Gitaarbouwer Gibson koopt audio-tak Philips

philips_gibsonPhilips verkoopt zijn activiteiten op het gebied van onder meer audio- en videoapparatuur aan het Amerikaanse Gibson Brands, vooral bekend als fabrikant van elektrische gitaren. Dat maakte het elektronicaconcern maandag bekend. Gibson betaalt 135 miljoen dollar (98 miljoen euro) voor de divisie. Daarnaast kan Philips de komende 7 jaar inkomsten tegemoet zien uit een licentieovereenkomst voor het gebruik van zijn merknaam. Die zijn afhankelijk van de omzet die Gibson met de verkochte activiteiten behaalt, maar er geldt wel een minimum, zei een woordvoerder van Philips. De verkoop wordt naar verwachting in de tweede helft van 2014 afgerond. De videotak (dvd en blu-ray) wordt pas in 2017 formeel overgedragen aan Gibson. Dat heeft te maken met lopende licentieovereenkomsten die Philips heeft met andere partijen.

Gitaarbouwer

Gibson Guitar Company Ltd. werd in 1902 opgericht door schoenmaker Orville H. Gibson die een grote liefde had voor muziek. Zijn zelfgebouwde mandolines en gitaren hadden veel kenmerken uit de vioolbouw en al snel ontstond er veel vraag naar zijn instrumenten. In 1939 werd de eerste elektrische gitaar, de ES-150 op de markt gebracht en in 1952 produceerde het bedrijf de eerste legendarische Gibson Les Paul die door de gelijknamige gitarist was ontworpen. Kenmerkend voor de Gibson-gitaren is het gebruik van zogenaamde dubbelspoel-elementen (humbuckers), en dan in het speciaal de PAF humbucker die ervoor zorgen dat deze gitaren een relatief vol en ‘warm’ geluid geven. Een ander voordeel is dat deze spoelen magnetische stoorvelden elimineren. Op een aantal modellen gebruikt Gibson P-90 elementen. Dit zijn enkelspoels-elementen die een stuk steviger en rauwer klinken dan een normaal enkelspoels element.

Investering

Begin 2012 verkreeg Gibson reeds een meerderheidsaandeel in het Japanse audiomerk Onkyo, dat sinds 1946 bestaat. Onkyo is gespecialiseerd in hoogwaardige audio-apparatuur voor de consumentenmarkt. Gibson is de op één na grootste aandeelhouder in Onkyo. Een jaar later, in maart 2013, kocht Gibson alle 54,4% aandelen TEAC van investeringsmaatschappij Phoenix Capital en werd hier ook de grootste aandeelhouder. Het in 1953 opgerichte TEAC staat bekend als fabrikant van commerciële bandrecorders voor thuisgebruik. Onder de naam TASCAM produceerde het merk ook professionele meersporenrecorders die in veel studio’s de standaard waren. De eerste draagbare meersporen cassetterecorder, Portastudio, werd door Tascam op de markt gebracht.

Funai

Philips maakte begin vorig jaar bekend dat de entertainmentactiviteiten voor 150 miljoen Euro zouden worden verkocht aan het Japanse Funai, waarmee al 25 jaar een samenwerkingsverband bestond. Die overeenkomst werd in oktober weer ontbonden toen Funai op het laatste moment weigerde de deal af te ronden. De audio-entertainment divisie functioneert nu al enige tijd zelfstandig onder de naam Woox Innovations en is gevestigd in Hong Kong. Wereldwijd werken zo’n 1900 mensen voor het buitenechtelijke kleinkind van de in 1969 opgerichte Philips High Fidelity groep.

2 gedachten over “Gitaarbouwer Gibson koopt audio-tak Philips”

  1. Gelukkig is een setje “stoep” C’tjes goedkoper in de MFBfreaks shop, dan dit stel 2.2nF “bumble bee” C’tje voor een Les Paul gitaar… 😉
    [url]https://store.gibson.com/historic-spec-bumble-bee-capacitors-two-pack/[/url]

  2. Blij dat de audiodivisie nu in handen van grote namen in de audiowereld komt. Zo gaat Philips in de toekomst misschien weer min of meer naam krijgen in muziek en audioland.
    Volgens mij van de 900-series geleden dat er nog eens iets deftigs qua Philipsmuziek bestond…

Reacties zijn gesloten.