N4520

Beschrijving

N4520 – Hifi/stereo recorderdeck met kwarts/PLL gestuurde aandrijving van de toonas, Direct Drive, drie motoren, drie snelheden (incl. 38cm/sec), regelbare bias instelling, NAB/DIN equalization, digitale bandlengtemeter en 26cm spoelen. Voldoet ruimschoots aan DIN 45.500. Zeer vlak frequentie-gebied van 30-26.000 Hz binnen 2dB bij 38cm/sec en zeer gunstige signaal-ruisverhouding van -58dB.

Aandrijving: Drie motoren: Direct Control toonasmotor, elektronisch geregeld door een direct op de toonas aangebrachte tacho-generator en ene zeer nauwkeurige, kwarts-gestuurde Phase Locked Loop. Twee krachtige gelijkstroommotoren die de beide spoelassen rechtstreeks aandrijven (Direct Drive). Drie snelheden: 38, 19 en 9,5cm/sec. Dynamisch perfect uitgebalanceerd. Zwaar vliegwiel om kortstondige snelheidsafwijkingen volledig uit te sluiten. Continu regelbare spoelsnelheid, instelbaar van 0 tot 7 m/sec. DE eenmaal ingestelde spoelsnelheid blijft absoluut constant van begin tot einde van de band. Elektronisch gestuurde, automatische bandstop.
Bandtransport: Geschikt voor 26cm spoelen, ook met NAB adaptors. Bandspanningsregelaars uitgerust met Hall elementen voor zeer constante bandspanning bij alle snelheden (ook bij snelspoelen). Roterende bandgeleiders voorzien van precisiegeslepen, elektrisch geleidende rubberlaag; maken slip onmogelijk en voeren statische lading op de band volledig af. Toonas met een maximale excentriciteit van 1 micron. Door zijn grote diameter van 6,5 mm accepteert hij elke band met een dikte tussen 26 en 50 micron. Elektronische regeling van het bandtransport via door microcomputer gestuurde tiptoetsen; sluit bedieningsfouten uit en maakt snelle, eenvoudige bandmontage mogelijk. Elektronische bandlengtemeter, gestuurd door twee foto-elektrische cellen met verlichte digitale aanwijzing, nulstelling en memory-stop. De foto-elektrische cellen sturen tevens de opwikkelsnelheid en de automatische afslag. Geschikt voor back-side coated banden.
Aftasting: Drie koppen. FSX/Sendust opname- en weergavekoppen met zeer lange levensduur en microscopisch nauwkeurig bepaalde ronding voor intensief band/kopcontact. Ferriet wiskop met dubbele luchtspleet. Vier sporen. Zeer stabiele, gegoten aluminium koppenplaat met driepuntsbevestiging. Koppen zijn eenvoudig uitwisselbaar zonder nastelling. Uniek systeem van kopafscherming verbetert overspraak in het laagste frequentiegebied (40 – 100Hz) met 10dB.
Sturing: Twee verlichte opnamemeters, instelbaar op VU of peak-reading indicatie. Gescheiden LED oversturingsindicatie per kanaal voor aflezing van piekniveaus op +3dB of +6dB. Opname/weergave-correctie (equalization) instelbaar volgens NAB of DIN specificatie. Master schuifregelaar voor nauwkeurige instelling van het eindsignaal bij mengen van microfoonsignaal met lijnuitgang. Afzonderlijke uitgangspanningsregelaar voor lijn. Inschakelbaar MPX filter voor onderdrukking van de 19kHz FM/stereo piloottoon. Meeluister mogelijkheid (monitor) met driestandenschakelaar en LED-indicatie. Pauzetoets en opnametoets, beide met LED-indicatie.
Mogelijkheden: Stereo- en mono-opname en -weergave. Sound-on-Sound, echo (tijdens opnemen), mengen (microfoon en lijnuitgang), review en cueing (tijdens snelspoelen), voor- en nabandcontrole (met LED indicatie). Microfoon- en lijningangen en hoofdtelefoonuitgang uitgerust met gescheiden volume- en balansregelaars.
Opbouw: Modulaire opbouw met volledige toegankelijkheid voor alle onderdelen. Geschikt voor horizontaal en verticaal gebruik. Elektronische tiptoetsen voor memory-stop, nulstelling, opname, review, cue, pauze, snel heen- en terugspoelen, afspelen en stop. Draairegelaars voor niveau en balans lijn, niveau en balans microfoon, niveau en balans hoofdtelefoon, spoelsnelheid en bias. Tuimelschakelaars voor MPX filter, monitor, equalisation, snelheidskeuze, sound-on-sound en spoorkeuze. Schuifregelaar voor Master level. Aansluitpunten voor twee microfoons en hoofdtelefoon (6,3mm jackingangen aan de voorzijde), lijn in (DIN en cinch), monitor/lijn uit (cinch) en start/stop afstandsbediening (DIN).

