N2510

Beschrijving:

N2510 – Hifi/stereo cassette-recorder-deck. Voldoet ruimschoots aan Hifi norm DIN 45500. Automatische omschakeling van de elektronische circuits bij gebruik van low-noise (Fe2O3) resp. Chroomdioxyde (CrO2) cassettes. Speciale Hifi-opname/weergavekop. Ferriet wiskop met twee luchtspleten. Zeer gelijkmatige bandloop door elektronisch geregelde tachomotor, hysteresisfrictie en een groot vliegwiel. In- en uitschakelbaar DNL systeem (Dynamic Noise Limiter). Automatische stop aan het einde van de band (elektronisch gestuurd) die alle aandrijffuncties uitschakelt. Twee VU-meters. Driecijferige teller met automatische nulstop en nulstelling. Mengmogelijkheid. Monitoruitgang. Gescheiden versterkers voor opname en weergave. Aansluitingen voor microfoons aan de voorzijde. Geschikt voor Hifi/stereo resp. Hifi/mono-opname en -weergave. Compleet met verbindingskabel en chroomdioxyde cassette.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1973
 • Frequentiebereik (met chroomdioxydeband): 25-14.000 Hz (DIN 45500), 20-16.000 Hz (NAB)
 • Jengel: minder dan 0,14% (NAB)
 • Signaal-ruisverhouding (zonder DNL): groter dan 48dB (DIN 45500), groter dan 56dB (NAB)
 • Inschakeling van het DNL-systeem geeft een verbetering van de signaal-ruisverhouding van maximaal 11 dB tussen 4-14 kHz
 • Ingangsgevoeligheid: microfoon kleiner dan 0,2mV over 2k Ohm. Diode 2mV over 20k Ohm
 • Uitgangsspanningen: diode 0,5V over 10k Ohm. Monitor 0,5V over 10k Ohm
 • Netspanningen: 110-127-220-240V, 50-60Hz
 • Afmetingen: 39,6 x 21,8 x 8,6 cm.
 • Gewicht:

Achtergrond

Het deck N2510 is het eerste Philips cassettedeck dat het predikaat “Hi-Fi” draagt. Zijn voorgangers N2503 en N2506 hadden dat nog niet. Met een verbeterde opname-weergavekop en verbeterde elektronica is Philips erin geslaagd de geluidskwaliteit van de cassette te verbeteren. Ook de introductie van de nieuwe Chroomdioxide cassettes draagt bij aan een forse verbetering, met name in het hoge tonen gebied. Het is een schitterend vormgegeven, tweekops cassettedeck dat perfect aansluit in de typerende Hifi lijn die Philips in de eerste helft van de jaren ’70 introduceerde. Een mooi plat deck met voor die tijd uitzonderlijk uitgebreide functies. Natuurlijk ontbreekt de DNL ruisonderdrukking niet, die Philips zelf ontwikkelde. De sfeervolle gloeilampjes aan de bovenkant laten de diverse functies subtiel oplichten en het leuke klepje waarachter de microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen zijn verstopt is slim bedacht. De VU-meters zijn dezelfde die we kennen uit de bandrecorder N4511 en de volumeschuiven aan de bovenkant van het deck ook. Het is mogelijk om microfoonopnamen en lijnopnamen te mengen, eveneens gelijk aan de functionaliteit van de N4511. Het allermooiste aan dit deck vind ik de sierrondjes op de bedieningsknoppen van het loopwerk; latere modellen hebben horizontale streepjes met een ribbelpatroon, een stuk minder elegant. Opvallend is dat Philips in de N2510 nog steeds voortborduurt op het oer-loopwerkje uit de EL3300, waar men ten tijde van de N2503 reeds een rijtje pianotoetsen aan toevoegde.

Luisterervaring

De N2510 is een leuk deckje maar je moet het wel in zijn tijd zien. Omdat het loopwerk zeer veel mechanische functies heeft, is goed onderhoud, reinigen en smeren hier onontbeerlijk. Versleten of vervuilde loopwerkjes zijn zeer gevoelig voor jengel, doordat het enkele motortje teveel weerstand ondervindt. Het is erg lastig om zo’n loopwerkje écht helemaal fris te krijgen en met name langere cassettes kunnen een uitdaging zijn. Maar voor de rest is het een leuk, grappig deckje. De dynamiek is wat beperkt en het frequentiebereik ook. Maar wie dit alles voor lief neemt kan er veel plezier aan beleven, zeker als onderdeel van zo’n mooie vissenogen set.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N2510
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N2510
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N2510