22RH541

Beschrijving

22RH541 – Elektronische HiFi luidsprekerbox met revolutionair Motional Feedback systeem. Voldoet ruimschoots aan DIN45500. Ingebouwde eindversterker met een vermogen van 30 Watt continu. Vlakke frequentiekarakteristiek. Afzonderlijke luidsprekers voor lage- en hogetonenweergave. Hoog rendement. Zeer compact; inhoud 8 liter. Elektronische netschakelaar, die de box automatisch in- en uitschakelt. Houten kast in bruin-zwart essen met frontbekleding van zwarte stof.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1974
 • Frequentiebereik: 35-20.000 Hz
 • Ingangsgevoeligheid: 1 Volt over 10k Ohm voor aansluiting op stuurversterkers, 7,5 en 19 Volt over 100 Ohm voor aansluiting op laagohmige eindversterkers.
 • Uitgangsvermogen van de versterker 30 Watt continu, 0,1% vervorming (bij 30 Watt), vermogensbandbreedte 10-3.000 Hz, frequentiebereik 5-2.000 Hz, midden en hoog: uitgangsvermogen 20 Watt, vervorming 0,1% (bij 20 Watt)
 • Scheidingsfrequentie: 1.400 Hz.
 • Luidsprekers: lagetonen AD7066/MFB4 diameter 17,5cm, hogetonen AD0161-T8.
 • Afmetingen: 229 x 294 x 173 mm.
 • Nieuwprijs: HFL 595,00 (EUR 270,00)
 • Gewicht:

Achtergrond

Toen na het lanceren van het prototype 22RH532 in 1974 bleek dat de MFB technologie toekomst had, begon Philips snel te werken aan een tweede lijn Motional Feedback luidsprekerboxen. De 22RH541 is de kleinste telg uit deze generatie en is een alleszins opvallende luidsprekerbox. Hij bevat alle snufjes van zijn voorganger, de 532, maar is nóg kleiner ontwikkeld zodat het formaat beslist geen belemmering kan zijn voor de aanschaf. Met zijn amper 30 centimeter hoogte staat de 541 het beste model voor het Motional Feedback principe: groot geluid uit een klein kastje. In 1978 volgt nog een tweede versie van de 541, de modellen /50R en /65R, waarin gekozen wordt voor de gloednieuwe AD 0140 /T8 als tweeter in plaats van de inmiddels bekende AD0161. Deze verbeterde tweeter moet het ietwat schelle karakter van zijn voorganger opvangen. Ook wordt een nieuwe 7″ MFB woofer toegepast die een hogere belastbaarheid heeft en dus minder snel gaat vervormen.

Luisterervaring

Met zijn amper 30 cm hoogte verbaasde deze kleine tweewegbox me enorm toen ik hem voor het eerst beluisterde. Ik viste een setje voor luttele Euro’s uit een lokale kringloopwinkel en was zo blij als een kind. Thuis aangekomen de set aangesloten en direct was ik bevangen van het ongelooflijk “grootse” geluid dat deze box weet voort te brengen. Wat een dynamiek, wat een volume voor zo’n klein kastje! Als er één box is die de Motional Feedback theorie eer aan doet, dan is het wel deze kleine rakker met een inhoud van amper 8 liter. Ik wist niet dat er 7 inch woofertjes bestonden die zo enorm veel, mooi, zuiver, écht laag konden produceren. Niks geen poging-tot-gebonk, maar een zuiver laag dat recht tot de bodem reikt. Klein nadeel van elke tweeweg box is dat het midden een klein beetje te wensen overlaat, maar dankzij het kleine woofertje valt dat in dit geval reuze mee. Vergeet niet dat ik enigszins verwend was door die 532 met zijn mooie conusmiddentoner. Natuurlijk heeft dat schitterende geluid ook een keerzijde; de belastbaarheid van de 541 is beperkt. Het 7 inch woofertje kan klapperen en schroomt ook niet om dit middel toe te passen als waarschuwing dat je de volumeknop toch echt even een stukje terug moet draaien. Niet gek natuurlijk, geef het arme ding eens ongelijk. Gelukkig is zware belasting bij deze box niet eens nodig want zelfs bij laag tot middelmatig volume produceert hij ruim voldoende geluid waarbij het zéér aangenaam toeven is. De 22RH541 leent zich perfect voor kantoor of werkkamer; aan de PC of met een bluetooth ontvanger of netwerkstreamertje. Een ruimtevuller is het absoluut, en één ding is zeker: als de 541 begint te spelen moet je stil zijn en ademloos luisteren…

Revisie

Uiteraard heb ik de 22RH541 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat 22RH541 MFB boxen en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en vernieuwde afregeling. De 22RH541 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De toonbalans van de box is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van de box valt; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. Door afregeling van het MFB circuit is de basweergave volledig recht en worden geen dips of bulten meer waargenomen. Ook vervormt de box absoluut niet meer op hoger volume. Ik zou iedereen aanraden om zijn MFB boxen te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de 22RH541
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22RH541
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22RH541