RMGI wordt Recording the Masters

De merknaam van magneetbandenfabrikant RMGI zal binnenkort voorgoed verdwijnen. Na een aantal overnames valt weliswaar het doek voor de van oorsprong Nederlandse naam, maar de productie wordt in een nieuw jasje hervat.

In 1993 ontstond RMGI (Recordable Media Group International) in Oosterhout, Noord-Brabant toen de productie van video- en cassettebanden van PDM (Philips Dupont Magnetics) werd beëindigd. Onder leiding van directeur Jacques Blink zet een klein team de productie van magneetbanden voort op basis van de oude BASF en AGFA recepten. Zo is RMG LPR35 van oorsprong een BASF tape en SM468 is gebaseerd op AGFA PER468. Jarenlang weet RMGI het hoofd boven water te houden en de tapes vinden wereldwijd, weliswaar in bescheiden kring, gretig aftrek.

In 2012 kondigt RMGI aan dat het bedrijf de productie overdraagt aan het Franse Pyral SAS. Opgericht in 1985 is Pyral een grote fabrikant van geperforeerde magneetband voor de filmindustrie en van diverse magneetband producten voor beveiligings- en toegangscontrole.  Pyral besluit de productie van Oosterhout naar Frankrijk te verplaatsen en bouwt hiervoor in Avranches voor ruim 2 miljoen Euro een gloednieuwe fabriek. Het verhuizen en opstarten van de productie heeft nogal wat voeten in aarde wat leidt tot enorme levertijden voor RMGI producten. Uiteindelijk blijkt de kostbare overname en verhuizing van RMGI de genadeslag voor Pyral en in 2015 wordt het bedrijf op gerechtelijk bevel overgenomen door het eveneens Franse Mulann Industries. Mulann ontwikkelt en produceert machines voor fabricage van o.a. creditcards en smartcards.

Nadat de plpr90roductie van RMGI banden in eerste instantie gewoon werd voortgezet, kondigde Mulann onlangs aan dat de merknaam RMGI volledig gaat verdwijnen. Onder de naam “Recording the Masters” gaat Mulann het audiobanden assortiment in een geheel nieuw jasje verpakken. Tevens wordt het assortiment banden en accessoires aangepast. Onder andere de ¼ inch band op AEG kern zal verdwijnen vanwege te weinig vraag naar het product. Daarnaast wordt een nieuw type band geïntroduceerd: de LPR90. LPR90 wordt een backcoated longplay band die direct is afgeleid van de topkwaliteit band SM900. Deze LPR90 moet de grote concurrent worden van LPR35, die al sinds jaar en dag een zeer populaire tape is vanwege de gunstige prijs/kwaliteit verhouding.

De introductie van de nieuwe LPR90 en de nieuwe website www.recordingthemasters.com wijzen erop dat Mulann Industries de productie van magnetische geluidsdragers vooralsnog erg serieus neemt. In een tijd waarin analoge geluidsopname en –weergave weer sterk in populariteit toenemen doen zij hun uiterste best om de goede reputatie in deze wereld te behouden. Het merk heeft zelfs een eigen Facebookpagina waar analoge enthousiastelingen de laatste ontwikkelingen kunnen volgen.

Uiteraard zal het gehele Recording the Masters assortiment in de MFBfreaks.com Webshop beschikbaar komen. Dit betekent dat het huidige aanbod aan bandrecorder banden in de komende tijd zal worden aangepast. Er zullen producten verdwijnen en nieuwe producten worden toegevoegd. De huidige voorraad RMGI tapes wordt uitverkocht en zal gaandeweg worden vervangen door de nieuwe Recording the Masters producten. Heb je specifieke vragen over één of meerdere producten? Neem dan gerust even contact op voor meer informatie.

recordingthemasters