Pink Floyd ontwerper Storm Thorgerson overleden

storm thorgersonGrafisch vormgever Storm Thorgerson is vandaag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In 2003 kreeg hij een herseninfarct waarvan hij verbazend goed opknapte maar helaas heeft hij de strijd met zijn andere ziekte niet heeft gewonnen. Thorgerson overleed vandaag in het bijzijn van zijn familie en vrienden. Zijn moeder, vrouw, zoon en twee dochters laat hij achter.

Bekend

Thorgerson is bekend geworden als ontwerper van talloze wereldberoemde albumhoezen. Het kenmerkende prisma van Pink Floyds “Dark Side of the Moon” is hiervan het bekendst; bijna alle Floyd albumhoezen zijn door Thorgerson ontworpen. Ook voor onder andere Muse, Led Zeppelin, Genesis, Mike Oldfield en vele anderen heeft Thorgerson werk verricht.

Hipgnosis

Thorgerson studeerde aan de Royal College of Art in Londen en richtte in 1968 met Aubrey Powell en Peter Christopherson de kunstdesignstudio Hipgnosis op. De naam Hipgnosis stond geschreven op de vloer van hun flat die ze huurden en het leek hen de geschikte naam voor hun studio. Ze wilden innovatieve (hypnotische) foto’s en tekeningen ontwerpen. Een van de bands waar ze bevriend mee waren was The Pink Floyd. Het eerste album dat Thorgerson en Powell ontwierpen was dan ook een Pink Floyd-album, “A Saucerful of Secrets” uit 1968.

Ambitie

In 1983 stopte na 15 jaar de samenwerking tussen Storm en Po. Sinds de stopzetting van Hipgnosis werkte Aubrey Powell aan videos en concertopnames voor Robert Plant, Jimmy Page, Jean-Michel Jarre en Paul McCartney. Storm Thorgerson bleef verder albumcovers maken voor onder meer Pink Floyd, The Cranberries, Audioslave, Phish, The Cult, Ian Dury, Dream Theater, The Offspring, Ween, Muse en The Mars Volta.
Daarnaast maakte hij, net als Powell, video’s voor onder meer Pink Floyd. Met de Pink Floyd-video “Learning TO Fly” (1988) won hij de prijs voor beste regisseur op de American Billboard Awards. Het succes van deze video leidde ertoe dat hij ook reclamespots ging maken. Zijn regie voor “One Great Thing” won de Golden Rose in Schotland. Thorgerson werkte ook aan documentaires waaronder het tweedelige “Art of Tripping” (1993) voor Channel 4 en de wetenschappelijke documentaire “Rubber Universe” voor Equinox. In 1994 maakte hij 6 kortfilms voor Pink Floyd. Deze filmpjes werden tijdens ‘The Division Bell’-tournee afgespeeld.

Geschokt

David Gilmour van Pink Floyd heeft geschokt gereageerd op de dood van Thorgerson. “We ontmoetten elkaar voor het eerst als jonge jongens. We kwamen altijd bij elkaar bij Sheep’s Green, een plek bij de rivier in Cambridge en Storm voerde het hoogste woord. Hij was altijd degene met de grootste mond, liep over van ideeën en enthousiasme. Daar is eigenlijk ook nooit iets aan veranderd,” verklaarde hij aan de BBC. “Hij is mijn hele leven een drijvende kracht geweest; zowel privé als zakelijk. Een schouder om op te huilen en een geweldige vriend. Ik zal hem missen.”