N4506

Beschrijving

N4506 – Hifi/stereo-recorderdeck. Voldoet ruimschoots aan DIN 45.500. Drie motoren, waarvan één tachogeregeld. Hydraulische bandspanningsregelaars. Magno-control. Stereo- en mono-opname en -weergave. Drie Long-Life koppen resp. voor wissen, opnemen en weergeven. Drie snelheden (4,75 – 9,5 en 19cm/sec). Vier sporen. Maximale spoeldiameter 18cm. Schuifregelaars voor opnameniveau, mengen, spoelsnelheid, postfading. Draairegelaars (bij opnemen en bij weergeven via de hoofdtelefoon) voor geluidssterkte, balans, hoge en lage tonen. Schakelbare DNL ruisonderdrukking met LED-indicatie. Geschikt voor verticaal en horizontaal gebruik. Multiplay, echo tijdens opname, mogelijkheid voor mengen, voor- en nabandcontrole en cueing. Met postfading zijn correcties mogelijk in een bestaande opname. Continu regelbare spoelsnelheid. Automatische stop aan het einde van de band met ontkoppeling van de druktoetsen. Twee verlichte peak-reading meters voor indicatie van opname- en weergave-niveau. Viercijferige teller met nulstelling en automatische nulstop. Twee LED oversturingsindicators. Instelbare ingangsniveaus voor platenspeler, radio-ontvangsteenheid, extra ingang en recorder. Gevoeligheidsschakelaar voor microfooningang. Keuzeschakelaar voor magneto-dynamische of keramische opneemelementen. Versterker kan onafhankelijk van transportmechanisme worden gebruikt. Regelaar voor de uitgangsspanning. Ingebouwde MFB stuurversterker. Aansluitingen voor twee microfoons, platenspeler, radio-ontvangsteenheid, extra ingang, lijn in – lijn uit, monitor, twee Motional Feedback boxen, hoofdtelefoon, afstandsbediening (start/stop). Compleet met transparante stofkap, stereo-verbindingskabel, 540m high-output HiFi band en lege spoel. Aanbevolen afstandsbediening N6718.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1976
 • Bandsnelheden: 19, 9,5 en 4,75 cm/s
 • Frequentiebereik: 35-25.000Hz bij 19cm/sec, 35-19.000Hz bij 9,5cm/sec, 35-11.000Hz bij 4,75cm/sec
 • Aantal motoren: 3
 • Aantal koppen: 3
 • Aantal sporen: 4
 • Maximale spoeldiameter: 18cm
 • Wow/Flutter: 0,1% bij 19cm/sec (DIN), 0,15% bij 9,5cm/sec (DIN), 0,05% bij 19cm/sec (NAB), 0,07% bij 9,5cm/sec (NAB)
 • Signaal/ruisverhouding (19 + 9,5 cm/sec): meer dan 60dB
 • Nabandcontrole: Ja
 • Ingangsgevoeligheid: microfoon 2x 0,2mV over 20kOhm – grammofoon 2x 10mV over 1kOhm
 • In- uitgangsspanning: ingang 2mV over 2kOhm. Uitgang 1V over 10kOhm.
 • Monitor: 1V over 10kOhm
 • Hoofdtelefoon: 400-600 Ohm / 20mW
 • Netspanning: 110/127v – 220/240v
 • Netfrequentie: 50 en 60 Hz
 • Opgenomen vermogen: 35 Watt
 • Afmetingen: 434 x 558 x 205mm
 • Gewicht: 10,3 kg