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1978
 • Aantal sporen: 4
 • Bandsnelheden: 38-19-9,5 cm/sec
 • Max. haspeldiameter: 26,5 cm
 • Frequentiegebied (+/-2dB): 30-26.000Hz bij 38cm/sec. 30-20.000Hz bij 19cm/sec. 30-16.000Hz bij 19cm/sec.
 • Signaal-ruisverhouding volgens DIN 45.405 (d= 3%): >58dB bij 38 en 19cm/sec. >57dB bij 9,5cm/sec.
 • Signaal-ruisverhouding volgens IEC curve A (d= %): >64dB bij 38 en 19cm/sec. >62dB bij 9,5cm/sec.
 • Jengel volgens DIN: 0,05% bij 38cm/sec. 0,08% bij 19cm/sec. 0,1% bij 9,5cm/sec.
 • Snelspoelen (1080m): 150 sec.
 • Kanaalscheiding (500-6.300Hz): meer dan 30dB
 • Opnamecorrectie bij afspelen (NAB): 3180 + 50uS bij 38 en 19cm/sec. 3180 + 90uS bij 9,5cm.
 • Opnamecorrectie bij afspelen (DIN): +35uS bij 38cm/sec. 3180 + 50uS bij 19cm/sec. 3180 + 90uS bij 9,5cm/sec.
 • Wis/bijstroomfrequentie: 125kHz +/-10%
 • Koppen: Hyperbolische FSX opnamekop, hyperbolische FSX weergavekop, hyperbolische ferriet wiskop
 • Motoren: PLL-kwartsgestuurde 72-polige motor voor toonas, motor voor toonas, 2x D.C. motoren voor spoelassen
 • Ingangen: Twee microfoons 6,3mm klink 0,2mV 2k Ohm. Line (cinch): 50mV 200k Ohm. Din: 2mV 20k Ohm – 100mV 1M Ohm
 • Uitgangen: DIN 1V 10k Ohm. Cinch 1V 5k Ohm
 • Hoofdtelefoon (6,3mm klink): 40mW, 8-2.000 Ohm
 • Monitor (cinch): 1v 5k Ohm
 • Gemeten met reference tape: BasF C 264 Z
 • Netspanning: 110-127-220-240 V 50/60 Hz
 • Afmetingen: 531 x 527 x 230 mm.
 • Gewicht: 25 kg.

Achtergrond

In 1971 introduceerde Philips zijn eerste 26cm bandrecorderdeck voor de consumentenmarkt, de N4450. Dit toestel zou vier jaar in productie blijven om in 1975 van het toneel te verdwijnen. Vanaf dat moment had Philips geen enkel 26cm deck meer in het assortiment, wat op zich een opvallend verschijnsel is. Men concentreerde zich uitsluitend op 18cm decks en recorders in het middensegment en liet de markt voor grote consumentendecks volledig links liggen. Tot 1978, het jaar waarin de N4520 wordt geïntroduceerd. Het lijkt alsof de Philips engineers eens goed om de tafel zijn gaan zitten, goed hebben gekeken naar de eisen van de consument én de functies die de concurrentie in hun decks stopten en toen besloten om het nu eens écht goed aan te pakken. De N4520 is een 25 kilo wegend, ontzettend mooi vormgegeven, zwaar aluminium semiprofessioneel bandrecorderdeck met bijzonder hoge kwaliteiten, nuttige functies en hoogwaardige materialen. Het front is gemaakt van 4 millimeter dik geborsteld aluminium en het bandtransport is zeer geavanceerd ontwikkeld met nauwkeurige bandspanningsregeling. Overbodige functies zoals talloze selecteerbare ingangen zijn komen te vervallen en de zeer nuttige regelbare bias is aanwezig zodat het deck moeiteloos voor elke tape soort kan worden gecalibreerd. De N4520 is ontworpen in Wenen door de Oostenrijkse Philips ingenieurs die bekend stonden om hun uitstekende kennis en kunde op het gebied van mechanica. De N4520 heeft een functie waar ik heel erg veel gebruik van maak, namelijk de “peak” instelling van de VU meters. Hierbij wordt niet het maximale geluidsniveau maar het gemiddelde geluidsniveau op een moment weergegeven, waardoor de opnamesterkte veel prettiger in te stellen is. Ook de digitale teller die daadwerkelijk in meters telt is erg nuttig. De N4520 is mijn absolute favoriet als het gaat om gebruiksgemak en geluidskwaliteit.

