Prototype 22AH585

Naar aanleiding van het artikel over de zelfbouw 22RH545 kreeg ik een mail van MFB collega en liefhebber John. Hij heeft ook al heel wat MFB boxen in zijn handen gehad en komt zo nu en dan wat bijzonderheden tegen. Zo was er ineens dit prototype van de 22AH585; de kleinste MFB uit een serie van drie die in 1978 als opvolger van de 22RH544 en 22RH541 werden geïntroduceerd. Dit prototype is duidelijk afkomstig uit de Philips voorontwikkeling; de box is duidelijk herkenbaar en er zijn slechts enkele kleine verschillen met het uiteindelijke productiemodel.

De definitieve vorm en afmeting is identiek aan de uiteindelijke productiemodellen; de kast is reeds gefineerd maar nog niet zwart gelakt. Het frontpaneeltje met opdruk en ledjes is nog blank aluminium en niet bedrukt met de mooi afgewerkte zeefdruk. En wie goed kijkt, ziet dat deze box een front van hout heeft, in plaats van het latere kunststof front! De bruine printplaten komen we tegen in hele vroege modellen uit deze serie MFB boxen; de latere exemplaren kregen groene printplaten. Tevens valt op dat de kunststof delen zoals het bakje van de tulpaansluitingen en het plastic plintje van de box nog wit zijn, in plaats van zwart.Ook is met vetkrijt, net als bij mijn proefmodel 22RH544, een 2 aangebracht op diverse onderdelen van de box. Er moet dus ook een box 1 geweest zijn.

Ook de achterkant is nog een kale aluminium plaat die echter wel al zwart gespoten is. Er is nog geen tekst aanwezig en we zien ook iets dat lijkt op een externe zekeringhouder. Die is bij het definitieve productiemodel weggelaten. Op de achterkant zit een handgeschreven stickertje met de tekst “DEF. MODEL 22AH585” en de datum 78-04-24, dus 24 april 1978. In de loop van 1978 zouden de eerste modellen 22AH585, 22AH586 en 22AH587 van de band rollen. Dit prototype bevindt zich dus al in een definitief eindstadium.