22RH532

Beschrijving

22RH532 – Elektronische HiFi luidsprekerbox met revolutionair Motional Feedback systeem. Twee ingebouwde eindversterkers. Een afzonderlijke 40-watt eindversterker voor de lage tonen en een afzonderlijke 20-watt eindversterker voor de midden- en hoge tonen. Het Motional Feedback-systeem maakt een zuivere lage tonenweergave vanaf 35 Hz mogelijk zonder vervorming of kleuring. Via het M.F.B.-systeem wordt elke foutieve luidsprekertrilling direct automatisch gecorrigeerd. Dit wordt o.a. bereikt door de versnellingsopnemer in de lagetonen luidspreker en de speciale correctieschakeling. Vlakke frequentiekarakteristiek. Afzonderlijke luidsprekers voor lage-, midden-, en hogetonenweergave. Hoog rendement. Actief en passief scheidingsfilter. Zeer compact; inhoud 15 liter. Aansluitmogelijkheid op elke versterker of stuurversterker. De boxen kunnen onderling doorverbonden worden; hierdoor kan het vermogen per kanaal naar wens vergroot worden. Elektronische netschakelaar die de box automatisch in- en uitschakelt. Leverbaar in notehout met geperforeerd metalen front.

Specificaties

  • Eerste produktiejaar: 1974
  • Frequentiebereik: 35-20.000 Hz
  • Ingangsimpedantie: aan te sluiten op elke versterker met een impedantie van 4 tot 16 ohm (25 ohm voor aansluiting op een laagohmige versterker, 3.000 ohm voor aansluiting op een stuurversterker).
  • Versterkers: laag: 40 Watt continu, 0,1% vervorming (bij 30 Watt), vermogensbandbreedte 10-3.000 Hz, frequentiebereik 5-2.000 Hz, midden en hoog: uitgangsvermogen 20 Watt, vervorming 0,1% (bij 15 Watt), vermogensbandbreedte 100-50.000 Hz, frequentiebereik: 500-60.000 Hz.
  • Scheidingsfrequenties: 500 en 4.000 Hz.
  • Luidsprekers: lagetonen AD8065/MFB4 diameter 20cm, middentonen AD5060-SQ8 diameter 13cm, hogetonen AD0160-T8.
  • Afmetingen: 378 x 283 x 212 mm.
  • Gewicht: 8 kg
  • Nieuwprijs: HFL 795,00 (EUR 360,76)

Achtergrond

Het begon allemaal in 1973 toen Philips de 22RH532 Motional Feedback box op de markt bracht. De 22RH532 is een stevige drieweg box met een totaal muziekvermogen van 60 Watt RMS, verdeeld over twee eindversterkers (een voor het laag – met terugkoppeling – en een voor het midhoog). Voor het laag was een versterker van 40 Watt voorzien en het midden en hoog mochten een 20 Watt versterker delen. De gebruikte mid en hoog units zijn identiek aan de units die worden toegepast in de passieve boxen die rond dezelfde tijd op de markt worden gebracht. Een sfeervol, authentiek gloeilampje licht op achter het MFB logo in het grijze, metalen frontpaneel; iets dat er tot op heden toe bijdraagt dat de 532 net dát beetje extra uitstraalt. Tegenwoordig zijn die gloeilampjes trouwens vaak kapot maar gelukkig zijn ze verkrijgbaar in de MFBfreaks.com webshop. Reeds in deze allereerste MFB vinden we een aantal zaken terug die in elke opvolgende MFB box gehandhaafd zullen blijven. Eén van deze zaken is de automatische inschakeldetectie. Zodra er signaal op de audio-ingang van de box gedetecteerd wordt, springt een relais om en wordt de box aangeschakeld. Op deze wijze hoeft de gebruiker niet telkens voor of na gebruik een netschakelaar te bedienen. Na gebruik valt dit relais automatisch af, waardoor de box weer in zijn oorspronkelijke “stand-by” stand valt. Een andere blijvende functie op alle MFB modellen is de aanpasbaarheid van het ingangsniveau. Bij de eerste 532’s is er alleen de keuze “hoog niveau” of “laag niveau” ingang, waarbij een voorversterker in laag-niveau stand wordt benaderd en een willekeurige power-versterker in “hoog niveau” stand. Later werd deze knop vervangen door een driestanden-schakelaar en in de 544 en hogere modellen zullen we zelfs een potmeter voor traploze ingangsregeling zien.

Luisterervaring

Al bij de eerste keer dat ik de 532 beluisterde, vielen een aantal zaken op. Het laag is bijzonder krachtig en droog, uiteraard dankzij het ingebouwde Motional Feedback systeem . Het middengebied is zeer open en uitstekend geschikt voor vocalen en acoustische muziek. Het hoog is helder met soms een tikje schelheid vanwege de polycarbonaat tweeter. In vergelijking met zijn opvolger, de 22RH544, vind ik het laag van de 532 lager gaan en lijkt dit véél minder snel vervormen. Het midden lijkt veel presenter en sprankelender dankzij gebruik van de AD5060 conusmiddentoner. Die middentoner heeft wel een valkuil; bij bepaalde tonen kan hij op hoger volume lelijk gaan schetteren en schreeuwen. Met name bij koperen blaasinstrumenten is dat risico aanwezig, maar voor het grootste deel vind ik deze presentheid een aangename “frisheid” aan het karakter van de 532 geven. De eerste generatie dome midrange AD0210 in de 22RH544 klinkt veel terughoudender en neigt soms zelfs naar neuzelig klinken. De opvolger AD0211 met textieldome klinkt alweer een stuk beter.

Revisie

Uiteraard heb ik de 22RH532 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat 22RH532 MFB boxen en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en vernieuwde afregeling. De 22RH532 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De toonbalans van de box is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van de box valt; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. Door afregeling van het MFB circuit is de basweergave volledig recht en worden geen dips of bulten meer waargenomen. Ook vervormt de box absoluut niet meer op hoger volume. Ik zou iedereen aanraden om zijn MFB boxen te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

Actueel

  • Alle MFBfreaks artikelen over de 22RH532
  • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22RH532
  • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22RH532