22GA222

Beschrijving

22GA222 – Automatische elektronische Hifi/Stereo platenspeler. Voldoet ruimschoots aan DIN 45.500. Automatische plaatdiameterkeuze, stop en terugkerende arm. Mogelijkheid voor handbediening. Twee snelheden: 33,3 en 45 o.p.m. Tachogeregelde motor met snaaraandrijving. Tiptoetsbediening voor start, stop en snelheidskeuze, met LED’s. Foto-elektronische afslag. Directe naaldkrachtaflezing. Gescheiden elektronische snelheidsregeling voor beide snelheden. Hydraulische gedempte armlift. Exact regelbare dwarskrachtcompensatie d.m.v. een ring, geijkt voor ronde, elliptische en CD4 (quadro) diamantnaalden. Gedempt opgehangen subchassis als drager van opnemerarm en draaitafel. Universele uitgebalanceerde aluminium opnemerarm met gedempt opgehangen contragewicht, horizontaal en verticaal gelagerd. Grote draaitafel, diameter 29,5 cm. Speelt 30cm platen met gesloten stofkap. Zeer lage aluminium voet. Compleet met hifi opneemelement GP401. Geschikt voor alle RETMA opneemelementen.

Specificaties

  • Eerste produktiejaar: 1976
  • Afmetingen: 140 x 417 x 358 mm.
  • Nieuwprijs: 599 gulden (EUR 271,81)
  • Gewicht:

Achtergrond

In 1976 brak een nieuw tijdperk aan dat het uiterlijk van Philips apparatuur redelijk ingrijpend zou wijzigen. De vormgever die met de befaamde “vissenoog serie” zijn stempel drukte op de vormgeving van vroege Philips Hi-Fi apparatuur verliet het concern en zijn plaats moest worden opgevuld. Nieuwe vormgever, nieuwe inzichten en dat is duidelijk te zien als je de folders vanaf 1976 doorbladert. Het nieuwe uiterlijk wordt door velen als “militair” beschreven; destijds was het in elk geval nieuw en hip. De 22GA222 platenspeler is in deze nieuwe familie nog één van de meest degelijke apparaten, zowel de plint als het plateau zijn volledig van metaal. De aluminium arm heeft een eigenaardige, hoekige vorm en doet door de matzwarte kleur sterk aan kunststof denken. De armhouder / naalddrukmeter is wel van kunststof. De tiptoetsen hebben een leuke, moderne vormgeving en zijn een knipoog naar de groene tiptoetsen van de 22GA212. De 22GA222 is voorzien van een plaatdetector in het plateau waardoor de arm direct naar de juiste positie gaat bij het starten van de machine. Eigenlijk is dit een 22GA209s in het klein, zowel kwa vormgeving als kwa functionaliteit. De 22GA222 zie je niet zo heel vaak, terwijl het destijds toch een zeer goed en betaalbaar topmodel was. Vermoedelijk was iedereen nog prima tevreden met zijn 22GA212 of een van de andere onverwoestbare voorgangers.

Luisterervaring

De klank van veel platenspelers wordt gemaakt of gebroken door de kwaliteit van het gebruikte element en zo is het ook met de 22GA222. Met een GP400 of GP401 erin is dit een prima speler die prettig klinkt. Ik heb nog niet geprobeerd er een GP412 in te monteren maar ben benieuwd naar het resultaat. De arm oogt wat log en dit zou de verfijnde GP412 ten nadele kunnen zijn, maar dat is slechts een vermoeden.

Downloads

  • Voor dit toestel is helaas nog geen documentatie beschikbaar.

Actueel

  • Alle MFBfreaks artikelen over de 22GA222
  • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22GA222
  • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22GA222