N4511

Beschrijving

N4511 – Hifi/stereo recorderdeck. Als N4419 echter als deckuitvoering; zonder eindversterkers en luidsprekers. Extra: schuifregelaars voor volumeregeling van de hoofdtelefoon, afzonderlijk per kanaal. Overige eigenschappen en bijgeleverd toebehoren gelijk.

N4419 – Hifi/stereo bandrecorder/versterkercombinatie. Voldoet volledig aan DIN 45.500. Ingebouwde luidsprekers. Geschikt voor horizontaal en verticaal gebruik. Mogelijkheden: stereo- en mono-opname en -weergave. Multiplay. Echo. Voor- en nabandcontrole. Mengen. Drie snelheden. Vier sporen. Drie motoren, waarvan één elektronisch geregeld. Maximale spoeldiameter 18cm. Elektronische bediening. Drie “Long Life” koppen: wiskop, opnamekop, weergavekop. Magnocontrol. Automatische bandstop. Viercijferige teller met nulstelling en autostop op een tevoren te bepalen plaats. Twee verlichte VU-meters. Verlichte tiptoetsen voor opname, weergave, snel heen- en terugspoelen. Schuifschakelaars voor functieselectie en opname, met verlichting. Schuifregelaars voor opname, weergave, toonregeling en balans. Aansluitingen voor grammofoon (magneto-dynamisch, keramisch en kristal) en radio ontvangeenheid, voor microfoons en hoofdtelefoons (aan voorzijde) en voor afstandsbediening. Compleet met transparant deksel, verbindingskabel, 540m high-output HiFi band en lege spoel. Aanbevolen accessoires: Dynamische microfoon N8307; Hifi/stereo hoofdtelefoon N6301, N6310 en N6302; diastuurapparaat N6400; luidsprekerboxen 22 RH 422, 423 of 426.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1975
 • Netspanning: 110, 127, 220 en 240 Volt, 50 en 60 Hz
 • Opgenomen vermogen: ca. 80 Watt
 • Bandsnelheden: 19, 9,5 en 4,75 cm/sec
 • Speelduur (stereo): 2 x 1,5 uur bij 9,5cm/sec (LP18)
 • Frequentiebereik: 40 – 25.000 Hz bij 19cm/sec (DIN). 25 – 25.000 Hz bij 19cm/sec (NAB).
 • Signaal/ruisverhouding: meer dan 50dB
 • Jengel: Minder dan 0,09% bij 19cm/sec.
 • Vervorming: Minder dan 3%
 • Opspoeltijd voor 450 meter LP band: 180 sec.
 • Afmetingen: 52 x 38 x 20 cm.
 • Gewicht: 12 kg.

Achtergrond

Op magische wijze verdween in 1975 ineens het 26cm deck N4450 uit de Philips folders. Hiervoor in de plaats kwam een nieuwe generatie 18cm decks, waarvan de N4511 het meest luxueuze model is. Het is de deck-uitvoering van de N4419, een identiek apparaat dat uitgerust is met eigen luidsprekers en eindversterkers, een recorder dus. De N4511 is een mooi driekops bandrecorderdeck van uitzonderlijke kwaliteit, zowel uiterlijk als technisch. De stevige metalen behuizing is mooi afgewerkt, oerdegelijk en doeltreffend. Sfeervol verlichte schakelaars herkennen we nog van de N4450. De N4511 is geen autoreverse deck, maar maakt wel gebruik van schakelfolie detectie zodat de band automatisch wordt gestopt wanneer deze ten einde is. De N4511 is overigens identiek aan de N4510 met als enige verschil het uiterlijk. Op dezelfde wijze verschillen ook de N4418 en N4418 als recorders alleen cosmetisch van elkaar. De N4511 en zijn broertjes zijn op dezelfde wijze opgebouwd als de N4450, met allemaal losse functionele modules. Deze zijn 1 op 1 uitwisselbaar met de modules in de N4450. Dit maakt foutzoeken erg makkelijk.

Luisterervaring

De N4511 is een leuk en onterecht ondergewaardeerd deck. De geluidskwaliteit van een goed onderhouden exemplaar is echt prima. Zelfs op 4,75 cm/sec is de geluidskwaliteit nog heel behoorlijk, ik zou er gerust achtergrondmuziek op opnemen. De bandloop van deze recorder is mooi stabiel. De opnameversterker vervormt boven de 0dB vrij snel en dat beperkt het dynamisch bereik van de recorder. Omdat ook de opnameversterkers modulair zijn, is deze eigenschap van toepassing op alle decks in deze serie. Zolang je deze eigenschap respecteert, kunnen prima opnames met het deck gemaakt worden. Daarom is de N4511 één van mijn favoriete 18cm decks.

Revisie

Er zijn veel mensen die een N4511 bezitten die niet goed werkt. We repareren met grote regelmaat N4511 bandrecorders in onze werkplaats. De ervaring leert dat deze machines na een grote onderhoudsbeurt of complete revisie vrijwel altijd weer prima werken. Vaak moeten de aandrijfsnaren worden vervangen en heeft de elektronica een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. We maken de machine helemaal schoon en regelen indien nodig alles af met behulp van originele calibratiebanden. Het resultaat is dat de bandrecorder weer zo goed als nieuw klinkt en nog jaren gebruikt kan worden. Uiteraard adviseren we wel om goede nieuwe banden te gebruiken voor optimaal resultaat. Ik zou iedereen aanraden om zijn bandrecorder te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Geluidsbanden

Een speciaal stukje aandacht wil ik besteden aan het gebruik van bandrecorderbanden. Ik krijg daar namelijk nogal eens wat vragen over. Waarom klinken mijn oude banden zo slecht? Mijn bandrecorder lijkt zwaar te lopen of wil niet terugspoelen. Ik heb een band afgespeeld en nu klinkt alles heel erg dof, hoe kan dat? De oorzaak hiervan is niet altijd de bandrecorder. Wanneer je oude geluidsbanden gebruikt, loop je het risico dat deze niet meer goed werken. Oude geluidsbanden zijn niet gemaakt om tientallen jaren bewaard te worden. Veel banden van Philips, Basf, Sony, Shamrock, Ampex, Tandy, Scotch en 3M zijn berucht omdat ze gaan poederen, plakken, schilferen en dus niet meer bruikbaar zijn. In principe zijn alleen oude banden van Maxell na al die jaren nog goed bruikbaar. Andere banden zijn bijna altijd waardeloos geworden en kun je beter weggooien. Koop daarom ook nooit oude banden want dit loopt altijd uit op een teleurstelling. In de MFBfreaks Webshop verkopen we nieuw geproduceerde geluidsbanden van Recording the Masters. Dit zijn moderne, topkwaliteit geluidsbanden die op dit moment nieuw gemaakt worden in een fabriek in Frankrijk. Recording the Masters is wereldwijd één van de weinige en absoluut de beste fabrikant van geluidsbanden in de 21ste eeuw. De geluidsbanden van Recording the Masters zijn perfect bruikbaar voor jouw Philips bandrecorder. Voor de N4511 adviseer ik het gebruik van Recording the Masters LPR35 op 18cm plastic spoel.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N4511
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N4511
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N4511