Tuimelschakelaars 586 en 587 MFB

587switch01

Enige tijd geleden kwam ik voor het eerst een 587 MFB box tegen met een afgebroken tuimelschakelaar aan de voorkant. Deze tuimelschakelaars bedienen de correctiefilters wanneer de box op de grond of tegen een muur geplaatst wordt. Het probleem leek incidenteel maar inmiddels staan hier meerdere boxen met dit probleem en heb ik ook contact gekregen met andere MFB bezitters die dit probleem hebben. Niet alleen is het betreffende filter onmogelijk te bedienen wanneer de tuimelschakelaar is afgebroken maar het ziet er ook nog eens uitermate triest uit. Na een lange zoektocht heb ik eindelijk een vervangende schakelaar gevonden die – met wat kunst en vliegwerk – een perfect vervanger blijkt voor de afgebroken schakelaars. Op deze pagina laat ik je zien hoe een afgebroken tuimelschakelaar vervangen kan worden. Ik ga er daarbij vanuit dat je deze schakelaar uit de webshop gebruikt en dat je de originele schakelaars (of het restant ervan) nog in de box hebt zitten. Dit hebben we namelijk nodig om met deze nieuwe schakelaar een werkende oplossing te maken. Wanneer alle restanten van de defecte schakelaar al zijn weggegooid, is deze oplossing niet bruikbaar.

Allereerst moet het printje met de drie schakelaars uit de box worden gehaald. Hiervoor moet de achterkant van de box worden losgeschroefd. Vervolgens moet het dempingsmateriaal verwijderd worden zodat het front van binnenuit vrij toegankelijk is. Het printplaatje zit met twee schroeven tegen het front bevestigd. Wanneer je deze schroeven losdraait, kun je het hele printplaatje uit de box halen. Aan het printje zitten twee bossen kabel met twee stekkers die naar de elektronica op de achterplaat gaan. Deze stekkers moeten ook los. De box kan aan de kant en we gaan met het printje aan de slag.

587switch02
587switch03
587switch05

De defecte schakelaars kun je nu van de printplaat af solderen. Dit kan met behulp van desoldeerlitze of met een desoldeerbout. Wanneer de schakelaars van de printplaat af zijn gehaald, is goed te zien dat de aansluitingen verschillen van de nieuwe schakelaar. Tevens heeft de originele schakelaar slechts één tuimelpositie en de nieuwe schakelaar heeft twee tuimelposities. Toch zul je zien dat de schakelaars meer op elkaar lijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Het blijkt vrij eenvoudig te zijn om de nieuwe schakelaars perfect te laten werken op ons filterprintje.

587switch06
587switch07
587switch08

We gaan zowel de oude als de nieuwe schakelaar uit elkaar halen. Door het voorzichtig open buigen van de vier beugeltjes onderop de schakelaar, kan het plaatje met aansluitpinnetjes en schakelcontacten eraf gehaald worden. Ook kan het plastic blokje dat de schakelcontacten beweegt, er makkelijk uit. Al snel blijkt dan dat het interne mechaniekje van beide schakelaars identiek in elkaar zit. Omdat de schakelcontacten van de nieuwe schakelaar niet overeen komen met die van de oude schakelaar, gaan we het aansluitplaatje en het bijbehorende plastic blokje van de oude schakelaar monteren in de behuizing van de nieuwe schakelaar.

587switch09
587switch10
587switch11

Wanneer de “nieuwe oude” schakelaar in elkaar zit, is het belangrijk om te controleren naar welke kant het tuimelcontact schakelt. Onze oude schakelaar had immers maar één tuimelstand, maar het mechaniek van de nieuwe schakelaar heeft twee tuimelstanden. Eén van deze tuimelstanden zal geen contacten met elkaar verbinden, omdat de schakelcontacten hiervoor niet aanwezig zijn. Met behulp van een multimeter/ohmmeter met piepstand is snel vast te stellen hoe de werking van deze nieuwe schakelaar is. Wanneer de tuimelhefboom recht staat, wordt het middelste contact verbonden met één van de twee buitenste contacten. Wanneer de tuimelhefboom de juiste kant op wordt getuimeld, zal het middelste contact met het andere buitenste contact worden verbonden. Wordt de tuimelhefboom de verkeerde kant op getuimeld, dan worden geen contacten met elkaar verbonden. Ik heb ervoor gekozen om de schakelaars met een markeerstift van een rode stip te voorzien aan de kant waarheen geschakeld wordt. Zo weet ik straks hoe ze op het printje gemonteerd moeten worden.

587switch12
587switch13
587switch14

Hierboven is te zien hoe de nieuwe schakelaars op het printje gemonteerd zijn. Ze behoren naar beneden te tuimelen, dus het werkende tuimelcontact (zie rode stip) is onderaan gemonteerd. Dat de schakelaars ook naar boven kunnen tuimelen, maakt niets uit. Hier wordt geen onbedoeld contact gemaakt en eenmaal in de behuizing gemonteerd is het niet eens mogelijk om de schakelaars naar boven te drukken. Wanneer de nieuwe schakelaars op een printje in combinatie met originele schakelaars gemonteerd worden, blijkt dat het tuimelstaafje iets korter is dan dat van de oorspronkelijke exemplaren. Ook hiervoor is gelukkig een oplossing.

587switch15
587switch16
587switch17

Nu alleen nog even dat lengte probleem oplossen, het oog wil tenslotte ook wat. Je zou natuurlijk alle drie de schakelaars kunnen vervangen, dit is webshop-technisch de beste oplossing 🙂 Maar het kan ook wat minder kostbaar. De verchroomde tuimelstaafjes zijn namelijk losse elementjes die op de schakelaar gedrukt zijn. Je kunt deze dus met een licht draaiende beweging van de schakelaar af trekken. En dus is het ook mogelijk om ze gewoon ietsjes naar voren te halen. Ze zitten dan nog mooi stevig vast maar het geheel oogt weer volledig origineel. En daar doen we het als MFBfreaks toch voor!

587switch18
587switch19