Reparatie middentoner 22AH587

De dome middentoner in de 22AH587 MFB box is geen los onderdeel; deze vormt een geheel met de tweeter doordat de beide units in een rechthoekig aluminium schild zijn gemonteerd. Het doel hiervan was een zo kort mogelijke afstand te bereiken tussen tweeter en squawker waardoor een en ander akoestisch zo goed mogelijk op elkaar zou aansluiten. Als basis voor deze creatie wordt echter gebruik gemaakt van reeds bestaande luidsprekerunits, namelijk de AD0211/SQ8 die we ook al kennen uit de 22RH544, 22AH567 en 22RH545 en de AD0163/T15 die in de 22AH468 “lampenbox” wordt toegepast. We weten inmiddels dat de AD0211/SQ8 nog wel eens de geest wil geven en dat dit probleem op zich prima op te lossen valt met enig geduld en precisie. Het is bij de 22AH587 echter de kunst om de middentoner dome ongeschonden uit zijn aluminium bevestigingspaneel te krijgen zodat reparatie mogelijk wordt. In de Service Manual van de 22AH587 beschrijft Philips exact hoe het vervangen van defecte units destijds in zijn werk diende te gaan:

00

Het is dus – volgens Philips – de bedoeling een gaatje te boren in de kunststof sierrand rond de middome en deze vervolgens van de box te trekken. De drie bevestigingsschroeven losdraaien en de defecte unit vervangen door een AD0211/SQ8 welke is ontdaan van de frontplaat. Vervolgens een nieuw sierrandje plakken en voila, klaar! Dat is allemaal leuk en aardig maar tegenwoordig beschikken we niet meer over een voorraad of productielijntje van die dingen. Daarom is de hedendaagse MBfreak genoodzaakt iets meer creativiteit aan de dag te leggen dan Philips destijds deed.

Het belangrijkste doel van deze klus is het heel houden van de kunststof sierrand want dit onderdeel kan niet vervangen worden omdat het niet meer leverbaar is. Het is echter absoluut noodzakelijk om deze sierrand van de aluminium midhoog unit te verwijderen omdat deze de bevestigingsschroeven afdekt waarmee de middentoner losgeschroefd kan worden. We moeten dus een manier vinden om de sierrand onbeschadigd te verwijderen. Ik heb al boxen gezien waarbij men met allerlei scherpe voorwerpen had geprobeerd de rand van buitenaf van de box te steken; dit leidt in alle gevallen tot onherstelbare schade aan het aluminium front en is dus beslist af te raden! We moeten even iets meer werk verzetten, maar er is een relatief eenvoudige oplossing voor dit probleem.

De eerste stap is het demonteren van de midhoog unit uit de box. Dit kan het beste gebeuren door de box achterwaarts op tafel te leggen. Vervolgens worden de vier inbusschroeven losgedraaid waarmee deze aluminium unit in de box is gemonteerd. Wanneer de schroeven los zijn, kan de unit omhoog worden getild. De aansluitdraden zijn kort en zullen los moeten. Voor het gemak heb ik stickertjes op de luidsprekermagneten geplakt waarop de kleur van de draad staat geschreven, zodat deze later niet verkeerd weer worden aangesloten.

01
02

Wanneer de draden zijn losgesoldeerd kan de hele box aan de kant en gaan we verder met de midhoog unit. Hier is nu duidelijk te zien hoe het chassis van de tweeter en de middentoner tegen de dikke aluminium plaat gemonteerd zijn. Omdat de middentoner dome iets dieper in het front ligt, kun je de unit gewoon ondersteboven op tafel leggen zonder de dome te beschadigen. Nu komt het gevaarlijke werk, even opletten dus! We gaan een gat boren aan de achterkant van de aluminium plaat, zodat we achter de plastic sierrand uitkomen en deze naar voren toe van de unit af kunnen drukken. Aluminium is een zacht metaal en met een metaalboortje (diameter 5 of 6mm is genoeg) boor je er eenvoudig een gat in. Je hoeft niet hard te drukken! Het is zelfs beter om de (accu)boormachine op een laag toerental te zetten (schroefstand) en het boren af en toe even te onderbreken om te zien hoe ver je bent. Het aluminium is erg dik; vooral omdat we precies in een bocht gaan boren. Wanneer je de boor rustig zijn werk laat doen, voel je vanzelf wanneer je door het aluminium heen bent. Tussen het aluminium en de kunststof sierrand zit namelijk een kleine loze ruimte; je hebt dus enige speling! Dit vergemakkelijkt de klus want zo wordt het risico om door het kunststof te boren aanzienlijk verminderd.

