Voor de meeste verzamelaars is het helaas een bekend gezicht; een versterker met een ontbrekende knop of een MFB box die een logo mist. Gevolgen van onvoorzichtige opslag of transport, gewoon kwijt geraakt door een vorige eigenaar of ooit afgebroken en weggegooid. Als verzamelaar wil je natuurlijk graag je spulletjes compleet en netjes hebben en missende onderdelen zijn dan bepaald geen gezicht! Aangezien de bron van spareparts reeds lang geleden is opgedroogd is even een nieuwe bestellen in Eindhoven er beslist niet bij. De originele codenummers zijn weliswaar keurig in de Service Manual vermeld maar geen enkele leverancier zal deze 40 jaar oude onderdelen nog op de plank hebben liggen, laat staan voor je kunnen bestellen. Dus wat moet je dan? Op zoek gaan naar een donor-apparaat en vervolgens jezelf weer niet recht in de ogen kunnen kijken omdat je die eigenlijk óók weer wilt redden van de ondergang. Pfff… Dilemma! Maar het kan ook anders…
Geïnspireerd door de succesvolle activiteiten van Gromsound en dankbaar gebruikmakend van het schitterende artikel van Huib Maaskant ben ik al enige tijd geleden aan het denken geslagen over de toepassingen van giethars en gietrubber voor onze MFBfreaks hobby. Toen ik vervolgens ook nog de vakkundigheid van Stephan de buizenradioverzamelaar voorbij zag komen, was duidelijk dat deze methode ook voor ons MFBfreaks een hoop leuks mogelijk zou kunnen maken! In eerste instantie bestond de behoefte om voor een aantal 22AH587 MFB boxen in mijn privécollectie nieuwe logootjes te maken. Van de vijftien boxen hebben er namelijk net vijf een MFB logo rechts onderaan het frontje zitten. Bij de overige boxen is dit logootje spoorloos verdwenen. Aangezien het hier om een vrij simpel voorwerpje gaat – plat met reliëf aan één zijde en facetrandjes rondom – leek nagieten een voor de hand liggende oplossing. Op de eerdergenoemde websites wordt meer dan duidelijk uitgelegd hoe één en ander in zijn werk gaat en aangezien het spreekwoordelijke kind prima de was kan doen, waren de benodigde spullen snel aangeschaft. Naast gietrubber en harder voor de mallen en PU giethars (2 componenten) voor de afgietsels, heb ik ook zwarte pigmentpasta besteld. Omdat veel plastic onderdeeltjes zwart van kleur zijn is het handig om ze deze kleur tijdens de productie alvast mee te geven. Naderhand schilderen of spuiten geeft alleen maar verlies van detail en dat willen we natuurlijk niet.
Hierboven is de totstandkoming van het betreffende MFB logo voor de 585, 586 en 587 MFB boxen te zien. Malletjes gemaakt van een origineel, even experimenteren met de kleur en hup, kopiëren maar! Het accentueren van de tekst en het logo zijn vervolgens gedaan met alulook-verf. Als je het eenmaal in de vingers hebt begint het echt een verslavend spelletje te worden en al snel werden er meer malletjes gemaakt om ook andere onderdeeltjes te kunnen reproduceren. Wie herkent hieronder het welbekende veertje dat het PHILIPS logo op zijn plek houdt in de sierstrip bovenin de 22RH544, de drukknoppen van de Plastic Fantastic bandrecorders en het lamphoudertje van de 22RH532?
Vooral het nagieten van knoppen en knopjes is een zeer interessant onderwerp en de eerste prototypes zijn inmiddels met succes van de band gelopen. Hieronder zijn de diverse knoppen te zien van apparatuur uit de visoog-serie.
Inmiddels is het proces van mallen maken en afdrukjes gieten al aardig gemeengoed geworden op de MFB knutselzolder en zijn de druk- en draaiknoppen, logo’s en emblemen en diverse onderdelen in de Webshop beschikbaar. Het aanbod is nu nog beperkt maar zal steeds worden uitgebreid. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek onderdeeltje, laat me dit even weten. Als het te maken is en ik heb een origineel (of je hebt er zelf een) dan kan ik dat altijd aan het assortiment toevoegen.
Wat een geweldig idee is dit.
Bedankt, Folmer! De mogelijkheden zijn inderdaad eindeloos 🙂