Over Korn & Macway

Over het merk Korn & Macway en de hieraan verbonden naam “Servo-Sound” is bijzonder weinig concrete historische informatie te vinden. Dit is logisch aangezien het bedrijf al in 1981 zijn activiteiten staakte. Toch heeft een voormalig medewerker “Philippe” op het DIY Audio forum een redelijk gedetailleerde geschiedenis van het bedrijf beschreven, die ik heb vertaald en samengevoegd tot een compact verhaal.

Professor Tadeusz Korn werd begin 20ste eeuw geboren in Polen. Zijn goede vriend en partner was de eveneens Poolse Michislav Macway. Korn was de electronicus en Macway was werktuigbouwkundig ingenieur. Nadat Korn in de Tweede Wereldoorlog had gevochten in het Poolse leger tegen de Duitsers is hij naar Engeland gegaan. Daar heeft hij gewerkt met Robert Watson, uitvinder van de radar waarmee Engeland zijn vernietiging door Duitsland kon voorkomen. Ondertussen werd ook Macway naar het Poolse front gestuurd waar hij na enkele weken door de Duitsers krijgsgevangen werd genomen. De buurt waar Macway en zijn gezin woonden werd getroffen door een bombardement waardoor zijn gehele familie gedood werd. Macway wist te ontsnappen uit krijgsgevangenschap en vertrok naar Engeland, waar hij zijn vriend Korn terugvond. Na de capitulatie van de Duitsers in 1945 keerden Korn en Macway terug uit Engeland en vestigden zich in Belgie aangezien Polen inmiddels deel uitmaakte van de Sovjet Unie. In 1949 stond Macway op het punt te hertrouwen met een Belgische vrouw toen hij door het Rode Kruis werd benaderd met de mededeling dat hij werd gezocht door familieleden in Zweden. Verbaasd omdat hij aannam dat zijn hele familie tijdens de oorlog was omgekomen, reisde Macway af naar Zweden en werd daar herenigd met de vrouw die hij tijdens de oorlog dacht te hebben verloren. Zij had vier jaar in een concentratiekamp doorgebracht en vervolgens vijf jaar in een Zweeds ziekenhuis. Macway annuleerde het geplande huwelijk in België en zou de rest van zijn leven, tot zijn 72ste, met zijn vrouw samen blijven.

Tadeusz Korn werkte als onderzoeker aan de Universiteit van Brussel. Het was ook daar waar hij, met hulp van enkele studenten, zijn eerste Servo Sound luidspreker ontwikkelde. Korn en de studenten, samen met enkele andere partners, richtten het bedrijf Servo Sound op. Het bedrijf zou niet lang bestaan; het werd binnen enkele jaren verkocht. Servo Sound was gevestigd in Brussel. Na het opheffen van Servo-Sound, startten Korn en Macway samen met onze verteller Philippe het bedrijf Korn & Macway Laboratories aan de Chaussee de Tubise in Brussel. De heren Korn en Macway waren inmiddels ca 68 jaar oud. Tadeusz Korn was de technische “uitvinder” met hulp van Philippe, de toen 24 jarige akoestisch ingenieur. Macway wendde zijn talenten als fantastisch werktuigbouwkundig ingenieur aan. Een zekere heer Koekelberg was COO van het bedrijf; hij was belast met het dagelijkse management van de fabriek en het personeel. “Het was niet makkelijk om te werken met twee mannen die een generatie ouder waren,” schrijft Philippe. “We hadden een leeftijdsverschil van 44 jaar maar zij waren een voorbeeld voor iedereen.”

Korn & Macway Laboratories werd opgericht omstreeks 1973-1974 en werd verkocht omstreeks 1978-1979. In 1978 vertrok Philippe namens het bedrijf naar Brazilië om te spreken met een mogelijke distributeur aldaar. Uiteindelijk heeft die distributeur het hele bedrijf gekocht. Na de verkoop verhuisden zowel Korn, Macway en Philippe naar Zuid Amerika. Slechts enkele jaren, op de leeftijd van 72 jaar, zou professor Tadeusz Korn overlijden. Omdat het bedrijf sterk voer op zijn unieke kennis, bleef er niet veel meer van over. Kort daarna is het bedrijf gestopt, wellicht door faillissement.

Maar hoe zit het nou met Motional Feedback in de Korn & Macway boxen? De luidsprekers hebben maar twee draden – die van de spreekspoel. Hoe wordt dan de beweging van de luidspreker gecontroleerd? Op enkele foto’s van de binnenkant van KM boxen is een mysterieus klein kistje te zien, soms met een sticker erop “Motional Feedback Unit”. Wat zit daar dan in? Ook hier kan Philippe iets over zeggen, al wekt zijn antwoord alleen maar meer vragen op.

“Dit is een anekdote die ik mij heel goed herinner: de black-box was nep! Zoals je weet kan het heel lastig zijn om patent aan te vragen op een elektronische schakeling. Daarom besloten we om het de concurrentie extra moeilijk te maken door een black-box op de printplaat te monteren en deze onderdeel van het circuit te maken. De black-box was gemaakt van keiharde epoxyhars en uiteraard zou de concurrentie willen weten wat erin zat, wat onmogelijk te achterhalen was. En natuurlijk maakten we flink wat heisa over die mysterieuze black-box!”