03
04

Wanneer je door het aluminium heen bent, de boor direct terugtrekken en je werk aanschouwen. Als je het goed hebt gedaan zie je een zwart gat, en is er aan de voorkant van de midhoog unit niets te zien van je boorwerk. Nu kun je met behulp van een klein schroevendraaiertje of ander klein voorwerp rustig door het boorgat tegen de kunststof sierrand drukken. Deze zit origineel vast met dubbelzijdige tape, niet met lijm. Het zou dus eenvoudig moeten zijn om de rand ietsjes los te drukken zodat je er met een nagel of mesje tussen kunt komen.

05
06

Als je eenmaal grip hebt op de rand van het plastic kun je deze rustig, beetje bij beetje, rondom lostrekken. Doe dit voorzichtig met kleine beetjes. Wanneer je een te groot stuk in één beweging wilt lostrekken, loop je het risico de rand kapot te trekken. Indien blijkt dat de lijm niet goed loslaat kan het misschien helpen om de boel een beetje te verwarmen met een haarfohn. Gebruik geen verfbrander want die wordt zo heet dat je het plastic blijvend kunt vervormen. Als de rand helemaal is losgekomen heb je de klus met succes geklaard. Je hebt nu een losse plastic rand en de drie bevestigingsschroeven van de middome AD0211/SQ8 zijn duidelijk zichtbaar. Yes!

07
08

Nu is het zaak de drie schroeven los te draaien zodat de complete squawker (middentoner in Philips-taal) gedemonteerd kan worden. Je hebt nu een losse “pot” met de magneet en daar bovenop ligt het losse middentoner-membraan waar de volgende opdracht ligt. Een zwarte adapterring met drie gaten zorgt voor de nodige afstand tussen membraan en aluminium bevestigingsplaat. Deze adapterring kun je van het membraan af tillen en aan de kant leggen. Vervolgens kan ook het membraan van de magneet getild worden, soms zit dit een beetje gelijmd maar door voorzichtig aan de drie uitstekende delen te trekken komt hij vaak gemakkelijk los.

09
10

Wat we nu op tafel hebben liggen lijkt wel heel erg veel op de onderdelen die in deze reparatiehandleiding uitgebreid ter sprake komen. Het heeft dus weinig zin om dat verhaal weer opnieuw te gaan vertellen; ga maar snel aan de slag met het repareren van die spoel en kom dan snel weer terug om hier verder te lezen.

Klaar? Goed, inmiddels heb je de spoel van de middentoner dome met succes gerepareerd en kan het hele spul weer in elkaar worden gezet. De dome leg je weer terug op de magneet, let hierbij op dat de aansluitingen van de spreekspoel overeenkomen met de markeringen die je eerder op de magneet hebt gemaakt. Vervolgens de adapterring weer erop, zodat de gaten hierin overeen komen met de gaten voor de schroeven die je in de magneet ziet. Als dit allemaal weer netjes op elkaar ligt, kan het geheel weer achter de aluminium plaat worden geschroefd met de drie dikke bevestigingsschroeven. Plak vervolgens met een stukje plakband of tape het geboorde gaatje even af, net zoals Philips zijn eigen gaatjes heeft afgeplakt. Op deze manier is de box straks weer luchtdicht en lekt er geen lucht via het boorgat en langs de kunststof sierring uit de box.

11
12

Nu weer alle draden op de juiste plek solderen en dan kan de unit weer in de box worden geschroefd. Hoera, weer een schitterende 587 MFB box gered; veel luisterplezier!

Aanvulling: je ziet dat de textieldome van de middentoner in deze box wat deukjes heeft, omdat hij in het verleden naar binnen gedrukt is. Nu je de middentoner toch gedemonteerd hebt, kun je de dome weer mooi uitdeuken. Vaak zie je dat er dan wat kleine deukjes zichtbaar zijn. Door aan de binnenkant met de hete soldeerbout over de textieldome te strijken, trekken die deukjes grotendeels weg waardoor ze nog amper zichtbaar zijn. Doe er je voordeel mee!