De MFB F9638, zo nu en dan komt hij voorbij maar over het algemeen besteden we hier weinig aandacht aan dat apparaat. Misschien wat afgeschrikt door de achtergrondinformatie, waaruit blijkt dat deze box op de tekentafel mooier was dan in werkelijkheid? Of zijn alle F9638 bezitters stille genieters die nooit iets van zich laten horen? Dat kan ook natuurlijk.
Enfin, afgelopen week heb ik de gelegenheid gekregen om vier van deze futuristische MFB’s op de operatietafel te mogen leggen. Allen hebben een volledige servicebeurt gekregen, bestaande uit de volgende werkzaamheden:
– Elco’s vervangen
– Printplaten opnieuw solderen
– Kasten luchtdicht maken
– Ruststromen, levels en MFB afregelen
Daarnaast waren van 3 van de 4 boxen de woofers defect, dat wil zeggen dat het MFB elementje geen of een onbruikbaar signaal gaf waardoor de feedback niet werkte of de luidspreker ongecontroleerde, schokkende bewegingen ging maken. In twee luidsprekers rammelde het elementje door de woofer heen en was dus los geraakt.
Er circuleren hier en daar wat beschrijvingen van al dan niet gelukte reparatie pogingen van deze woofers. De “buren” hebben ooit een enorm complexe procedure uitgevoerd en de hele woofer uit elkaar geplukt voor een reparatie. Ook het foeilelijk en onherstelbaar opensnijden is een methode. Weliswaar effectief doch een tikkeltje lomp, je blijft het altijd zien.
De volgende methode heb ik zelf uitgeprobeerd en deze heeft zich als redelijk effectief bewezen. Het is een weliswaar gedurfde maar niet destructieve methode, waarbij de woofer wel wordt gedemonteerd maar relatief eenvoudig weer in elkaar kan worden gelijmd.
Foto 1. Eerst een markering maken op de rubberrand en op het chassis. Dit is handig zodat je straks nog weet in welke positie deze weer op elkaar worden gelijmd.
Foto 2. Met mijn favoriete aardappelschilmesje snij ik de rubberrand los van het chassis. Snij naar je toe, niet van je af! Zo voorkom je dat je per ongeluk in de rand schiet en een scheur maakt.
Foto 3. De woofer omgekeerd op tafel leggen en met hetzelfde mesje de kartonnen “kegel” doorsnijden. Dat hoeft niet heel netjes, dankzij snij onregelmatigheden kun je alles straks weer mooi exact op de juiste plek op elkaar leggen.
Foto 4. Nu is de vlakke conus los van het chassis en is het binnenste van de luidspreker toegankelijk. Het losgeraakte MFB piëzo elementje is duidelijk te zien.
Foto 5. Close-up van het MFB elementje. Het is losgeraakt van het heuveltje waarop het was gelijmd. Ook is één van de aansluitdraadjes door het getril en geschok losgeraakt.
Foto 6. De draadjes van het MFB elementje zijn opnieuw vast gesoldeerd. Let op, het elementje lijkt te bestaan uit drie lagen materiaal. Het ene draadje zit aan een oogje van de middelste laag gesoldeerd. Het andere draadje zit zowel aan de voorste als aan de achterste laag gesoldeerd. Goed solderen lukt pas als je het elementje met een glasvezelstift schoon maakt. Het MFB elementje is met thermische lijm (lijmpistool) weer op zijn plek gemonteerd.
Foto 7. De woofer wordt weer in elkaar gezet. Beide kanten van het snijvlak van de kartonnen kegel worden ingesmeerd met bison tix. Daarna de twee delen weer op elkaar plaatsen en goed positioneren. Ook de rubberrand wordt gelijmd met bison tix. Aangezien dit een tijdje flexibel blijft is het mogelijk om de positie van de rand (en dus het centreren van de conus) te corrigeren. Dit kan mooi wanneer je een sinusvormig signaal van 10 Hz op de woofer zet. Je kunt dan goed horen of hij gaat aanlopen. Aangezien we de gele centreerring (spider) niet hebben los gesneden, was het een zeer eenvoudig klusje om de woofer weer goed in elkaar te krijgen.
Controle.
Wanneer je nu een scoop op het MFB elementje aansluit, moet je een mooi sinusvormig signaal te zien krijgen dat gelijk is aan het signaal dat de speaker in wordt gestuurd. Dat is een perfecte controle om te zien of de operatie geslaagd is. Deze test kan overigens ook al worden uitgevoerd voordat de speaker weer in elkaar wordt gelijmd. Zo kun je eventueel een soldeerverbinding nog even overdoen.
Thomas, zeer gedurfd en mooi dat die fraaie buitenkant intact blijft. Ik zou verwachten dat bison tix (toch een contact lijm) het werk niet goed zou doen.
Maar als het werkt dan werkt het. Ik hoop dat ook bij volle belasting de zaak op zijn plaats blijft. Voor de conusrand ben ik niet zo bang maar wel voor de kegel die de zaak aandrijft. Had je hem niet gelijk op het goede aangrijpingspunt kunnen zetten ? Sorry, grapje !
Ik ben vrijwel klaar met een volledig herontwerp van de F9638 printerij. De laatste print is die met de LED driver die ik heb vervangen door een LM3915 die wel 10 leds kan aansturen. Je hoort nog van me. Groetjes, Teus.
Hi MFB Guys
Stille genieter van 6 maal F 9638
MFB Boxen.
Maar je moet het un keer aan
je vrienden melden.
Dusss……..
Vr Gr Andree uit Alkmaar
Dag Andree, heel knap dat je hier zomaar openlijk voor uit komt 🙂 Geniet ervan, het zijn fijne boxen hoor! Grt, Thomas.