22RH545

Beschrijving

22RH545 – Elektronische HiFi luidsprekerbox met Motional Feedback systeem. Voldoet ruimschoots aan DIN45500. Drie ingebouwde eindversterkers van respectievelijk 15, 35 en 50 Watt voor de hoge-, midden- en lagetonengebieden. Uitgangsvermogen totaal 100 Watt continu. Afzonderlijke luidsprekers voor lage-, midden- en hogetonenweergave. Electronische scheidingsfilters. Driestandenschakelaar voor aanpassing aan de plaats van de box in de luisterruimte. Continu regelbaar lagetonenfilter en hogetonenfilter (met twee kantelfrequenties) voor aanpassing van de akoestiek van de luisterruimte. Symmetrische ingang voor gebruik in professionele geluidsstudio’s. Elektronische beveiliging van de luidsprekers. Elektronische netschakelaar met lichtindicatie die de box automatisch in- en uit kan schakelen. Ingangskeuzeschakelaar gekoppeld aan automatische netschakelaar. Drie lichtindicators voor controle van netvoeding aan/uit, automatische netschakelaar aan/uit en hogetonenfilter. Houten kast in bruin-zwart essen met frontbekleding van zwarte stof.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1974
 • Frequentiebereik: 20-20.000 Hz
 • Ingangsgevoeligheid: continu variabel 1-23 Volt over 100k Ohm (asymmetrisch) en 10k Ohm (symmetrisch).
 • Lagetonenversterker: uitgangsvermogen 50 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 40 Watt.
 • Middentonenversterker: uitgangsvermogen 35 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 25 Watt.
 • Hogetonenversterker: Uitgangsvermogen 15 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,11% bij 10 Watt.
 • Scheidingsfrequenties: 500 en 3.000 Hz
 • Luidsprekers: lagetonen AD12100/MFB4 diameter 30cm, middentonen dome AD0211/SQ8. Hogetonen dome AD0162/T8.
 • Afmetingen: 650 x 436 x 320 mm.
 • Nieuwprijs: prijs op aanvraag.
 • Gewicht: 30 kilogram.

Achtergrond

Daar is hij dan, de mammoet der MFB boxen. 22RH545 is zijn naam en op de voorkant van de latere modellen pronkt trots de term die zijn doelgroep aanwijst: MFB Studio. De 545 werd ontwikkeld voor regie- en studiomonitor doeleinden. Met een actief drieweg versterkersysteem wordt elke luidspreker zelfstandig aangestuurd. De frequentiefiltering vindt plaats via een elektronisch cross-over filternetwerk. In de 545 vinden we een uitgebreid regelsysteem om het geluid van de box zoveel mogelijk aan te passen aan de ruimte waar hij staat. Drie tuimelschakelaars kunnen naar wens worden ingeschakeld als de box op de grond, zijdelings tegen de muur of ruggelings tegen de muur wordt geplaatst. Door het activeren van deze schakelaars worden bepaalde frequentiegebieden in het lagetonengebied onderdrukt ter compensatie van het stimulerende effect dat de plaatsing van de box op deze frequenties heeft. Recht, kaarsrecht moet het frequentiegedrag van de 545 zijn. De markt ontvangt deze opper-MFB met gejubel en gejuich. Duitse vakbladen testen hem als “sehr gut” en “spitzenklasse”. Ook de beoogde titel “referenzbox” wordt in de mond genomen, de 545 is waarlijk een succes.

Luisterervaring

Mijn eigen twee sets komen uit Duitsland als ex ARD regiemonitoren, en zijn al die tijd door de eigen onderhoudsdienst van ARD in goede conditie gehouden. Het eerste dat mij opvalt is hoe sprankelend en beschaafd het hoog klinkt, die nieuwe textieldome middentoner en tweeter zijn echt goede aanwinsten. Een groot voordeel is ook dat elke luidspreker weer apart gemonteerd zit, zoals oorspronkelijk in de 532 al het idee was. Het geluid wordt hierdoor toch een stuk evenwichtiger en het stereobeeld is beslist goed te noemen. Dan het laag, dat onnoemelijk diepe laag. De 545 weet met zijn 30 cm MFB woofer (wiens rubberrand trouwens hard en stug voelt als een autoband) het laag te benaderen dat ik tot voor kort alleen uit gevouwen hoornsystemen hoorde komen waarin 18″ PA woofers gemonteerd zaten. En nee, het gaat niet om hoe hárd, het gaat om hoe diep. De 545 bouwt geen gigantische geluidsdruk op en is daarom ook beslist niet geschikt als disco knal stamp box. Door het MFB principe wordt zoveel energie gebruikt om láág te gaan, dat hard niet mogelijk is zonder de conus door de huiskamer te laten vliegen. Gelukkig is dit alles ook beslist niet nodig. De 545 bezit een geweldige dynamiek en is feitelijk een alleseter.
Als drieweg-met-grote-woofer heeft de 545 echter ook zijn mindere kanten. Zo vind ik bij alle sets het stereobeeld en de plaatsing van instrumenten wat diffuus. Daarnaast heeft de grote 30cm woofer hoorbaar moeite om aansluiting te vinden bij de middentoner; de zware conus kan simpelweg niet doorlopen tot de 500 Hz waar de middentoner hem kan overnemen. Dit veroorzaakt een aardige dip in het lowmid gebied, waardoor onder andere piano’s en mannelijke stemmen niet zo goed uit de verf komen. Opmerkelijk voor een studiomonitor, maar onvermijdelijk vanuit akoestisch ontwerp perspectief.

Revisie

Uiteraard heb ik de 22RH545 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat 22RH545 MFB boxen en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en vernieuwde afregeling. De 22RH545 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De toonbalans van de box is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van de box valt; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. Door afregeling van het MFB circuit is de basweergave volledig recht en worden geen dips of bulten meer waargenomen. Ook vervormt de box absoluut niet meer op hoger volume. Ik zou iedereen aanraden om zijn MFB boxen te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

ebruikershandleiding 22RH545 Europese versie

Gebruikershandleiding 22RH545 USA versie

Service Manual 22RH545

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de 22RH545
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22RH545
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks.com Webshop voor de 22RH545