Luisterervaring

De N4520 is op alle fronten een fantastisch deck. De opnameversterkers zijn ontworpen om zeer veel headroom te hebben, zodat het deck moeiteloos tot +6dB of zelfs harder kan opnemen, zonder dat het signaal gaat vervormen. Uiteraard moet altijd rekening gehouden worden met de maximale uitstuurbaarheid (MOL) van de gebruikte band. Dankzij de regelbare bias is de machine niet kritisch qua gebruikte bandsoort; elk type kan correct worden ingeregeld. De bandloop is fantastisch en de machine kan enorm snel spoelen zonder dat de bandloop instabiel wordt. Dit is een deck waarbij geen concessies zijn gedaan en het is geen wonder dat de N4520 nog steeds een zeer geliefd deck is bij veeleisende gebruikers.

Revisie

Er zijn veel mensen die een N4520 bezitten die niet goed werkt. We repareren met grote regelmaat N4520 bandrecorders in onze werkplaats. De ervaring leert dat deze machines na een grote onderhoudsbeurt of complete revisie vrijwel altijd weer prima werken. Vaak moet het loopwerk worden gereinigd en afgesteld en heeft de elektronica een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. We maken de machine helemaal schoon en regelen indien nodig alles af met behulp van originele calibratiebanden. Het resultaat is dat de bandrecorder weer zo goed als nieuw klinkt en nog jaren gebruikt kan worden. Uiteraard adviseren we wel om goede nieuwe banden te gebruiken voor optimaal resultaat. Ik zou iedereen aanraden om zijn bandrecorder te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Geluidsbanden

Een speciaal stukje aandacht wil ik besteden aan het gebruik van bandrecorderbanden. Ik krijg daar namelijk nogal eens wat vragen over. Waarom klinken mijn oude banden zo slecht? Mijn bandrecorder lijkt zwaar te lopen of wil niet terugspoelen. Ik heb een band afgespeeld en nu klinkt alles heel erg dof, hoe kan dat? De oorzaak hiervan is niet altijd de bandrecorder. Wanneer je oude geluidsbanden gebruikt, loop je het risico dat deze niet meer goed werken. Oude geluidsbanden zijn niet gemaakt om tientallen jaren bewaard te worden. Veel banden van Philips, Basf, Sony, Shamrock, Ampex, Tandy, Scotch en 3M zijn berucht omdat ze gaan poederen, plakken, schilferen en dus niet meer bruikbaar zijn. In principe zijn alleen oude banden van Maxell na al die jaren nog goed bruikbaar. Andere banden zijn bijna altijd waardeloos geworden en kun je beter weggooien. Koop daarom ook nooit oude banden want dit loopt altijd uit op een teleurstelling. In de MFBfreaks Webshop verkopen we nieuw geproduceerde geluidsbanden van Recording the Masters. Dit zijn moderne, topkwaliteit geluidsbanden die op dit moment nieuw gemaakt worden in een fabriek in Frankrijk. Recording the Masters is wereldwijd één van de weinige en absoluut de beste fabrikant van geluidsbanden in de 21ste eeuw. De geluidsbanden van Recording the Masters zijn perfect bruikbaar voor jouw Philips bandrecorder. Voor de N4520 adviseer ik het gebruik van Recording the Masters LPR90 op 26cm metalen spoel.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de N4520
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de N4520
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de N4520