Achtergrond

Als grote broer van het deck N4504 werd de N4506 geïntroduceerd. Dit deck is anderhalf keer zo breed en heeft alle functies die de N4504 ook heeft. Daarnaast is een complete Motional Feedback voorversterker ingebouwd met meerdere ingangen, volumeregeling per bron en mogelijkheid om de N4506 als hart van de complete installatie te gebruiken. Een aparte voorversterker voor de MFB boxen is niet nodig, deze worden gewoon op de N4506 aangesloten net als overige toestellen zoals platenspeler, tuner en andere Hi-Fi apparatuur. In feite deed Philips hetzelfde ook al bij de N4450 en kleinere N4418-N4419 modellen. Deze hebben ook mogelijkheid om meerdere apparaten direct aan te sluiten en op de ingebouwde versterker kunnen luidsprekerboxen worden aangesloten. Ondanks het lichtgewicht plastic en het loopwerk dat identiek is aan dat van de N4504 is de N4506 uitgerust met vrijwel alle mogelijkheden die de enthousiaste geluidsamateur warm kunnen maken: een ingebouwde mengversterker, cueing, de “disc-jockey verdelger” oftewel post-fading, DNL, nabandcontrole etc. Een apparaat dat het gras van de buurman spontaan moest doen verdorren.

Luisterervaring

De N4506 is feitelijk niet meer dan een uit de kluiten gewassen N4504. Hetzelfde loopwerk, dezelfde elektronica en dezelfde koppen. Dit betekent in de praktijk dat de opname en weergavekwaliteit ook vrijwel identiek is. De ingebouwde MFB voorversterker voldoet, maar is geen hoogvlieger. Het is nogal een ruisend ontwerp en elke losse MFB voorversterker zal al betere kwaliteit leveren. Desalniettemin is de N4506 een deck van aardige kwaliteit voor een aantrekkelijk budget. Het zijn in dit geval vooral de snufjes en extra’s die het apparaat interessant maken..

Revisie

Er zijn veel mensen die een N4506 bezitten die niet goed werkt. We repareren met grote regelmaat N4506 bandrecorders in onze werkplaats. De ervaring leert dat deze machines na een grote onderhoudsbeurt of complete revisie vrijwel altijd weer prima werken. Vaak moeten de aandrijfsnaren worden vervangen en heeft de elektronica een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. We maken de machine helemaal schoon en regelen indien nodig alles af met behulp van originele calibratiebanden. Het resultaat is dat de bandrecorder weer zo goed als nieuw klinkt en nog jaren gebruikt kan worden. Uiteraard adviseren we wel om goede nieuwe banden te gebruiken voor optimaal resultaat. Ik zou iedereen aanraden om zijn bandrecorder te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Geluidsbanden

Een speciaal stukje aandacht wil ik besteden aan het gebruik van bandrecorderbanden. Ik krijg daar namelijk nogal eens wat vragen over. Waarom klinken mijn oude banden zo slecht? Mijn bandrecorder lijkt zwaar te lopen of wil niet terugspoelen. Ik heb een band afgespeeld en nu klinkt alles heel erg dof, hoe kan dat? De oorzaak hiervan is niet altijd de bandrecorder. Wanneer je oude geluidsbanden gebruikt, loop je het risico dat deze niet meer goed werken. Oude geluidsbanden zijn niet gemaakt om tientallen jaren bewaard te worden. Veel banden van Philips, Basf, Sony, Shamrock, Ampex, Tandy, Scotch en 3M zijn berucht omdat ze gaan poederen, plakken, schilferen en dus niet meer bruikbaar zijn. In principe zijn alleen oude banden van Maxell na al die jaren nog goed bruikbaar. Andere banden zijn bijna altijd waardeloos geworden en kun je beter weggooien. Koop daarom ook nooit oude banden want dit loopt altijd uit op een teleurstelling. In de MFBfreaks Webshop verkopen we nieuw geproduceerde geluidsbanden van Recording the Masters. Dit zijn moderne, topkwaliteit geluidsbanden die op dit moment nieuw gemaakt worden in een fabriek in Frankrijk. Recording the Masters is wereldwijd één van de weinige en absoluut de beste fabrikant van geluidsbanden in de 21ste eeuw. De geluidsbanden van Recording the Masters zijn perfect bruikbaar voor jouw Philips bandrecorder. Voor de N4506 adviseer ik het gebruik van Recording the Masters LPR35 op 18cm plastic spoel.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N4506
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N4506
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N4506