Even een misverstand uit de wereld helpen: DIN STEKKERS ZIJN GEEN PROBLEEMSTEKKERS!!! Zo, dat lucht op…
Er zijn nogal wat mensen die een diepgewortelde aversie hebben tegen DIN connectors. Het rammelt en het bromt en het werkt nooit goed. Nou ja, ik ben het daar dus niet mee eens. Een goede DIN verbinding functioneert prima. Het bijbokend voordeel is zelfs dat ze, in tegenstelling tot tulp aansluitingen, nooit kunnen brommen bij het insteken omdat alle pinnetjes tegelijk contact maken. Natuurlijk, veertig jaar oude DIN connectors zijn onderhevig aan slijtage. Zo kunnen door mechanische belasting of eindeloos in- en uitsteken van stekkers de connectoren los op de print komen te zitten. Soldeerverbindingen kunnen los raken en dit veroorzaakt slechte contacten of brom. Ook is het mogelijk dat de contact vorkjes in het chassisdeel te ver uit elkaar gaan staan waardoor deze geen goed contact meer maken met de pinnetjes van een DIN stekker. Bij revisie van een MFB box of ander apparaat vervang ik het liefst de oude, versleten DIN chassisdelen door mooie nieuwe exemplaren uit de webshop. Maar zit je omhoog of heb je geen onderdelen bij de hand, dan kun je vaak een oude connector weer prima werkend maken. Zie hieronder een korte maar duidelijke handleiding daarvoor.
Benodigdheden:
- Soldeerstation van ongeveer 25 watt (geen pistool gebruiken!)
- Het kleinste miniatuuschroevendraaiertje dat je kunt vinden, of priemetje, of iets dat erop lijkt


De eerste gouden regel betreft de montage van de DIN chassisdelen op de printplaat. Iedereen kan zich hopelijk wel voorstellen dat een 30-jaar oude soldeerverbinding die regelmatig de druk van stekkers in- en uitsteken moet verdragen, op den duur zwak wordt. Het komt dan ook regelmatig voor dat de pinnetjes van de DIN aansluiting los raken in hun eilandjes, met als gevolg dat ze gaan wiebelen en geen goed contact meer maken. Daarom moeten we ALTIJD de soldeerpunten van de DIN chassisdelen met de bout laten smelten én er een klein beetje verse nieuwe soldeertin aan toevoegen. Zo kunnen eventuele luchtblaasjes vollopen en verkrijgt de verbinding weer de stevigheid die hij hard nodig heeft.


De vorige stap kan door de meeste mensen wel worden uitgevoerd, maar als hiermee het probleem niet opgelost is, gaat men vaak over tot rigoreuze middelen. Niet nodig, kijk maar verder. Op de bovenstaande linkerfoto is duidelijk te zien hoe een DIN chassisdeel in elkaar zit. In de gaatjes zitten vorkjes, die contact maken met de pennen van de DIN stekker, wanneer deze erin wordt gestoken. Als die vorkjes door het jarenlange, intensieve gebruik te ver open gaan staan, maken de pennen geen contact meer en veroorzaakt het geheel zo een los contact. De oplossing is eenvoudiger dan je je kunt voorstellen: de vorkjes moeten weer naar binnen toe gebogen worden. Dit doe je bijvoorbeeld met je allerkleinste miniatuurschroevendraaiertje (plat), een zeer spitse pincetpunt, passerpunt of wat je ook maar kunt vinden zolang het maar spits is en in het gaatje van het DIN chassisdeel past.

Hierboven is duidelijk te zien dat de vorkjes weer véél dichter bij elkaar staan, en zo probleemloos contact zullen maken met de DIN stekker. De verbinding zal weer aanvoelen als nieuw en ook zo klinken. Weer een probleem opgelost!