Over MFBfreaks.com

Een hobby is leuk; een uit de hand gelopen hobby is nog leuker! Welkom op MFBfreaks.com, al bijna 10 jaar dé referentiewebsite voor liefhebbers en verzamelaars van Philips hifi-apparatuur uit de periode 1969 – 1979. Bij ons vind je het meest complete assortiment aan vintage Philips folders, documentatie, technische informatie, véél foto’s, reparatietips en handleidingen die je zullen helpen om je oude Philips apparatuur in volle glorie te herstellen.
Toen ik in 2001 voor het eerst een tweedehands setje 544 MFB boxen kocht, was ik erg nieuwsgierig naar de achtergrond van dit systeem. MFB, wat is dat eigenlijk? Helaas was er op het internet weinig of niets te vinden en dus besloot ik de stukjes informatie die ik verzamelde te bundelen op een eigen stukje webruimte bij mijn provider. Al snel bleken vele mede-liefhebbers via het internet de weg te vinden naar de op dat moment unieke site. Meer en meer documentatie werd aan de site toegevoegd en door middel van het forum konden medeverzamelaars met elkaar communiceren over deze mooie hobby.
Inmiddels was ik ook in contact gekomen met Piet Gouw, de man die begin jaren zeventig de Philips directie wist te overtuigen van het principe van Motional Feedback luidsprekers. Als Product Manager bij de Hifi groep van Philips heeft hij de kar getrokken in de periode waarin de door ons zo geliefde Motional Feedback boxen en hun schitterende serie randapparatuur op de markt kwamen. Al snel raakte Piet nauw betrokken bij MFBfreaks en hij heeft ons van veel onschatbare informatie voorzien.
In september 2002 werd de domeinnaam www.mfbfreaks.com aangevraagd, en deze was binnen een week online en actief. Via de diverse zoekmachines bleven nieuwe bezoekers van over de hele wereld de site vinden en inmiddels stond de teller op 7.500 hits. MFBfreaks.com groeide uit tot een complete community waar alle liefhebbers elkaar weten te vinden en informatie uitwisselen over bandrecorders, platenspelers, versterkers, receivers en natuurlijk Motional Feedback luidsprekerboxen.
Op 16 februari 2003 werd de eerste MFBfreaks Meeting georganiseerd door Chris Camphuisen, MFBfreak van het eerste uur en mijn vraagbaak in de beginperiode van MFBfreaks. Deze Meeting is een groot succes al is hij kleinschalig opgezet. Ook Piet Gouw is aanwezig en geeft vol vuur een presentatie over zijn creatie; de Philips Motional Feedback luidsprekers. Vele succesvolle Meetings zouden volgen en trekken keer op keer vele belangstellende MFBfreaks aan.
Sinds december 2009 kent MFBfreaks.com een webshop waarin vele specifiek gerichte onderdelen te koop zijn. Denk hierbij aan het originele luidsprekerdoek voor de MFB boxen 22RH541, 544, 567 en 544. Daarnaast zijn de elko revisiesets erg populair, waarmee je in één keer alles in huis haalt om je MFB boxen weer als nieuw te laten klinken. Ook ons inmiddels beroemde snarenassortiment is een favoriet, waarmee we inmiddels al voor bijna 100 Philips platenspelers, bandrecorders en cassettedecks perfect passende aandrijfsnaren leveren. Op dit moment bezoek je de vierde revisie van de site, welke volledig gebouwd is op basis van het blogging/CMS systeem WordPress. In 2001 werd de eerste MFBfreaks.com site gebouwd met behulp van Microsoft Frontpage. Langzaam maar zeker groeide de HTML kennis waardoor het uiteindelijk makkelijker werd om rechtstreeks in deze internettaal te gaan werken. Echter, de mogelijkheden in deze eenzijdige taal zijn redelijk beperkt en PHP heb ik nooit echt onder de knie kunnen krijgen. Toen ik onlangs besloot om de site te gaan restylen lag het dan ook voor de hand om te zoeken naar een totaaloplossing die aan alle wensen zou voldoen. De keuze viel op WordPress vanwege de gebruikersvriendelijkheid, zowel vóór als achter de schermen. Dankzij de grote hoeveelheid beschikbare plugins bleek het niet moeilijk om de webshop volledig in de site op te nemen en diverse handigheden toe te voegen zoals de zeer soepele navigatie, overzichtelijke layout en een klein maar fijn zoekbalkje. Ik wens je veel plezier op de site; neus gerust rond en meld je aan op ons gezellige forum!