N4450

Beschrijving

N4450 – Hifi/stereo bandrecorder/versterkercombinatie met drie motoren en zes koppen. Voldoet ruimschoots aan DIN 45500. Mogelijkheden onder meer: multiplay, echo, voor- en nabandcontrole tijdens opname (monitor) en mixen. Te gebruiken als hifi- stereoversterker (motoren en bandtransport zijn dan uitgeschakeld). Muziekvermogen 2×30 Watt. Drie snelheden. Drie motoren waarvan één collectorloze Hall-motor. Zes koppen. Aansluiting voor grammofoon (magneto-dynamisch, keramisch en kristal) en radio-ontvangeenheid. Automatische, ook met de hand te bedienen, bandrichtingswijziging (automatic reverse). Automatische afslag, desgewenst te koppelen aan de “auto-stop” bij een tevoren bepaalde passage m.b.v. ingebouwde teller. Twee verlichte VU-meters voor opname- en weergaveniveau regeling. Verlichte tiptoetsen voor bandtransportfuncties en opname, met elektronisch geheugen. Transparante schuifpotentiometers voor opname- en weergaveniveau instelling, balans, hoge- en lagetonenregeling. Rumble-, ruis-, en fysiologieschakelaars. Ingebouwde elektrische klok met tijdschakelaar voor automatisch starten en stoppen (opnemen of weergeven) op een tevoren bepaald tijdstip. Cueing tijdens versneld heen- en terugspoelen. Ingebouwde plakmal (splicing). Compleet met transparant deksel, twee 26-cm spoelen waarvan één met ca. 1000m langspeelband en een stereo verbindingskabel. Aanbevolen luidsprekerboxen: 22RH423, 22RH426, 22RH427, 22RH499.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1971
 • Netspanning: 110, 127, 220 en 240 Volt, 50 en 60 Hz
 • Opgenomen vermogen: max. 120 Watt
 • Spoeldiameter: max. 26,5cm
 • Bandbreedte: 6,25mm
 • Aantal sporen: 4
 • Bandsnelheid: 19, 9,5 en 4,75 cm/sex
 • Speelduur (stereo) met 26cm spoel en 1080m langspeelband: 2 x 3 uur bij 9,5 cm/s
 • Frequentiebereik: 40-20.000 Hz bij 19cm/sec, 40-15.000 Hz bij 9,5cm/sec en 60-8.000 Hz bij 4,75 cm/sec.
 • Signaal/ruisverhouding: meer dan 50dB
 • Wow/flutter (DIN 45507): 0,15% bij 19cm/sec
 • Uitgangsvermogen: 2 x 20 Watt continu
 • Aantal koppen: 6 (2 wiskoppen, 2 opnamekoppen, 2 weergavekoppen)
 • Aantal motoren: 3
 • Afmetingen: 52 x 50 x 21 cm.
 • Gewicht:

Achtergrond

De N4450 is het eerste 26cm deck dat Philips voor de consumentenmarkt ontwikkelde. Een gigantisch grote, indrukwekkende machine met een opvallend uiterlijk dat door sommigen als “oerlelijk” wordt betiteld. De waarheid is echter dat de N4450 met zijn zwartzilveren uiterlijk perfect aansloot bij de overige onderdelen van de gloednieuwe Hifi keten die Philips op dat moment ontwikkelde. Denk hierbij aan de tuner 22RH621 de versterker 22RH521 en de platenspelers 22GA212 en 22GA209. Met deze machine haalde Philips direct alles uit de kast. Niet alleen werd een 26cm spoelendeck ontwikkeld dat geweldig goede kwaliteiten heeft, deze machine is tevens volledig autoreverse, zowel voor opname als weergave. Om dat te bereiken moesten maar liefst zes indrukwekkende koppen geplaatst worden. Uiteraard is om die reden ook een dubbele aandrukrol en toonas voorzien. Verder is voorzien in een tijdklok waarmee het mogelijk is om vooraf opname en weergave op een gewenst tijdstip te starten. Ook heeft dit apparaat een grote keus aan ingangen, waardoor het als regelcentrale voor de Hifi keten kan fungeren. Er is o.a. een Phono, Tuner en Aux ingang beschikbaar waarop direct bronnen kunnen worden aangesloten. Ook heeft het apparaat een stevige ingebouwde stereo eindversterker waar direct een set luidsprekers op kan worden aangesloten.

