Het wil nog wel eens verwarrend zijn; welk platenspeler element zit er in mijn platenspeler? Daarom leer je in dit artikel snel en duidelijk hoe je Philips platenspeler elementen kunt herkennen. In de Hi-Fi elementen zijn drie varianten te onderscheiden: de MK-I elementen, de MK-II elementen en de MK-III elementen. Met name de GP400, GP401, GP500 en GP501 MK-I en MK-II elementen lijken erg veel op elkaar. Toch is het verschil duidelijk te zien als je weet waar je op moet letten.
Verschil Philips GP400 MK-I, MK-II en MK-III platenspeler elementen.
De Philips GP400 MK-I en MK-II lijken sterk op elkaar, terwijl de GP400 MK-III er duidelijk anders uit ziet. Dit geldt overigens ook voor de GP401, GP500 en GP501 elementen. Op de foto hieronder zie je duidelijk het verschil tussen een Philips GP400 MK-I, GP400 MK-II en GP400 MK-III platenspeler element:
Links op de foto zie je een Philips GP400 MK-I platenspeler element. Dit is te herkennen aan het zwarte wigvormige randje dat onder de tekst “PHILIPS 400” uitsteekt. Hierin hoort een Philips GP400 MK-I platenspeler naald. Het tweede element op de foto is een Philips GP400 MK-II platenspeler element. Dit element is grotendeels identiek aan de Philips GP400 MK-I maar het wigvormige randje is weggelaten. Hierin hoort dus een Philips GP400 MK-II platenspeler naald. Tenslotte zien we het Philips GP400 MK-III element. Dit element heeft heeft een totaal andere vorm dan de Philips GP400 MK-I en Philips GP400 MK-II platenspeler elementen. In het Philips GP400 MK-III element hoort een Philips GP400 MK-III naald.
Philips GP400 platenspeler naalden.
Laten we de bovengenoemde elementen eens voorzien van een platenspeler naald. Dat ziet er zo uit:
De originele naald voor het Philips GP400 MK-I platenspeler element heeft een grijze plastic naaldhouder, vaak met een blauw driehoekje op de voorkant. De GP400 MK-I naald heeft geen ingebouwd beschermkapje voor de naald. De originele naald voor het Philips GP400 MK-II element heeft een zwarte plastic naaldhouder met een zilverkleurig driehoekje aan de voorkant, waar een Romeinse II op staat. De GP400 MK-II naald heeft tevens een ingebouwd beschermkapje voor de naald, dat naar beneden kan worden geklapt. Tenslotte zien we de GP400 MK-III naald, die op de voorkant een Romeinse III heeft staan. Hiervan zijn meerdere varianten mogelijk, bijvoorbeeld III SE, III B en III SST. Ook de GP400 MK-III naald heeft een ingebouwd beschermkapje voor de naald, dat naar beneden kan worden geklapt.
Elliptische en Sferische platenspeler naalden.
Net als andere fabrikanten maakte ook Philips onderscheid in verschillend geslepen naalden. De goedkopere naalden werden sferisch (radiaal, rond) geslepen. Deze hadden een redelijk goede aftastkwaliteit. De betere naalden werden elliptisch (biradiaal) geslepen. Deze lagen beter in de groef en gaven dus ook een betere aftastkwaliteit. Over het algemeen mag gesteld worden dat elliptisch geslepen naalden meer detail weergeven dan sferisch geslepen naalden. Een stapje hoger kwamen de zogenaamde SST (Super Sonic Tracking) en Shibata naalden. Deze waren nog beter geslepen dan de elliptische naalden en hadden een uitstekende aftast kwaliteit. Het Philips GP422 element heeft een Shibata naald om quadrafonische CD4 platen te kunnen aftasten. De Super Sonic Tracking naalden zijn uitsluitend gebruikt in de MK-III serie elementen, die daardoor met “Super-M” werden aangeduid.
Philips GP400 en GP500 element verbeteren.
Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen een Philips GP400 element en GP401 element? Of een GP500 element en GP501 element? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: er is geen verschil. Het enige verschil is het type naald dat Philips erin stopte. In de GP400 en GP500 ging een sferische naald en in de GP401 en GP501 ging een elliptische naald.
Het is heel eenvoudig om een betere weergave kwaliteit te krijgen met een standaard Philips GP400 of GP500 (MK-I, MK-II of MK-III) element. Je kunt hier namelijk probleemloos een GP401 of GP501 naald in stoppen. Doordat de elementen identiek zijn en de elliptische naald een stuk nauwkeuriger werkt, zul je een behoorlijke verbetering in geluidskwaliteit ervaren. De weergave zal veel meer gedetailleerd en dynamisch zijn dan met de originele sferische naald!
Andere Philips platenspeler elementen.
Er zijn ook nog andere Philips Hi-Fi platenspeler elementen, zoals de GP406, GP412, GP420 en GP422. De GP406 en GP420 zijn altijd MK-III type elementen, hiervan bestaan geen MK-I of MK-II varianten. De GP412 is er in zowel MK-II als MK-III uitvoering; er bestaat geen GP412 MK-I. De GP422 is altijd een MK-II element; er bestaat geen GP422 MK-I of GP422 MK-III.
Samenvatting.
Er zijn verschillende Philips GP400, GP401, GP500 en GP501 elementen, namelijk de MK-I, MK-II en MK-III. De Philips elementen GP400 en GP401 zijn exact gelijk aan elkaar. Dit geldt ook voor de GP500 en GP501. Het enige verschil is de naald. Je kunt eenvoudig een betere geluidskwaliteit krijgen door in een GP400 element een GP401 naald te zetten en in een GP500 een GP501 naald. De geluidskwaliteit van een elliptische naald is beter dan die van een sferische naald vanwege de nauwkeurigere slijpvorm die de groef beter volgt.
Interessant artikel. Echter, van de 406 is wel degelijk een mkII-uitvoering. Volgens mij is dit op het forum al eens gemeld. Ik heb deze uitvoering ook zien hangen onder de 887 van een vriend van me.
Lieber Thomas,
vielen Dank für den aufschlußreichen Artikel. Eine gute Ergänzung wäre, wenn die Ersatznadel-Nummern den Typen zugeordnet werden würden. Zum Beispiel : Philips GP 412III = Nadel 946 D72 = Ersatzteil-Nr. 4822…..
Herzliche Grüße
Eckhard H. Pott