22RH832

Beschrijving

22RH832 – Luxe Hifi/stereo/Quadro-combinatie van AM/FM-radio, platenspeler, vier stuurversterkers 22RH832 incl. twee M.F.B.- luidsprekerboxen. Volledig geschikt voor stereoweergave en mogelijkheid voor quadro-weergave bij aansluiting van twee extra M.F.B.- luidsprekerboxen 22RH532. Ingebouwde SQ-decoder voor weergave van grammofoonplaten opgenomen volgens het SQ-systeem. Schuifregelaars voor volume, balans(links/rechts), balans(voor/achter), lage en hoge tonen. Vier verlichte indicatiemeters voor het afgegeven vermogen. Inschakelbare fysiologie (twee standen). Aansluitingen voor stereo- en vierkanalenrecorder, CD-4 demodulator, hoofdtelefoon (twee- en vierkanalen), microfoon en vier M.F.B.- luidsprekerboxen. FM (mono en stereo), lange-, midden- en korte golf. Elektronische afstemming op zes FM-voorkeurzenders d.m.v. verlichte tiptoetsen. Indicators voor zenderafstemming, FM-voorkeurinstelling en stereo-ontvangst. Uitschakelbare fijnafstemming en “stille” afstemming op FM. Stereo-muting voor ruisonderdrukking bij ontvangst van een zwak FM/stereo-zendersignaal. Elektronische Hifi/Stereo/Quadro- platenspeler met twee snelheden. Uitwisselbaar magneto-dynamisch opneemelement 22GP422 geschikt voor stereo- en quadro-platen. Speciaal geslepen diamantnaald. Regelbare naaldkrachtinstelling en dwarskrachtcompensatie. Snaaraandrijving, gedempte armlift. Elektronisch geregelde motor. Elektronische individuele fijnregeling en geruisloze afslag. Rumble > -65dB (Din B), jengel < 0,09%. Door toepassing van M.F.B.-luidsprekerboxen (waarin de eindversterkers met een vermogen van 60 watt per box zijn opgenomen) heeft de fraai gestileerde combinatie aantrekkelijke afmetingen.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1974
 • Langegolf: 870 – 2000 meter
 • Middengolf: 187 – 577 meter
 • Kortegolf: 30,7 – 50,4 meter
 • FM-band: 87,5 – 104 MHz
 • Uitgangsspanning: 1 Volt
 • Frequentiebereik: 15 – 30.000 Hz +0,5 – -3dB
 • Vervorming bij 1 Volt uitgangsspanning: 0,1%
 • Ingangsgevoeligheid bij 1000Hz: recorder 250mV bij 100k Ohm, microfoon 1,5mV over 10k Ohm
 • Afmetingen: 85(146) x 590 x 432 mm.
 • Nieuwprijs: HFL 2.495,- (EUR 1132,18)
 • Gewicht:

Achtergrond

Toen Philips begin jaren ’70 het Motional Feedback systeem wilde introduceren, werd besloten om de veelzijdigheid van het systeem op diverse manieren te onderstrepen. Er kwam uiteraard de MFB voorversterker 22RH551 maar ook in een andere nieuwe trend, Quadrafonie, zag men mogelijkheden om Motional Feedback te implementeren. De 22RH832 combinatie is een toestel dat een dubbele stereo voorversterker combineert met een platenspeler en een tuner. Op die manier heeft de gebruiker direct een zeer geavanceerd muzieksysteem zonder diverse aparte toestellen te hoeven aanschaffen. De dubbele voorversterker biedt mogelijkheid tot het aansluiten van twee aparte paren MFB boxen, een voor Front en een voor Rear. Door deze vier luidsprekers te combineren met een Quadrafonische opname kan een ruimtelijke weergave worden verkregen zoals die nog nooit eerder in een huiskamer mogelijk was. Bij de opkomst van Quadrafonie waren er diverse systemen die streden om verovering van de markt. Het SQ4 systeem van Sony-CBS-Columbia en het CD4 systeem van JVC zijn hierbij de bekendste geweest. Alhoewel CD4 betere kanaalscheiding bood, domineerde SQ4 in Europa de markt. Er zijn diverse Quadrafonische platen op de markt gekomen, denk bijvoorbeeld aan Tubular Bells van Mike Oldfield, Dark Side of the Moon van Pink Floyd en Quadrophenia van The Who. Ook Introspection van Thijs van Leer bestaat in Quadro versie. De resultaten van de weergave waren erg afhankelijk van de opname en de gebruikte afspeelapparatuur. Men moet bedenken dat dit systeem in de kinderschoenen stond en opnamen waren vaak sterk overdreven voorzien van allesbehalve realistische surround effecten. Het systeem heeft dan ook nooit echt voet aan de grond gekregen en binnen enkele jaren verdween het aanbod van zowel Quadro platen als apparatuur. De Philips 22RH832 is een combinatie van een (dubbele) voorversterker, een tuner en een ingebouwde 22GA212 platenspeler waarin het Quadrafonische element 22GP422 met Shibata-naald is geplaatst. Een zeer mooie combinatie in een erg fraaie doch omvangrijke behuizing. De sfeervolle verlichting van de meters en de tiptoetsen maakt dit apparaat uniek in zijn soort.

Luisterervaring

De 22RH832 is een combinatie van goede kwaliteit en erg prettig om naar te luisteren. Het toestel heeft die bekende, ietwat wollige weergave die we ook terugvinden bij de andere apparatuur uit deze tijd. Het tuner-gedeelte, grotendeels gelijk aan de tuner 22RH651, is duidelijk en nauwkeurig. De draaitafel is van hoge kwaliteit, net zoals we dit van de losstaande 212 gewend zijn. Quadrafonische weergave is een bijzondere ervaring maar het is wel van groot belang hoe de opstelling van de luidsprekerboxen is. Tevens is de Quadro-kwaliteit erg verschillend per plaat. Het GP422 element voozien van Shibata naald presteert érg goed en is ook erg goed geschikt voor hoge kwaliteit weergave van gewone platen.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de 22RH832
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22RH832
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22RH832