Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat het cassettebandje werd geboren. Op 30 augustus 1963 toonde Philips de Compact Cassette aan het wereldpubliek op de Internationale Funk Ausstellung in Berlijn. Ook werd hier de allereerste cassetterecorder getoond; de EL3300. Dit compacte toestel met ingebouwde luidspreker kan cassettebanden opnemen en afspelen en werkt naar keuze op batterij- of netvoeding. Optionele accessoires zijn onder andere een microfoon, diverse DIN aansluitkabels en een lederen draagtas met schouderriem. De EL3300 heeft een winkelprijs van 248 gulden; een cassettebandje kost zo’n 5 gulden. De ontwikkeling van de Compact Cassette heeft plaats gevonden in het Belgische Hasselt onder leiding van Lou Ottens. Naar schatting zijn er in de loop der jaren ongeveer 50 tot 100 miljard cassettebandjes verkocht.
Aanvankelijk startte Philips in samenwerking met het Duitse Grundig de ontwikkeling van een compacte cassetteband, nadat diverse fabrikanten tevergeefs hadden geprobeerd een wereldstandaard te ontwikkelen. Deze gezamenlijke ontwikkelingen bleken echter al snel achterhaald, doordat Ottens en zijn team in Hasselt op eigen houtje aan het knutselen waren. Grundig, woedend over dit dubbelspel, staakte de samenwerking en ontwikkelde zelfstandig verder. De Grundig DC International cassette bleek het uiteindelijk niet te kunnen winnen van de Philips Compact Cassette. Dankzij het verstrekken van gratis licenties aan alle fabrikanten, wist Philips snel terrein te winnen en de Eindhovense wereldstandaard werd een feit.
Ondanks de introductie van de Compact Disc begin jaren ’80 zou het cassettebandje het nog lang volhouden. Pas toen begin jaren ’90 de CD-R (beschrijfbare CD) op de markt kwam, verloor het analoge bandje langzaamaan de strijd van zijn digitale broer. Tegenwoordig geniet het bandje nog populariteit bij een beperkte groep liefhebbers; nostalgisten en verzamelaars. Veel bandjes met unieke opnamen worden gedigitaliseerd en omgezet naar CD of MP3 zodat de opname nog generaties lang beschikbaar blijft.