Jamo MFB 300

Beschrijving

De Jamo MFB300 is het grootste en meest uitgebreide model in de serie Motional Feedback boxen die de Deense fabrikant omstreeks 1977 op de markt bracht. De MFB300 is een actieve drieweg Motional Feedback box met de forse 30cm AD12100MFB4 woofer uit de Philips 22RH545. De middentoner is een 2″ dome van Foster (Fostex) en de tweeter is een ribbontweeter van Foster. De drie luidsprekers hebben elk een eigen versterker en het signaal wordt actief gefilterd. Een 10-bands equalizer aan de voorkant van de box laat de gebruiker het klankbeeld volledig aan zijn wensen aanpassen. De box is voorzien van een inschakelautomaat en een overbelastingsbeveiliging. Het audiosignaal wordt aangeboden via een 5-polige DIN aansluiting en er kan gekozen worden voor preamp of power amp gevoeligheid.

Specificaties

 • Eerste productiejaar: 1977
 • Frequentiebereik: 20 – 40.000 Hz
 • Ingangsimpedantie: 5,7 k Ohm (preamp) of 25 ohm (power amp)
 • Versterkers: lage tonen: 44 Watt RMS, middentonen: 23 Watt RMS, hoge tonen: 23 Watt RMS.
 • Scheidingsfrequenties: 450 Hz en 4.500 Hz
 • Luidsprekers: lage tonen: Philips AD12100MFB4, middentonen: Foster DO50M12, hoge tonen: Foster E110T
 • Afmetingen: 73 x 42 x 31 cm
 • Gewicht:
 • Nieuwprijs:

Achtergrond

De Jamo MFB300 is een indrukwekkende luidsprekerbox om te zien. Op z’n sierlijke chromen standaards, ietwat achterover leunend en met de vooruit stekende woofer die veel overeenkomst met het ontwerp van de B&W DM6 laat zien en tot doel heeft om absolute fasereinheid ten opzichte van de middentoner en tweeter te bewerkstelligen. De versterkermodule lijkt veel overeenkomst te hebben met die van de MFB200, de voorganger die ook al gebruik maakte van de grote 30cm Philips MFB woofer. Wederom drie symmetrische versterkers in een opvallend compact en licht chassis, aangevuld met een actieve 10 bands equalizer die op het front van de box kan worden bediend. De 2″ dome middentoner en de ribbon tweeter komen van Foster, een bekende Japanse fabrikant waar ook Philips graag kwaliteitsproducten afnam. Te zien is dat de filering van de woofer iets omlaag is bijgesteld, de middentoner mag al bij 450Hz overnemen en dat is ook zeker wel nodig met zo’n grote woofer. Een gat in het lowmid gebied is bijna onvermijdelijk.

Luisterervaring

Mijn eigen Jamo MFB300 kocht ik ooit van iemand die ze per ongeluk had gesloopt toen hij eraan wilde meten. Reparatie was vrij snel geregeld en sindsdien staan ze te spelen in m’n mancave thuis. Eén exemplaar heb ik onlangs van nieuwe elco’s en relais voorzien omdat het te vaak gebeurde dat een van de tweeters of middentoners niet mee wilde spelen. Mijn algehele indruk van de Jamo MFB300 is erg positief. Het onvermijdelijke effect van de drieweg-met-grote-woofer is een dip in het lage midden gebied, maar het lijkt erop dat de Foster middentoner hier beter mee omgaat dan de Philips AD0210 en AD0211 in de 22RH545. Mijn algemene indruk van de Jamo’s is dan ook beter en sprankelender dan van de 22RH545, met name het stereobeeld lijkt beter te zijn. Dat is ook niet gek als je bekijkt hoe Jamo daar toch wel serieus aandacht aan heeft besteed. De drivers staan symmetrisch in de box opgesteld en er is in het ontwerp van de box rekening gehouden met fase compensatie. Petje af voor de Denen hoor!

Downloads

 • Voor dit model zijn nog geen downloads beschikbaar

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de Jamo MFB300
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de Jamo MFB300