Philips 122 jaar!

philips 122 jaarVandaag is het precies 122 jaar geleden dat Gerard en Frederik Philips de Eindhovense Philips Gloeilampenfabriek oprichtten.

In het allereerste fabrieksgebouw werden aanvankelijk alleen lampen geproduceerd. Omdat Philips wetenschap en onderzoek belangrijk vond, werd de productie voortdurend uitgebreid en in 1927 liep het eerste Philips radiotoestel van de band. Hiermee bleek Philips een slimme zet te hebben gedaan, want nog geen tien jaar later – in 1936 – werd de 1 miljoenste Philipsradio geproduceerd. Deze radio’s werden overigens niet in de Philipsfabriek in Eindhoven gemaakt, maar in de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) in Hilversum, die door Philips was overgenomen. Hier komt overigens ook de merknaam Aristona vandaan, die oorspronkelijk een merknaam van de NSF was.
Toen de tweede wereldoorlog uitbrak, besloot Philips een gewaagde keuze te nemen en alle buitenlandse vestigingen autonoom (zelfstandig) te maken. Hierdoor ontkwam men aan de eis van de Duitse bezetter om wereldwijd alle bedrijfsactiviteiten over te dragen. Na de oorlog maakte Philips als voornaamste elektronica-fabrikant in Nederland een zeer sterke groei door die gepaard ging met veel overnames en nieuwbouw. Onder andere het bedrijf Van der Heem, waar Stokvis de ERRES toestellen liet bouwen, werd in die tijd door Philips overgenomen. De opkomst van televisie gaf Philips een nieuwe kans om zich als fabrikant een voorname positie toe te eigenen.
Eind jaren zeventig begon de complexe bedrijfsstructuur in binnen- en buitenland zijn tol te eisen en werden steeds meer vestigingen en fabrieken afgestoten. Deze hielden dan op te bestaan of gingen zelfstandig verder.
Anno 2013 is Philips bijna volledig verdwenen als producent van consumenten-electronica. De televisie-tak is reeds in 2011 afgestoten aan het Chinese TP-Vision, dat toestellen voor Philips maakt. Begin 2013 kondigde het bedrijf aan ook de consumer-lifestyle producten af te stoten. Alle multimedia- en audioproducten worden nu gemaakt door Funai, waar Philips al tientalle jaren zaken mee doet. Mede vanwege deze uitbestedingen heeft Philips onlangs aangekondigd de term “electronics” uit de naam te willen schrappen. Wel besteedt het bedrijf nog veel aandacht aan innovatieve verlichting (O-led) en medische apparatuur. Hoe zal het Philips de komende 122 jaar vergaan?