22AH572

Beschrijving

22AH572 – Professionele Hifi stuurversterker. Frequentiegebied 10 – 45.000 Hz. Harmonische- en intermodulatievervorming allebei kleiner dan 0,01%. Signaal-ruisverhouding beter dan 90dB. Hifi stuurversterker met uitzonderlijk lage vervorming en groot frequentiegebied. Frequentiegebied Phono1, Phono2, auxilary, tuner en tape 10 – 45.000 Hz -1dB. Signaal-ruisverhouding Phono1 en 2: 75dB bij 1,5mV input, auxilary, tunber en tape: 90dB. Overspraakdemping beter dan -55dB bij 1kHz. Instelbare ingangsgevoeligheid voor grammofoon. Inschakelbare fysiologie (loudness). Ruis- en rumblefilters. Tone-defeat toets, bij inschakeling waarvan een volkomen vlakke frequentiekarakteristiek wordt weergegeven binnen de door de technische specificaties aangegeven grenzen, onafhankelijk van de stand van de toonregeling. Toets voor audio-mute voor verlaging van het ingestelde volumeniveau van 20dB. De recorder-keuzeschakelaar gecombineerd met de monitor-tiptoets maakt opnemen, overspelen en weergeven van twee aangesloten spoelen- of cassetterecorders mogelijk met meeluistermogelijkheid (monitoring) voor geluidsbron of reeds gemaakte opname. Een schakelaar maakt vijf mono/stereo luisterposities mogelijk (links, rechts, links + rechts (mono), stereo en stereo reverse). Stappenregelaars (step-detend) voor volume, lage en hoge tonen. Balansregelaar met middenarrêt. Verlicht paneel voor indicatie van de ingeschakelde functies. Tiptoetsen met LED indicatoren voor eenvoudige en gemakkelijke bediening. Aansluitingen voor tuner, twee platenspelers, twee recorders, hulpingang (auxilary), hoofdtelefoon en tape B met voorkeurschakeling. Geheel metalen kast met geschuurd, zwaar metalen front. De stuurversterker is in techinsche specificaties, uitvoering en afmetingen geheel afgestemd op de tuner AH673 en de eindversterker AH578.

Specificaties

 • Eerste produktiejaar: 1979
 • Frequentiebereik: 5 – 200.000 Hz
 • S/R verhouding: 86/102 dB
 • Harmonische vervorming: 0,002%
 • Kanaalscheiding: 58/60 dB (1kHz)
 • Lineaire hoog- en laagregeling
 • Inschakelbare contour
 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Afmetingen: 117 x 470 x 280 mm.
 • Gewicht:

Achtergrond

De enige voorversterker uit de begeerde Amerikaanse Philips High Fidelity Laboratories die in Nederland ook op de markt verscheen is deze 22AH572. In combinatie met de tuner 22AH673 en optioneel de eindversterker 22AH578 vormt dit geheel een bijzonder hoogwaardige set. De 22AH572 is een zeer uitgebreide voorversterker met tiptoetsbediening en ALPS potmeters van professionele kwaliteit. Een verlicht schema op het voorpaneel geeft exact de weg van het audiosignaal aan, van bron tot uitgang van de versterker. De tweevoudige toonregeling (bass & treble) kan worden omzeild door de bypassfunctie te gebruiken. Dit verkort de signaalweg waardoor ruis tot een minimum beperkt kan worden. De 22AH572 is voorzien van een hoog en laag onderdrukkingsfilter dat eveneens met tiptoetsen bediend wordt en een mutefunctie om het uitgangssignaal met 20 dB te reduceren. Deze functie gebruik ik zelf vaak om de iets te grote stappen van de volumeregelaar te compenseren. Verder heeft de 22AH572 diverse mogelijkheden om kanalen te verwisselen, of mono weer te geven door alleen het linker of rechterkanaal naar beide uitgangen te sturen.

Luisterervaring

De 22AH572 heeft, net als de overige leden uit de “Lab Series” een soort mythische status verkregen. Zelden aangeboden en dus vaak stevig aan de prijs. Maar als ik eerlijk ben dan klinkt de 22AH572 niet wezenlijk anders dan een 22AH280 of 22AH209 voorversterker hoor. Het toestel blinkt niet bijzonder uit in kwaliteit maar meer in de enorme functionaliteit. Wat dat betreft is het ding typisch Amerikaans; veel knopjes met wisselende relevantie maar in de basis is het gewoon een goed ding. Met alle toonregeling in de neutrale stand klinkt het geluidsbeeld heel netjes; geen vlakheid zoals de 22RH551 bijvoorbeeld laat horen. Alles zit erin en klinkt gewoon goed. De platenspeler voorversterkers zijn van zeer goede kwaliteit, hieraan is duidelijk veel zorg besteed. Ik heb al mijn MFB’s al in combinatie met de 572 gebruikt, en nog geen enkele keer iets in toonregeling hoeven aanpassen. Het enige nadeel van de 572 vind ik zelf de stapsgewijze volumeregeling, waarbij het gewenste volume vaak tussen twee “klikjes” in ligt. Gelukkig kun je ter compensatie de -20dB mutefunctie gebruiken, zodat het lagere volumebereik een stuk preciezer te regelen is.

Revisie

Uiteraard heb ik de 22AH572 vóór en na revisie beluisterd. We reviseren met grote regelmaat 22AH572 voorversterkers en het is geweldig om te horen hoe deze opknappen van een hoop nieuwe onderdelen en een grote schoonmaakbeurt. De 22AH572 klinkt na revisie beduidend beter dan ervoor. De kanaalgelijkheid en toonbalans zijn weer gelijk, de weergave is evenwichtiger en details zijn veel duidelijker hoorbaar. Het vervangen van de elco’s heeft tot gevolg dat er een spreekwoordelijke deken van het geluid; het geluidsbeeld is opener en beter in balans. In de 22AH572 zitten maar liefst 84 elco’s waarvan een groot deel zich in de signaalweg bevindt en dus direct de geluidskwaliteit beïnvloedt. Waarschijnlijk klinkt de 22AH572 voorversterker na revisie nog beter dan toen hij nieuw uit de fabriek kwam. Dit komt door de moderne topkwaliteit componenten die wij bij de revisie gebruiken. Ik zou iedereen aanraden om zijn voorversterker te laten reviseren. Dat kan uiteraard in onze deskundige werkplaats.

Downloads

Actueel

 • Alle MFBfreaks artikelen over de 22AH572
 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22AH572
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22AH572