Verlichting DFA888 vervangen

7 september 2008, Remi van Heek.

De Philips 800 serie kenmerkt zich door de karakteristieke blauw-violet verlichting rond de volumeknop, powerknop en andere plaatsen. Die hele kerstboom bestaat uit gloeilampjes met een blauw siliconen kousje er overheen voor de specifieke kleur. Omdat de lampjes in serie staan is het ook direct donker als er ééntje stuk gaat. In de webshop vind je zowel de lampjes als de blauwe kousjes dus met een voorraadje onderdelen kan het project aangepakt worden.

Om bij de lampjes te kunnen komen moet de aluminium frontplaat er voorzichtig afgehaald worden. Eerst de kap er af halen. Voorzichtig alle draaiknoppen eraf trekken. Leg ze zorgvuldig weg want anders loop je de kans dat ze beschadigd raken. Onder het schuimband zitten drie schroeven die los moeten. Het schuimband gaat gemakkelijk stuk, als je voorzichtig eerst de tape van de schroef lossteekt met een klein mesje o.i.d. blijft het wel heel.

Aan de onderzijde op de elke hoek zitten ook schroefjes die eruit moeten. Aan de bovenkanten links en rechts zit een plastic vinger die wat ingedrukt moet worden om de frontplaat te ontgrendelen. Terwijl de ontgrendeling ingedrukt wordt, ook de frontplaat een beetje naar voren bewegen.

De frontplaat is er hier af, je ziet nu de kunststof drager. De lichtgeleider bij de volumeknop is blijven zitten, dat was niet de bedoeling. Met secondenlijm kan de ring weer op z’n plaats gelijmd worden. Hier kan je goed bij, het printje kan gemakkelijk losgemaakt worden.

Aan de andere kant, bij de netschakelaar, wordt het een stuk lastiger, dat moet vanaf de achterkant gebeuren. Er zit een metalen plaat in de weg, die een FA890 b.v. niet heeft. Er kunnen nog wat meer schroefjes losgemaakt worden om ook de kunststof drager iets naar voren te kunnen bewegen, maar het houdt niet over; je kunt er lastig bij komen.

Door wat trekbandjes om de bedrading los te knippen ontstaat er meer ruimte zodat het printje eruit kan. Inmiddels aan de andere kant het printje met lampjes ontgrendeld en de blauwe kleurkousjes er voorzichtig afgehaald, die heb je straks weer nodig voor de nieuwe lampjes.

Hierboven zie je een stukje schema waar de lampjes op staan. De servicedoc zegt dat er lampjes in moeten van 12V-75mA. Verkeerde lampjes worden te heet of geven te weinig licht. De juiste lampjes vind je in de MFBfreaks webshop en ook de blauwe kousjes mocht je er eentje kapot trekken. Ondanks dat er maar één stuk hoeft te zijn moet je ze toch alle drie vervangen omdat anders de spanningsverdeling over de lampjes niet gelijk is en ze dus niet hetzelfde licht geven. En met een beetje pech zit je weer in het donker omdat je er eentje opstookt.

Wees een beetje voorzichtig met de soldeerbout bij deze printbanen want het kan echt niet veel hitte verdragen. Ik had de draadjes nog niet afgeknipt omdat je heel soms een vreemde eend (lampje) in de voorraad kan hebben. Dus eerst even proberen en dan afknippen. Daarna de kleurkousjes er weer op gedrukt en het printjes weer terug op plaats. De frontplaat weer erop en… voila, weer een DFA888 in volle glorie hersteld. 🙂 Ook een FA890 kun je op deze manier van nieuwe lampjes voorzien, daar gaan dezelfde in.