Restek Laser

Beschrijving:

De Restek Laser is een aktieve drieweg Motional Feedback luidsprekerbox die door de Duitse fabrikant Restek in 1978 op de markt werd gebracht. Deze box vertoont zowel technisch als uiterlijk sterke overeenkomsten met de Philips 22RH532 en 22RH544. Deze box is de “grote broer” van de kleine tweeweg box Restek Optima. De box heeft een enkele versterker en de scheiding tussen laag, midden en hoog vindt plaats door een passief filter. Op de achterzijde van de box bevinden zich twee DIN bussen – één ingang en één uitgang, waarmee de box kan worden verbonden met de volgende box. Tevens is hier een ingangsregelaar voorzien waarmee het ingangsniveau van de box kan worden ingesteld. Er zijn twee standen: VV (voorversterkerniveau) en SPK (luidsprekerniveau). De Restek Optima kan op zowel een willekeurige voorversterker (lijnniveau) worden aangesloten, als op een conventionele versterker met luidsprekeruitgangen. Verder is een automatische inschakelautomaat voorzien, die de box bij inkomend signaal automatisch inschakelt. Wanneer het ingangssignaal stil valt, wordt de box na ongeveer 2 minuten automatisch uitgeschakeld.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1977
 • Frequentiebereik: 20-20.000 Hz
 • Ingangsimpedantie: 100kk Ohm (VV instelling) of 140 ohm (SPK instelling).
 • Versterkers: 70 Watt RMS / 100 Watt muziekvermogen
 • Scheidingsfrequentie: 900 Hz en 3.500 Hz
 • Luidsprekers: lagetonen AD8067/MFB4, middentonen AD5060/SQ, hogetonen AD0161/T.
 • Afmetingen: 400 x 240 x 190 mm.
 • Nieuwprijs:
 • Gewicht: 11 kg

Achtergrond

Eerder lazen we al dat de Restek Laser slechts één enkele versterker heeft en de scheiding tussen laag, midden en hoog plaats vindt door een passief filter. Dit is hoogst opmerkelijk voor een aktieve drieweg box; als we kijken naar de Philips drieweg MFB boxen dan zijn deze allemaal tenminste voorzien van een aparte versterker voor de lage tonen en een aparte versterker voor het midden/hoog. Waarschijnlijk heeft Restek deze keuze gemaakt om de ontwikkelingskosten laag te houden; met enkele kleine aanpassingen is de versterker van de Restek Laser namelijk 100% gelijk aan die van de Restek Optima. Slechts enkele componenten verschillen in waarde.

Het Restek systeem maakt gebruik van een door Restek ontworpen versterkerschakeling met symmetrische voeding, waardoor een uitgangselco overbodig is. Dit in tegenstelling tot de Philips 22RH532 en 544 en broertjes, die allemaal een asymmetrische versterker gebruiken. Het vermogen van de versterker van de Restek Laser ligt iets hoger dan dat van de 22RH532 of 22RH544, namelijk op 70 Watt RMS vermogen. Voor de 22RH532 en 22RH544 is dat 60 Watt. Wat direct opvalt is dat Restek ook voor zijn Laser gekozen heeft voor wel heel bekende luidsprekers. De woofer is een achthoekige Philips AD8067/MFB4, afkomstig uit de 22RH544. Voor de middentonen heeft Restek gekozen voor de Philips AD5060/SQ conusmiddentoner. Waarom men deze prefereerde boven de inmiddels eveneens beschikbare dome middentoner AD0210 is niet bekend. De tweeter van de Restek Laser komt ook van Philips; hiervoor heeft men gekozen voor de AD0161.

Luisterervaring

Ik kocht mijn Restek Laser via de Duitse Ebay als zijnde defect. Ik heb er helaas nog geen tijd aan besteed om ze in orde te maken.

Downloads

 • Voor dit toestel zijn geen downloads beschikbaar

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de Restek Laser
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de Restek Laser