Reparatie en revisie 22AH578 Lab Series

De 22AH578 is de eindversterker uit de befaamde Philips Hi-Fi Laboratories Series. Net als de voorversterker 22AH572 en de tuner 22AH673 is deze zware jongen in Amerika ontworpen en gebouwd. Om precies te zijn in de voormalige Magnavox fabrieken in Fort Wayne, Indianapolis. Kort daarvoor had Philips het gehele bedrijf Magnavox gekocht om in de Verenigde Staten een stevigere marktpositie te kunnen verkrijgen. De ontwerper van de eindversterker was Earl Rapp. De voorversterker is ontworpen door Don McConnell en de tuner door Joe Nicolosi.

Vandaag ga ik een 22AH578 eindversterker repareren en tevens een complete revisie uitvoeren. De klacht is dat één kanaal niet speelt; zo is hij door de eigenaar ook gekocht. Er zou ook rook uit zijn gekomen bij inschakelen. Spannend!

De 22AH578 eindversterker is zeer servicevriendelijk opgebouwd. De eindtransistoren bevinden zich per kanaal op een royaal koelblok. Het driver board zit daar met enkele busjes opgeschroefd en kan eenvoudig worden verwijderd. De aansluitingen van het driverboard zijn met stekkers en een steek connector gemaakt en kunnen eenvoudig worden los gehaald.

Na een korte inspectie blijkt dat er iets flink mis moet zijn gegaan in het eindtrap circuit. Op het driver board is een transistor met een flinke klap uit elkaar gespat. Eén kanaal bevat nog alle originele eindtransistoren en werkt nog goed. Het defecte kanaal heeft in het verleden al reparatie gehad; hier zijn enkele eindtransistoren vervangen.

Ik besluit om van het problematische kanaal alle eindtransistoren en ook de drivers te vervangen. Zo voorkom ik dat een niet-defecte-maar-wel-versleten transistor binnen korte tijd weer voor storing zorgt en de hele boel kapot maakt. Ik kies voor MJ15024 transistoren van Onsemi, voorheen Motorola. Dit is de best geschikte transistor voor deze eindversterker. Grappig is te zien dat de reparateur in het verleden ook voor deze transistor koos. Een slimme zet, want deze geeft veel betere resultaten dan bijvoorbeeld de goedkopere 2N3055.

Nu toch alle eindtransistoren van het koellichaam moeten worden verwijderd, kan ik ook meteen de overdaad aan koelpasta van de vorige reparateur netjes opruimen. Het is perfect om koelpasta te gebruiken zodat de warmte optimaal kan worden afgevoerd maar je kunt ook overdrijven! Zo, nu zitten alle nieuwe eindtransistoren mooi op hun plek. De transistorvoetjes heb ik voorzien van een heel klein beetje Contact Cleaner, zodat eventuele oxidatie wordt opgelost en ze goed contact maken.

Als snel blijkt dat op het defecte driverboard diverse cementweerstanden defect zijn. Anderen blijken behoorlijk in waarde te zijn verlopen. Wellicht was dit de oorzaak van de storing in dit kanaal. Ik besluit dus om alle weerstanden maar te vervangen door mooie nieuwe vermogensweerstanden. Ook de elco’s op het driverboard worden vervangen. Hiervoor gebruik ik mijn favoriete Fine Gold elco’s van Nichicon. Nu alle transistoren even testen, er blijken er meer defect en die moeten ook vervangen worden. Het andere driverboard geef ik dezelfde grondige behandeling, zodat de beide kanalen straks mooi gelijk zijn.

Na de driver boards is het protection board aan de beurt. Hierop zitten de relais waarmee het luidsprekersignaal wordt geschakeld. Bij het relais van het defecte kanaal zijn de contactjes flink ingebrand dus ik maak ze allebei goed schoon. Omdat dit aparte relais zijn die je niet zomaar vervangt, kies ik voor schoonmaken. Ook krijgt het protection board nieuwe elco’s.

Ook de front print wordt van nieuwe elco’s en nieuwe lampjes voorzien. Omdat hier veel audio signaal doorheen gaat, zijn die elco’s extra belangrijk. Slechte elco’s kunnen het signaal behoorlijk beïnvloeden.

Testen en afregelen

Goed, alle defecte en versleten onderdelen zijn vervangen. Dat ziet er wer keurig uit toch? Tijd om de versterker te gaan testen en de ruststroom af te regelen.

Voor het afregelen van de ruststroom moet een spanning van 45 mV worden gemeten over R234 (0,18 ohm) direct na inschakelen van de versterker. Dit is in te stellen met de ruststroom potmeter op het driverboard, die we voor de stabiliteit ook hebben vervangen. De ruststroom bedraagt dan 250mA. Met die instelling wordt de versterker aardig warm, dus je kunt hem ook gerust wat lager zetten zonder dat dit hoorbaar effect heeft. Stel je in op bijvoorbeeld 25mV over R234 dan is de ruststroom ca 140mA. Dat is beter voor de levensduur van de versterker en ook voor je energierekening.

Zo, die is ook weer klaar!