Refoamen F9819 middentoner

Het vervangen van foamranden is inmiddels een bekend klusje bij luidsprekers vanaf pakweg begin jaren tachtig. In tegenstelling tot rubber randen die vaak wel goed blijven, verdroogt en verpulvert het schuim waardoor de luidspreker onbruikbaar wordt. Bij Audiofriends verkopen ze voor vrijwel elke luidspreker een geschikte foamrand. Als je een beetje handig en nauwkeurig bent dan is het vervangen best zelf te doen. Deze keer zijn dan de low-mids van de F9819 aan de beurt voor nieuwe randen. De eerste is hier al gedaan, op de foto’s hieronder is net de rand aan het frame gelijmd. Als drukring gebruik ik hier een stukje 3-aderig vinylsnoer, dat is stevig en zorgt ook voor druk op de rand tussen de knijpers in.

Ietwat teveel licht in deze foto, maar je ziet wel hoe de (witte) lijm onder de rand uitgeknepen wordt. Je kan er nooit genoeg hebben, van die handige kleine knijpers. Ik zet ze schuin omdat er anders het risico is dat ze het snoer en dus ook de rand gaan wegduwen waardoor de uitlijning verstoord wordt. Daar heb ik op deze wijze geen last van.

Hier is nummer 2, van deze laat ik in dit fotoverslag zien hoe ik het refoamen gedaan heb. De nieuwe randjes zijn te krijgen via Fred Buist van https://www.audiofriends.nl. Hij levert perfect passende randen wanneer je het type box of het nummer van de luidsprekerunit doorgeeft. De lijm en penseeltjes voor het aanbrengen worden netjes meegeleverd; keurige service.

De oude rand is compleet vergaan, er lijkt haast wel een soort schimmel op te komen. Voor demontage van de unit moet het sierplaatje eerst van de box af. De zwarte draad zit bij de rode stip, even onthouden voor het correct aansluiten straks. De draden uit elkaar weer terug in het gat net als de schroeven, zo maak ik geen sluiting en raak ik niets kwijt. Het front er weer voor, dan kan het zo wel even blijven staan. Dat scheelt wel een stuk, zo’n nieuw randje! De lijmrand op de conus is bij de 2e speaker wel breder dan bij de 1e. Het is vies taai plakkerig spul. Nu eerst met grote stappen de meeste foam wegnemen. Het valt zo uit elkaar. Ik schuif het meteen van de tafel de prullenbak in want het smeert vies uit als je het laat liggen.

Hier is het frame ook ontdaan van foam, alleen de lijmlaag zit er nog en dat is taaie troep. Na een tijdje poetsen en proberen schoon te maken kwam ik er bij de eerste achter dat je de lijmrand op de conus eraf kon trekken. Daar begin ik nu maar meteen mee, want het is erg lastig om de rand glad te krijgen zonder stukjes als deze plakrand er nog op zit. Ziet er lekker uit zo! Ik heb de plakrand er met een radiale beweging af gehaald om risico van inscheuren van de conus te voorkomen.

Type nr: AD 70652/W8. Aan de binnenkant moet de foamrand er ook nog af, gelukkig gaat dit niet moeilijk. Het ziet er al minder erg uit, nu de framerand nog schoonmaken, een intensief klusje want er moet veel gekrabd worden.

Een mooi en perfect passend randje. Aan de binnenkant sluit de rand ook mooi aan. Nu kan er gelijmd worden, bij de randen kreeg ik van die medicijn potjes vol met -volgens mij- houtlijm en dit werkt prima. Door de witte kleur zie je goed wat je doet en het droogt kleurloos op. Het lijkt mij het handigst als ik lijm terwijl de rand al achter de conus ligt. Ik kan de conus eerst opdrukken en de rand wat naar rechts trekken om zoveel mogelijk ruimte te krijgen.

Een beetje omtrekken kan ook, maar niet te lang. Als de hele rand ingestreken is, even goed controleren of de rand mooi gecentreerd zit, anders nog een beetje bij sturen. Hier is ook het gedeelte waar de oude lijmrand op zat even ingestreken met lijm omdat het wat pluizig was geworden. Meteen ook ervoor gezorgd dat het overgangsnaadje vol gezet is met lijm. De binnenkant, nu nog een rondje om ook hier de overgang goed in de lijm te zetten. Het ziet er op de foto wel een beetje onbenullig uit maar het is nog lang niet klaar.

De eerste is inmiddels droog en kan uitgepakt worden; het is mooi gelukt. Terug naar de tweede, de rand valt over de bevestigingsgaten, die ga ik eerst vrij maken.

Ik heb met het refoamen van de FB565’s eerder gemerkt dat het goed werkt als je eerst de complete framerand in de lijm zet en dan pas gaat uitlijnen. Nu kan het uitlijnen en vastzetten beginnen. Het vinyl snoer erop om de druk van de knijpers te verdelen.

De eerste knijper erop en met twee vingers de conus indrukken en zo even voelen waar hij moet zitten om niet aan te lopen. Snoer weer een stukje verder goed om de rand leggen en weer een knijper erbij. Steeds blijven voelen of hij niet aanloopt. Zo doorgaan tot er vier knijpers op staan. Vervolgens druk ik ‘m in, daarna ook een kwartslag gedraaid nog eens indrukken om je ervan te overtuigen dat hij in alle richtingen vrij beweegt. Nu zet ik hem helemaal vol met knijpers, en daarna controleer ik nog eens of hij nog steeds vrij bewegen kan. Daarna kan de eerste weer in de box.

Een dag later is ook de tweede droog. Uitpakken en weer gemonteerd; tot over 15 jaar! Want misschien gaan de nieuwe randen wel zolang mee…

Remi van Heek, april 2009