 

Tijdens de introductie van Piet Gouw over zijn creatie, de PAG box, werd het publiek nog verrast door een onverwachte gast. Tussen de luisteraars bevond zich mijnheer Hans Mons, door Piet aangewezen als “de ontwerper” van de 532, 541, 544/567 en de 545. Mijnheer Mons is sinds kort ook lid op ons Forum en vertelt zijn verhalen over de tijd dat hij bij Philips in de Hi-Fi club werkte.

Bij de tweede sessie van de Luistertest was het de beurt aan de “grote jongens”. Hiervoor waren de volgende deelnemers geselecteerd:

– Linn Ninka
– Philips F9819+ (F9819 van Marnix met woofer van de 22RH499)
– RD40 (eigenbouw van Piet2401)
– PAG, de eigenbouw MFB box van Piet Gouw op basis van een 544 MFB deur maar met ribbontweeter en 7″ mid
– JOT (eigenbouw drieweg met ribbontweeter van Jan Otte)
– Bang & Olufsen M-100 (5-weg)


 
 
 
 
 
 
 

Na een ruim twee uur durende luistertest had iedereen zijn of haar waarnemingen omgezet in een beoordeling en waren alle uitgedeelde formulieren ingevuld. De vermoeide oortjes mochten de zaal verlaten en na een korte koffie- en rookpauze gingen we door naar het laatste onderdeel van de dag: de Tombola! Gedurende de gehele dag waren items voor de Tombola aangedragen door gulle donateurs en nu was het moment aangebroken om deze een nieuwe eigenaar te laten krijgen. De presentatie van dit vermakelijke item was in handen van Bruis met als “zakhouder” Gijsje. Zelf mocht ik als een heuse Leontien bij het Rad van Fortuin het te veilen object presenteren aan het publiek 🙂


 
 
 
 
 
 
 
Het kostte uiteindelijk enige overredingskracht en sommige items moesten tot zes keer toe met een nieuw nummertje worden verloot, maar uiteindelijk heeft elk item uit de Tombola een nieuwe eigenaar gevonden. Een aantal winnaars bleek achteraf zeer verrast tot zelfs laaiend enthousiast over het gewonnen item. Slechts één item is door de gulle gever weer “teruggewonnen” maar deze heeft geen gebruik gemaakt van het herroepingsrecht dat vooraf was ingesteld en heeft de prijs gewoon in ontvangst genomen. Een zeer geslaagde Tombola, dus!

We mogen wederom vaststellen dat de MFBfreaks Meeting een groot succes was. Vele oude bekenden troffen elkaar maar er waren ook opvallend veel nieuwe gezichten. Het enthousiasme was groot en de sfeer uitstekend. De vele positieve reacties op deze succesvolle Meeting zullen er zeker voor zorgen dat er, ditmaal binnen veel kortere tijd, een nieuwe Meeting zal worden georganiseerd die – hopelijk – weer net zo’n groot succes wordt!

(Met dank voor de foto’s aan: Otto, Snameroc, Raicho en Jamie)