F7813

Beschrijving:

F7813 – Volautomatische kwartsgestuurde Direct Control platenspeler. Direct Control snelheidsregeling met kwarts/PLL lock. LED Lockindicatie. Jengel minder dan 0,025% WRMS. Kwartsgestuurde fijnregeling met digitale uitlezing. Automatische diameterkeus, start, stop en armterugkeer. Repeat en Reject. Rechte ultralichtgewicht buisarm in meslager. Hydraulisch gedempte instelbare lift. Direct afleesbare naaldkrachtmeter. Antimagnetische draaitafel. Subchassis. Kap met wrijvingsscharnieren. Element GP412-III met elliptische naald.

Specificaties

  • Eerste produktiejaar: 1982
  • Rumble:
  • Jengel: Minder dan 0,025%
  • Afmetingen:
  • Nieuwprijs:
  • Gewicht:

Achtergrond

Met het begin van de jaren tachtig en de geboorte van de Compact Disc was het voor de platenspeler een aflopende zaak. Zijn nadelen en beperkingen – voor zover die er zijn – werden van alle kanten aangegrepen om de nieuwe blinkende digitale schijf te promoten. Er was echter een niet gering te schatten groep gebruikers die in de loop der jaren een indrukwekkende stapel zwarte vinylschijven had verzameld, en die graag wilde blijven afspelen. De platenspeler stierf dus niet helemaal uit, maar was niet langer één van de hoofdprodukten in het audio assortiment. De F7813 is naar mijn mening één van de laatste fatsoenlijke platenspelers die bij Philips van de band liep, enkele jaren later was er niets anders meer te krijgen dan goedkope, volledig van plastic vervaardigde spelertjes met plastic plateaus en plastic armpjes. Vanaf dat moment is het voorgoed afgelopen met de platenspelers van hoge kwaliteit.
Goed, terug naar de F7813. Een hip modern zilverkleurig uiterlijk voor een behuizing die naar mijn idee van iets dikker kunststof had mogen zijn. De transparante plexiglas stofkap is anno 2007 totaal vertroebeld en mag bijna wit genoemd worden terwijl deze 25 jaar eerder toch echt transparant was. Goed, een kleinigheidje denken we maar. Het mooie felgroene display aan de voorkant geeft met tienden precisie aan op hoeveel de pitch-control is afgesteld. Aangezien ik weinig disc-jockey werkzaamheden doe, geeft dit schermpje bij mij altijd heel verveeld “0.0” aan. Het was wellicht leuk geweest om hier in plaats van de pitch de snelheid van de tafel weer te geven, a la 22AF977. De arm van de F7813 is een doorontwikkelde versie van de x77 arm waarbij een nieuw lager wordt geïntroduceerd: het meslager. Dit lager zorgt voor extreem lage wrijving waardoor de nieuwe reeks “MK-III” elementen met SST (Super Sonic Tracking) naald extra goed tot hun recht komen. Zo slaagt Philips er op het scheiden van de markt in om toch nog een heel behoorlijk topmodel platenspeler neer te zetten.

Luisterervaring

De F7813 heeft ooit de 22AF977 uit mijn huiskamerset verdrongen. Niet zozeer vanwege de superieure geluidskwaliteit maar meer om puur esthetische overwegingen. Kwa klank past de F7813 prima tussen de 22AF877 en 22AF977 spelers, het loopwerk en de arm presteren in elk geval ruimschoots op hetzelfde niveau. Met een moderner MK-III element zoals de GP420 of de GP406 zou deze speler nog beter moeten klinken dan zijn voorgangers.

Downloads

  • Voor dit toestel is helaas nog geen documentatie beschikbaar.

Actueel

  • Alle MFBfreaks artikelen over de F7813
  • Alle MFBfreaks forumtopics over de F7813
  • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de F7813