Jamo MFB 90

Beschrijving

De Jamo MFB90 is een actieve drieweg Motional Feedback box die door de Deense fabrikant Jamo omstreeks 1975 op de markt werd gebracht. Hij bevat dezelfde woofer en middentoner als de Philips 22RH544 maar de box als geheel is iets groter. Een zeer herkenbaar gloeilampje verlicht een rood MFB logo op het front. De door Jamo ontwikkelde versterker bevat drie aparte, symmetrische eindtrappen voor de afzonderlijke luidsprekers met een totaal vermogen van maar liefst 90 Watt RMS. De afzonderlijke levels van de hoge- midden- en lagetonen zijn door middel van draairegelaars aanpasbaar. Een 5-polige DIN aansluiting is aanwezig voor het inkomende audiosignaal. Er is geen tweede aansluiting om de boxen door te lussen; ook kan niet het linker- of rechtersignaal worden gekozen zoals bij Philips. De box heeft een selector schakelaar voor PREAMP of POWER AMP input, waarmee kan worden gekozen of het ingangssignaal zich op lijnniveau of op luidsprekerniveau bevindt.

Specificaties

 • Eerste productiejaar: 1975-1977
 • Frequentiebereik: 30 – 20.000 Hz
 • Ingangsimpedantie: 150 k Ohm (preamp) of 25 ohm (power amp)
 • Versterkers: lage tonen: 44 Watt RMS, middentonen: 23 Watt RMS, hoge tonen: 23 Watt RMS.
 • Scheidingsfrequenties: 500 Hz en 4.500 Hz
 • Luidsprekers: lage tonen: Philips AD8067W4, middentonen: Philips AD0210SQ8, hoge tonen: HECO KHC25P8
 • Afmetingen: 46 x 28 x 24 cm
 • Gewicht: 13 kg.

Achtergrond

In 1974 bracht Philips de 22RH532 op de markt en in 1975 kwam de 22RH544. Vrij kort daarna, in 1975/1976 verschenen van niemand minder dan de Deense fabrikant Jamo enkele opvallende boxen op het toneel. Het ging hier om de MFB-90 en MFB-100; allebei actieve drieweg luidsprekerboxen die wel heel grote gelijkenis vertonen met de Philips modellen. Omdat Philips Onderdelen (Elonco) de componenten uit de diverse Philips fabrieken ook aan andere fabrikanten verkocht, konden zij ook beschikken over de nieuwe luidsprekers met ingebouwd MFB element. Schema’s van de Philips MFB boxen waren vrij verkrijgbaar dus het was niet moeilijk voor andere fabrikanten om hun eigen elektronica te ontwikkelen om een MFB box te bouwen op basis van de Philips luidsprekers. De ontwerpers kozen wel voor enkele verbeteringen ten opzichte van het originele Philips ontwerp. Zo werd de versterker symmetrisch gemaakt, wat de aanwezigheid van een uitgangselco overbodig maakte. Tevens koos Jamo ervoor om alle luidsprekers een eigen versterker te geven en het signaal actief te filteren. Dit had Philips tot nu toe alleen bij de 22RH545 Studio MFB gedaan. Een royale 90 Watt RMS vermogen geeft het Jamo model een flinke voorsprong ten opzichte van de Philips MFB boxen. Tenslotte geeft Jamo de consument wat vrijheid door zowel de lage, midden als hoge tonen binnen 2dB regelbaar te maken met draaiknopjes achterop de box.

Luisterervaring

Onlangs hebben we een paar Jamo MFB90 in onze werkplaats mogen reviseren en we konden ze natuurlijk direct aan een kritische luistertest onderwerpen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer aangenaam verrast was door de prestaties van deze box. Of het nu komt door het hogere versterkervermogen, de grotere akoestische inhoud van de box of de actieve filtering, of een combinatie van die drie factoren weet ik niet, maar de Jamo MFB90 is serieus een fijne luidsprekerbox! Het lijkt alsof hij beduidend meer detail weet weer te geven dan de Philips 22RH544. De middentonen lijken opener te zijn en de algehele indruk gaat duidelijk meer richting die van de 22AH587. Waar ik bij de 22RH544 altijd vind dat de klank ietwat gedrongen lijkt te klinken, is dat bij de Jamo MFB90 totaal niet het geval. Het was bijna zonde om ze weer te moeten terug sturen naar de eigenaar, maar het motiveerde wel om mijn eigen Jamo’s eens te gaan reviseren!

Downloads

 • Gebruikershandleiding Jamo MFB-90

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de Jamo MFB90
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de Jamo MFB90