Reparatie van een VU meter

Met grote regelmaat komen we ze tegen: vastzittende VU meters in Philips versterkers en receivers. De VU meter wil niet uit de hoek komen of blijft halverwege de schaal in een vaste positie staan. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt doordat het vet in de lagering van de VU meter hard en/of droog is geworden, waardoor de aanwijzer niet meer soepel kan bewegen. Het probleem kan op diverse manieren worden opgelost: het schroefje van het lager ietsjes los draaien, een drupje WD40 tussen het lager spuiten of het juk een beetje uitbuigen. De simpelste oplossing is degene die ik momenteel het meest gebruik: Het lagerschroefje verhitten waardoor het iets losser gaat zitten en de wijzer weer voldoende speling krijgt om vrij te bewegen. In deze video kun je zien hoe dat in z’n werk gaat.

3 gedachten over “Reparatie van een VU meter”

  1. Hoi Thomas.

    Hoe simpel kan een reparatie zijn. Ik heb weinig technische kennis van electronica maar mocht dit euvel zich bij een van mijn apparaten voordoen kan zelfs ik het verhelpen. Bedankt voor de tip.

    Groetjes, Henk

    • Dag Henk, bedankt voor je reactie! Het is inderdaad een mooi eenvoudig klusje dat je weer veel plezier geeft van de apparatuur.

Reacties zijn gesloten.