Reparatie middentoner F9638

We hebben inmiddels aardig wat middentoners kunnen repareren. Denk bijvoorbeeld aan de AD0211SQ in de 22RH544 en 22AH567 MFB box of aan de variant hiervan die in de 22AH587 MFB is toegepast. Vandaag pakken we weer een opvolger aan, namelijk de AD02160SQ die is toegepast in de MFB box F9638. Deze zit overigens ook in de passieve DRC speakers uit begin jaren 80 zoals de F9432, F9434 en F9536. Het principe is allemaal gelijk: de spreekspoel is met twee litzedraden aangesloten op de aansluitklemmetjes en juist die spreekspoel aanhechting raakt onderbroken. Ik pulk de spreekspoel iets los en soldeer het eindje aan de litzedraad om zo de verbinding te herstellen.

Eerst wordt de middentoner uit de box geschroefd. Let op de juiste positie van de draden! Dan moet de kunststof rand eraf om bij de schroeven te komen. Deze zit spaarzaam gelijmd dus is redelijk eenvoudig te verwijderen door er een schilmesje ofzo onder te steken.

Ik markeer de plus aansluiting bij de rode stip. Zo kan ik straks de unit ook weer op de juiste wijze in elkaar zetten. Pas daarna maak ik de schroeven los die onder de sierrand zitten. Nu kan de hele unit uit elkaar, het lijkt veel op andere middentoners. Je hebt nu een magneet, een membraan met spreekspoel en het frontje.

Ha, ook dit ziet er bekend uit. Spreekspoel gelijmd op een platte schijf in plaats van een dome. De constructie is gelijk aan wat we gewend zijn dus de oplossing ook. Als je goed kijkt zie je de twee draadjes van de spreekspoel naar beneden lopen richting de aansluit litze. Probeer dat niet ter plekke te solderen want de spoeldrager is van karton en je fikt er zo doorheen met je bout.

Losgepulkt en aangesoldeerd zoals ik dat altijd doe. Werkt weer prima! Bij het in elkaar zetten even een sinustoon er doorheen tussen 1-10 kHz om te horen of hij niet aanloopt. Nergens een snerpend bijgeluid? Dan de front schroeven aandraaien en weer lekker inbouwen. Klaar!