22AH585

Beschrijving

22AH585 – Motional Feedback Hifi luidsprekerbox met twee ingebouwde eindversterkers. 35 Watt continu vermogen en een frequentiebereik van 35 tot 20.000 Hz. Voldoet ruim aan DIN 45.500. Twee ingebouwde eindversterkers; een van 30 watt voor het lage- en middentonengebied en een van 5 watt voor het hogetonengebied. Twee luidsprekers: MFB woofer en dome tweeter, beide elektronisch beveiligd. Hoog rendement. Inhoud 9 liter. Elektronische netschakelaar die de box automatisch in- en uitschakelt. Twee LED indicatoren resp. voor automatisch schakelcircuit en netvoeding. Houten kast met bruin-zwart essen motief en afneembaar front met semi-transparante, zwarte bekleding.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1979
 • Frequentiebereik: 35-20.000 Hz
 • Ingangsgevoeligheid: continu variabel 1-25 Volt over 100k Ohm tot 3 volt; 1k Ohm boven 3 Volt.
 • Lage- en middentonenversterker: uitgangsvermogen 30 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 25 Watt.
 • Hogetonenversterker: Uitgangsvermogen 5 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 5 Watt.
 • Scheidingsfrequentie: 1.500 Hz
 • Luidsprekers: lagetonen AD7066/MFB4 diameter 16cm. Hogetonen dome AD0163/T15.
 • Afmetingen: 348 x 229 x 197 mm.
 • Nieuwprijs: HFL 600,00 (EUR 272,27)
 • Gewicht:

Achtergrond

Het is 1978 en de heren van Philips Hi-Fi vinden het tijd geworden voor een nieuwe serie MFB weergevers. Nieuwe technieken, verbeterde versterkers en een nieuw design moeten ook deze tweede generatie tot een succes maken. Om zowel kosten te besparen bij de productie en tevens de akoestische ruimte in de box te vergroten, wordt ervoor gekozen om de versterker direct in de ruimte van de luidsprekers te monteren. De behuizing bestaat niet langer uit twee afgescheiden compartimenten waarvan één voor de versterker en het andere voor de luidsprekers. De kast is nu één geheel en de versterker wordt op het gat aan de achterkant geschroefd. Door rond de rand hiervan een flinke rand tochtstrip te plakken wordt de box luchtdicht gemaakt. Tegenwoordig is die oude tochtstrip vaak verpulverd en vervangen is, net als een gehele revisie trouwens, zeker aan te raden. Deze constructie heeft echter wel het voordeel dat een kleiner boxje een grotere inhoud heeft gekregen en dus vooral in het lage gebied beter kan presteren. Een ander groot voordeel is dat deze kleine tweeweg rakker de beschikking heeft gekregen over een tweetal onafankelijke versterkers en ook wordt gebruik gemaakt van een geheel nieuwe actieve filtertechniek. Door middel van zogenaamd substractief filteren ontstaat een kantelpunt met een zeer hoge steilheid waardoor er geen noemenswaardige “dip” optreedt en ook de fasereinheid behouden blijft. Het middengebied van de “nieuwe” tweeweg MFB mag dus beslist opmerkelijk goed genoemd worden.

Luisterervaring

Als jonger, doorontwikkeld broertje van de 22RH541 komt de 22AH585 heel netjes uit de verf. De voordelen van de actief gefilterde, nieuwe, symmetrische versterkers zonder uitgangselco en de doorontwikkelde luidsprekers zijn duidelijk hoorbaar. Doordat laag/midden en hoog vrijwel vlekkeloos in elkaar overgaan klinkt de 22AH585 als een drieweg box en is hij erg fris en helder vergeleken met de 22RH541 die een wat wollig karakter had. Ook is de belastbaarheid van de 22AH585 beduidend hoger dan van zijn voorganger. De 22AH585 leent zich prima voor alle muzieksoorten.

Revisie

Uiteraard heb ik de 22AH585 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat 22AH585 MFB boxen en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en vernieuwde afregeling. De 22AH585 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De toonbalans van de box is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van de box valt; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. Door afregeling van het MFB circuit is de basweergave volledig recht en worden geen dips of bulten meer waargenomen. Ook vervormt de box absoluut niet meer op hoger volume. Ik zou iedereen aanraden om zijn MFB boxen te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de 22AH585
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22AH585
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22AH585