Philips presenteert nieuw logo

philips_new_logoVandaag heeft Philips haar nieuwe bedrijfslogo en slogan gepresenteerd. Vorige week werd het oude logo van het hoofdkantoor in Eindhoven verwijderd en werden geheimzinnige aanwijzingen geuit over een nieuw logo en een nieuw gezicht voor de Eindhovense elektronicagigant. Het nieuwe logo borduurt voort op het vertrouwde schild met de golven en sterren waarmee Philips zich al bijna 100 jaar op de markt begeeft. Het motto “Sense and Simplicity” dat sinds 2005 in gebruik was, wordt nu vervangen door de kreet “Innovation and You”. Met deze slogan wil Philips meer mensen bereiken en innovatie uitstralen, zo meldt het bedrijf. “Innovatie zit in ons DNA sinds we 120 jaar geleden met de eerste gloeilamp kwamen”, aldus topman Frans van Houten. “Wij denken dat het nieuwe beeldmerk de positionering van Philips streven veel beter weergeeft.” Philips heeft de afgelopen dagen de presentatie met enige tam-tam op de sociale media ingeluid. Facebookers en Twitteraars konden op de site uncover.philips.com het nieuwe beeldmerk pixel na pixel uitkleden.

Geschiedenis

De oorsprong van het Philips logo gaat terug naar 1925, als ir. Louis Kalff aangenomen op de reclame-afdeling van Philips. Vanaf dat moment heeft het bedrijf ook een reclame-studio en het was Kalff die het bekende beeldmerk met golven en sterren ontwierp. De vertrouwde golflijnen en sterren van Philips verschijnen voor het eerst in 1926 op de verpakking van de Miniwatt-radioklep en op de Philigraph, een van de eerste audiorecorders. De golven symboliseerden radiogolven en de sterren stonden voor de ether van de nachtelijke hemel waardoor de radiogolven werden verzonden. Pas in 1930 kwamen de vier sterren en de drie golven voor het eerst samen in de inmiddels bekende cirkel. Op radio’s en grammofoons ging de cirkel, compleet met sterren en golven, deel uitmaken van het ontwerp. Het cirkelembleem werd daarna geleidelijk aan ook toegepast op reclamemateriaal en andere producten. Rond deze tijd groeiden de bedrijfsactiviteiten snel en men wilde een handelsmerk dat uniek zou zijn voor Philips, maar waarmee men geen juridische problemen zou krijgen met eigenaars van andere bekende cirkelvormige emblemen. Dit resulteerde in een combinatie van de Philips-cirkel en het woordmerk binnen het nu zo vertrouwde logo.

Het Philips-logo werd in 1938 voor het eerst gebruikt. Hoewel het door de jaren heen diverse aanpassingen heeft ondergaan, is het basisontwerp sindsdien ongewijzigd gebleven. Ook de meest recente facelift laat veel intact van het bekende beeldmerk maar het geheel wordt wel in een eigentijds jasje gestoken. Zo zijn de drie “radiogolven” vervangen door twee exemplaren die minder enthousiast golven en is het lettertype van het PHILIPS woordmerk aangepast. De voorheen platte bovenkant van het schild loopt nu ietsjes bol maar daarmee zijn de meest spectaculaire wijzigingen ook direct wel op. De kenmerkende blauwe kleur is gebleven en een snelle kijker ziet wellicht niet eens het verschil. Daarmee bereikt Philips precies het beoogde doel; vertrouwde gebruikers herkennen in het nieuwe logo direct het oorspronkelijke ontwerp en nieuwe gebruikers worden aangesproken door een trendy, hedendaags beeldmerk. Innovation and You, een pakkende slogan waarmee Philips de consument persoonlijk benadert. Het is echter de vraag op welk gebied Philips nog wil gaan innoveren aangezien TV’s recentelijk zijn afgestoten aan TP Vision en Audio naar Funai zou gaan?