N2554

Beschrijving

N2554 – Hifi/stereo cassettedeck met twee koppen en MRH pulskop, twee motoren, CCS programmeerbaar geheugen, mengmogelijkheid, master-regelaar, geschikt voor o.a. metalcassettes en tiptoetsbediening voor de elektronische bandloopsturing. Voldoet aan zeer hoge Hifi specificaties, frequentiegebied 30-20.000Hz (DIN) met metalcassettes. Signaal/ruisverhouding beter dan -57dB (DIN) met ingeschakelde DNL ruisonderdrukking en bij gebruik van metalcassettes. Jengel (gewogen) kleiner dan 0,1%. Geschikt voor metal, ferrochroom, chroom en ferrocassettes. Drie koppen: FSX opname/weergavekop, FSX wiskop met dubbele luchtspleet en een speciaal ontwikkelde pulskop (MRH) voor het CCS-systeem. Geheel gelagerd loopwerk met twee motoren: tacho-geregelde direct-drive motor op de aandrijfas en afzonderlijke motor voor snelspoelen. Nauwkeurig instelbare snelheidsrgeling met LED-indicatie. Bekrachtigde micro-tiptoetsen voor bandloopbesturing waardoor bedieningsfouten uitgesloten zijn. Draairegelaars voor instelling van opnameniveau en stereobalans voor microfoon, lijn en hoofdtelefoon. Afzonderlijk inschakelbare DNL en Dolby-B ruisonderdrukking. Inschakelbaar MPX/RIF filter. Regelbaar uitgangsvoltage voor lijn. Masterschuifregelaar. Gescheiden voormagnetisatie- (bias) en weergavecorrectie-instellingen. Twee verlichte peak-reading meters, gekoppeld aan tweevoudige LED-oversturingsindicatie per kanaal. Programmeerbaar CCS bandcoderings- en opzoeksysteem, gekoppeld aan microprocessor met geheugen. Band start desgewenst op elke vooraf ingestelde tellerstand. Elektronische teller met nulstelling. Mogelijkheid voor: review, cue en postfading d.m.v. regelbare tijdsinstelling met vergrendeling. Mengmogelijkheid lijn/microfoon. Autostop aan het einde van de band. Inschakelbare Automatic Repeat waarmee de band aan het einde automatisch terugspoelt en opnieuw start. Verlicht cassettecompartiment. Hydraulisch gedempte cassettehouder. Cinch en DIN aansluitingen voor line-in en line-out. Klinkaansluitingen voor twee microfoons en hoofdtelefoon aan de voorzijde. Aansluitmogelijkheid voor afstandsbediening van alle bandloopfuncties (N6721). Uitvoering: geheel metalen behuizing met geslepen blank- aluminium frontpaneel. Compleet met stereo-verbindingskabel (DIN) en metal-cassette.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1979
 • Frequentiebereik (DIN): 30-20.000Hz bij toepassing van metal-tape
 • Frequentiebereik (NAB): 30-21.000Hz bij toepassing van metal-tape
 • Signaal/ruisverhouding (DIN): meer dan 57dB
 • Jengel: kleiner dan 0,1% (DIN), kleiner dan 0,07% (NAB)
 • Ingangsgevoeligheid: microfoon 2x 0,4mV over 47k Ohm. Radio 2x 0,4mV over 2k Ohm. Cinch 2x 60mV over 300k Ohm
 • Uitgangsspanning: radio + monitor 0-1V over 50k Ohm regelbaar
 • Voedingsspanning: 110-127-220-240 V
 • Netfrequentie: 50-60 Hz
 • Hoofdtelefoon: 8-600 Ohm
 • Opgenomen vermogen: 20 Watt
 • Afmetingen: 150 x 482 x 300 mm.
 • Gewicht:

Achtergrond

In 1979 is het alweer 15 jaar geleden sinds de Compact Cassette geïntroduceerd werd. Tijd om weer eens wat moderne ontwikkelingen toe te voegen en de markt te verrassen met een superdeluxe cassettedeck, moeten ze bij Philips hebben gedacht. Omdat de digitale ontwikkelingen in volle gang waren (digitale tuners, displays en geheugenfuncties) werd het mogelijk om ook de cassettedecks van geheel nieuwe functies te voorzien. Door middel van een speciale derde kop kan dit deck op de band pulsen achterlaten waarmee het begin en einde van een muziekpassage kan worden gemarkeerd. Hierdoor is het mogelijk om snel van track naar track te spoelen op een cassette. Deze functie is tamelijk revolutionair en zal pas vijftien jaar later bij de komst van DAT en DCC weer toegepast worden. Philips noemt deze functie Computer Coded Search en de decks die hiervan voorzien zijn, beschikken over een imposant, rekenmachine-achtig toetsenbord waarmee tellerposities ingetoetst kunnen worden. Ook een digitale teller is natuurlijk onmisbaar in een dergelijk systeem, maar hiermee hadden we ook al kennis gemaakt in de N4520 bandrecorder. Vanwege de CCS pulskop is de N2554 uitgevoerd met een gecombineerde opname-weergavekop die het niet mogelijk maakt om gemaakte opnames direct terug te luisteren (nabandcontrole). Hiervoor moet zijn “normale” driekops broertje N2552 of N5657 worden aangeschaft. De technische specificaties van de N2554 zijn desalniettemin erg gunstig en dit deck mag wat mij betreft gerust een topdeck genoemd worden. De prettig werkende bediening van dit deck is zeker ook een pluspunt en de voorversterkers voor opname zijn van goede (lees: ruisarme) kwaliteit. De N2554 is één van de eerste decks die ook de nieuwe Metal-cassettes ondersteunen, waarmee een nog betere geluidskwaliteit bereikt kan worden.

Luisterervaring

De N2554 maakt deel uit van een serie bijzonder mooie, goed presterende cassettedecks. Het loopwerk is bijzonder degelijk geconstrueerd en de “direct drive” capstanmotor met tacho control zorgt voor een super stabiele bandloop. Dit zijn de beste decks die Philips tot dat moment heeft gemaakt! Ze komen niet eens uit Japan maar worden gewoon in de Belgische fabriek in Hasselt gemaakt. De diverse modellen in de serie verschillen slechts minimaal van elkaar. Er zijn twee- en driekops modellen en uitvoeringen met analoge of digitale VU meters. Twee modellen zijn voorzien van de – wat mij betreft nutteloze – CCS functie, maar het is voor die tijd een leuke gadget. Omdat de decks modulair zijn opgebouwd en de basis overal gelijk is, presteren ze ook allemaal nagenoeg gelijk. De stabiele bandloop en erg goede opname kwaliteit maakt dit mijn favoriete serie Philips cassettedecks. Ondanks het feit dat de N2554 een tweekops deck is, is de geluidskwaliteit erg netjes. De regelbare bias is zeer nuttig en geeft dit deck dezelfde professionele allure als het spoelendeck N4520. Ik ben erg tevreden over dit deck, en het combineert erg goed met de AH307 versterker en AH107 tuner die ongeveer uit dezelfde periode stammen. Het enige zwakke punt zijn de beruchte tandwielen in het loopwerk die stuk gaan, maar vervangers zijn eenvoudig te verkrijgen in de MFBfreaks Webshop en monteren is ook prima te doen.

Downloads

 • Voor dit toestel is helaas nog geen documentatie beschikbaar.

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N2554
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N2554
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N2554