De constructie van het MFB element in een Philips woofer is behoorlijk degelijk; er gaat zelden iets aan stuk. Toch kan het wel eens voorkomen dat je de MFB niet kunt afregelen; er komt geen signaal van de opnemer en de MFB meetwaarde ligt ver boven dat waar je op wilt instellen. Dan is de kans aanwezig dat de FET op het opnemer printje in de woofer stuk is. Hang de deur in een andere box of monteer even een andere woofer om dit zeker te weten. Heb je definitief kunnen uitsluiten dat het aan de deur ligt en zijn ook kabelbreuken uitgesloten? Dan is de woofer met opnemer je enige verdachte. Trek de stoute schoenen aan want ook dat kunnen we oplossen!
Dit is de woofer in een 22AH587 MFB maar ze zijn allemaal gelijk, behalve de F9638. We beginnen met het voorzichtig losmaken van de stofkap. Ik vind dat erg goed gaan met een oud schilmesje. Wees voorzichtig zodat je geen stukken papier van de conus scheurt. We willen het zo onzichtbaar mogelijk doen. Na verwijderen van de stofkap zie je het kleine printje met het MFB elementje en de zilverkleurige FET zitten.
We willen de FET vervangen zonder het printplaatje te hoeven losmaken, dit zit namelijk heel erg goed gelijmd. Pak daarom de FET vast met een punttangetje en maak een draaiende beweging zodat de pootjes afbreken. Nu heb je de defecte FET verwijderd en kunnen we een nieuwe plaatsen.
De nieuwe FET is een BF245, hij ziet er iets anders uit maar is prima geschikt als vervanger. Met behulp van het schema kunnen we zien hoe deze aangesloten zou moeten worden. Door hem te solderen op twee uiteinden van de weerstandjes op het printje en op een van de aansluitpootjes, moet het circuit hersteld zijn met een minimale ingreep.
Uiteraard test je nu eerst of alles goed werkt. Als dat het geval is dan kan de dome er weer in worden gelijmd, ik doe dat het liefst met een dun randje transparante bisonkit. Je ziet bijna niet dat hij los is geweest, mooi! Weer een gered van de ondergang.