Luisterervaring

Na al geruime ervaring te hebben opgedaan met de “look & feel” van de N4520, ben ik later pas in bezit gekomen van de N4450. Nadat deze machine volledig was nagezien en afgeregeld, kon en vergelijkingstest natuurlijk niet uitblijven. En die test pakte verrassend goed uit voor de N4450, die toch zo’n 8 jaar ouder is dan zijn opvolger. De bandloop van een goed afgeregelde N4450 is enorm strak en de geluidskwaliteit bij opname subliem. Er moet weliswaar worden opgemerkt dat de N4450 iets meer ruis toevoegt aan de opname en mede doordat hij iets minder hard uitstuurbaar is dan de N4520 is de dynamiek ietsje minder. Maargoed, maakt dat echt wat uit? Veel belangrijker vind ik het feit dat mijn N4450 zelfs bij een opnamesnelheid van 4,75cm/s een nog alleszins accetabele kwaliteit weet te behalen, die volgens mij zelfs voldoet aan Hifi normen! Dat zijn op een 26cm band heel wat uurtjes muziek! Dan nog te bedenken dat dit deck een auto-reverse functie ondersteunt en je hoeft je stoel niet meer uit te komen…

Revisie

Er zijn veel mensen die een N4450 bezitten die niet goed werkt. We repareren met grote regelmaat N4450 bandrecorders in onze werkplaats. De ervaring leert dat deze machines na een grote onderhoudsbeurt of complete revisie vrijwel altijd weer prima werken. Vaak moeten de aandrijfsnaren worden vervangen en heeft de elektronica een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. We maken de machine helemaal schoon en regelen indien nodig alles af met behulp van originele calibratiebanden. Het resultaat is dat de bandrecorder weer zo goed als nieuw klinkt en nog jaren gebruikt kan worden. Uiteraard adviseren we wel om goede nieuwe banden te gebruiken voor optimaal resultaat. Ik zou iedereen aanraden om zijn bandrecorder te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Geluidsbanden

Een speciaal stukje aandacht wil ik besteden aan het gebruik van bandrecorderbanden. Ik krijg daar namelijk nogal eens wat vragen over. Waarom klinken mijn oude banden zo slecht? Mijn bandrecorder lijkt zwaar te lopen of wil niet terugspoelen. Ik heb een band afgespeeld en nu klinkt alles heel erg dof, hoe kan dat? De oorzaak hiervan is niet altijd de bandrecorder. Wanneer je oude geluidsbanden gebruikt, loop je het risico dat deze niet meer goed werken. Oude geluidsbanden zijn niet gemaakt om tientallen jaren bewaard te worden. Veel banden van Philips, Basf, Sony, Shamrock, Ampex, Tandy, Scotch en 3M zijn berucht omdat ze gaan poederen, plakken, schilferen en dus niet meer bruikbaar zijn. In principe zijn alleen oude banden van Maxell na al die jaren nog goed bruikbaar. Andere banden zijn bijna altijd waardeloos geworden en kun je beter weggooien. Koop daarom ook nooit oude banden want dit loopt altijd uit op een teleurstelling. In de MFBfreaks Webshop verkopen we nieuw geproduceerde geluidsbanden van Recording the Masters. Dit zijn moderne, topkwaliteit geluidsbanden die op dit moment nieuw gemaakt worden in een fabriek in Frankrijk. Recording the Masters is wereldwijd één van de weinige en absoluut de beste fabrikant van geluidsbanden in de 21ste eeuw. De geluidsbanden van Recording the Masters zijn perfect bruikbaar voor jouw Philips bandrecorder. Voor de N4450 adviseer ik het gebruik van Recording the Masters LPR35 op plastic 26cm spoel.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N4450
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N4450
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N4450