N4504

Beschrijving

N4504 – Hifi/stereo recorderdeck. Voldoet ruimschoots aan DIN 45500. In- en uitschakelbaar DNL ruisonderdrukkingssysteem met LED indicatie. Drie motoren waarvan één elektronisch geregeld. Drie long-life koppen. Magno-Control relaisbediening. Hydraulische bandspanningsregelaars voor zeer constante bandopwikkeling. Stereo-opname en -weergave. Mogelijkheid voor voor- en nabandcontrole. Drie snelheden (4,75 – 9,5 – 19 cm/sec). Vier sporen. Max. spoeldiameter 18cm. Geschikt voor gecoate bandsoorten. Viercijferige teller met nulstelling. Twee verlichte VU-meters voor regeling van opname- en weergave-niveau. Vier draaiknoppen voor regeling van opnameniveau en -balans en voor regeling van volume en balans bij weergave via hoofdtelefoon. Vier tuimelschakelaars voor DNL, spoorkeuze, snelheidskeuze en voor/nabandcontrole. Zes druktoetsen voor opname, weergave, snel heen/terugspoelen en pauze. Aansluitingen voor twee microfoons en voor hoofdtelefoon aan de voorzijde. Aansluitmogelijkheid voor lijn in/uit en monitor voor en voor Philips afstandsbediening N6718.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1976
 • Bandsnelheden: 19, 9,5 en 4,75 cm/s
 • Frequentiebereik: 35-25.000Hz bij 19cm/sec, 35-19.000Hz bij 9,5cm/sec, 35-11.000Hz bij 4,75cm/sec
 • Aantal motoren: 3
 • Aantal koppen: 3
 • Aantal sporen: 4
 • Maximale spoeldiameter: 18cm
 • Wow/Flutter: 0,1% bij 19cm/sec (DIN), 0,15% bij 9,5cm/sec (DIN), 0,05% bij 19cm/sec (NAB), 0,07% bij 9,5cm/sec (NAB)
 • Signaal/ruisverhouding (19 + 9,5 cm/sec): meer dan 60dB
 • Nabandcontrole: Ja
 • Ingangsgevoeligheid: microfoon 2x 0,2mV over 20kOhm – grammofoon 2x 10mV over 1kOhm
 • In- uitgangsspanning: ingang 2mV over 2kOhm. Uitgang 1V over 10kOhm.
 • Monitor: 1V over 10kOhm
 • Hoofdtelefoon: 400-600 Ohm / 20mW
 • Netspanning: 110/127v – 220/240v
 • Netfrequentie: 50 en 60 Hz
 • Opgenomen vermogen: 30 Watt
 • Afmetingen: 438 x 415 x 198 mm
 • Gewicht: 8,2 kg

Achtergrond

In 1976 krijgt het Philips Hi-Fi assortiment een fikse makeover. Plastic spuitgiet behuizingen vervangen op grote schaal hout en metaal en liefhebbers noemen deze apparatuur gekscherend ook wel “broodtrommels”. Dit is duidelijk te zien aan deze N4504, een grote kunststof doos met stoer, militair uiterlijk en minimaal gewicht. Destijds behoorlijk populair door de gunstige prijs-per-knopje, tegenwoordig berucht bij verzamelaars vanwege de kwetsbaarheid. Vooral de plastic tuimelschakelaartjes aan de voorkant breken veelvuldig af en bedieningstoetsen voor het loopwerk springen spontaan van het apparaat af. Wie door die kleine kwetsbaarheden heen kijkt, zal zien dat het niet alleen maar kommer en kwel is. In die plastic broodtrommel huist een betrouwbaar stuk techniek, waaraan zelden serieus iets mankeert. De N4504 en zijn groter broer de N4506 zijn in de basis heel betrouwbare en goed klinkende toestellen. Het zijn zelfs uiterst prettige, gemakkelijk te bedienen recorders. Je moet er alleen even de tijd en moeite insteken om het apparaat weer in ere te herstellen en dat is iets waarvoor de neus nog wel eens wordt opgehaald – de N4504 is nu niet bepaald een exclusief apparaat, maar is dat nu niet juist het geheim van zijn succes?

