Onder de rook van Philips

eindhoveninbeeldAls inkoper, verkoper, medewerker klantenservice, magazijnmeester en chef logistiek van de MFBfreaks.com Webshop zie ik heel wat adressen, plaatsnamen en postcodes voorbij komen. Daarbij vallen bepaalde zaken soms meer op dan andere. Een postcodegebied waarnaar opvallend veel bestellingen worden verzonden is 5622 in Eindhoven. Een goede reden om deze wijk eens nader onder de loep te nemen!

De postcodes 5621 en 5622 liggen in de Eindhovense wijk Woensel-Zuid, met name rond de buurt Erp. Woensel vormt het noordelijke deel van de gemeente Eindhoven, gelegen tussen de spoorlijn naar ‘s-Hertogenbosch en Tilburg en de rivier de Dommel. Het is grotendeels volgebouwd en tegenwoordig verdeeld in twee stadsdelen, Woensel-Noord en Woensel-Zuid, met samen ruim 110.000 inwoners. Op 1 januari 1920 werd Woensel deel van de gemeente Eindhoven. Na de annexatie door Eindhoven in 1920 zette de verstedelijking zich voort. In 1942 werd Fellenoord gebombardeerd, het dicht gebouwde gebied tussen Woensel en Eindhoven. Nadien is door dit gebied een hoogspoor en een brede autoweg aangelegd, waardoor beide stadsdelen door een brede strook van elkaar gescheiden werden. De tweede helft van de twintigste eeuw bracht een verdere stroomversnelling, waarbij van de oorspronkelijke landelijke infrastructuur vrijwel niets overbleef, en ook veel oude straten grotendeels of helemaal verdwenen. Zo werd de oude Broekstraat met omgeving helemaal gesloopt om plaats te maken voor moderne ontsluitingswegen (Montgomerylaan, Kennedylaan) en nieuwbouwwijken. Van oude verbindingswegen zoals de Woenselsestraat naar Vlokhoven en verder naar Son en de Eckartseweg zijn alleen restanten terug te vinden tussen de nieuwbouwwijken.

Ook de buurt Vredeoord, waar tot 1998 het Philips hoofdkantoor was gevestigd, ligt in de wijk Woensel-Zuid. In de jaren zestig werd “Complex V” gebouwd op het terrein aan de Boschdijk, waar voorheen een landgoed lag. Hier werd ruimte gecreeerd voor onder andere het rekencentrum van Philips, waar een van de eerste supercomputers stond. Ook was de raad van bestuur gevestigd op Complex V. Het beroemde gebouw VH dat hier jarenlang voor diende, werd afgelopen jaar met veel geweld tegen de vlakte gewerkt tijdens de volledige sanering van het terrein.

Het is dus beslist niet verrassend maar zeker wel leuk om te zien dat er in dit gebied, waar ongetwijfeld veel (oud) Philips medewerkers wonen, nog steeds veel sympathie bestaat voor oude Philips producten. Men draagt de producten van weleer nog steeds een warm hart toe en doet zijn uiterste best om deze in volle glorie te herstellen. Ga zo door, Woenselnaren!