Luisterervaring

Zoals reeds is opgemerkt, valt de geluidskwaliteit van de N4504 beslist niet tegen. De eerste generaties N4504 en N4506 zijn uitgerust met dezelfde lichtbruine opname- en weergavekoppen die ook in o.a. de N4511 werden gebruikt. Latere N4504/N4506 kregen plastic groene kopjes die wat ruwer zijn van oppervlak en dus gevoeliger voor het verzamelen van “tape gruis”. Het is belangrijk om die groene kopjes bij een opknapbeurt even met wat polijstmiddel te behandelen, zodat ze in elk geval weer zo glad mogelijk zijn. In beide gevallen is de geluidskwaliteit van de N4504 heel behoorlijk. Bij opname goed uitkijken om niet boven de 0dB uit te sturen want dan gaat de opname versterker onherroepelijk vervormen. Dit beperkt het dynamische bereik van de machine wel een beetje, maar overall zijn er prima resultaten te bereiken met deze machine. Al bij al een heel erg aardig deck maar het is geen spannende verbetering ten opzichte van zijn voorgangers.

Revisie

Er zijn veel mensen die een N4504 bezitten die niet goed werkt. We repareren met grote regelmaat N4504 bandrecorders in onze werkplaats. De ervaring leert dat deze machines na een grote onderhoudsbeurt of complete revisie vrijwel altijd weer prima werken. Vaak moeten de aandrijfsnaren worden vervangen en heeft de elektronica een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. We maken de machine helemaal schoon en regelen indien nodig alles af met behulp van originele calibratiebanden. Het resultaat is dat de bandrecorder weer zo goed als nieuw klinkt en nog jaren gebruikt kan worden. Uiteraard adviseren we wel om goede nieuwe banden te gebruiken voor optimaal resultaat. Ik zou iedereen aanraden om zijn bandrecorder te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Geluidsbanden

Een speciaal stukje aandacht wil ik besteden aan het gebruik van bandrecorderbanden. Ik krijg daar namelijk nogal eens wat vragen over. Waarom klinken mijn oude banden zo slecht? Mijn bandrecorder lijkt zwaar te lopen of wil niet terugspoelen. Ik heb een band afgespeeld en nu klinkt alles heel erg dof, hoe kan dat? De oorzaak hiervan is niet altijd de bandrecorder. Wanneer je oude geluidsbanden gebruikt, loop je het risico dat deze niet meer goed werken. Oude geluidsbanden zijn niet gemaakt om tientallen jaren bewaard te worden. Veel banden van Philips, Basf, Sony, Shamrock, Ampex, Tandy, Scotch en 3M zijn berucht omdat ze gaan poederen, plakken, schilferen en dus niet meer bruikbaar zijn. In principe zijn alleen oude banden van Maxell na al die jaren nog goed bruikbaar. Andere banden zijn bijna altijd waardeloos geworden en kun je beter weggooien. Koop daarom ook nooit oude banden want dit loopt altijd uit op een teleurstelling. In de MFBfreaks Webshop verkopen we nieuw geproduceerde geluidsbanden van Recording the Masters. Dit zijn moderne, topkwaliteit geluidsbanden die op dit moment nieuw gemaakt worden in een fabriek in Frankrijk. Recording the Masters is wereldwijd één van de weinige en absoluut de beste fabrikant van geluidsbanden in de 21ste eeuw. De geluidsbanden van Recording the Masters zijn perfect bruikbaar voor jouw Philips bandrecorder. Voor de N4504 adviseer ik het gebruik van Recording the Masters LPR35 op 18cm plastic spoel.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N4504
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N4504
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N4504