Meeting 12 – 7 juni 2014

In het Pinksterweekend van 2014 vond op zaterdag 7 juni de twaalfde MFBfreaks.com Meeting plaats in Wijkcentrum De Stolp in Den Bosch. Met een temperatuur rond de 30 graden beloofde het een zeer tropische dag te worden. Ondanks deze vooruitzichten bleek de belangstelling wederom recordaantallen te omvatten; met een opkomst van ongeveer 90 MFBfreaks uit binnen- en buitenland was dit niet alleen de warmste, maar ook de drukst bezochte Meeting ooit! Uiteraard waren de vaste items weer aanwezig; de inmiddels bekende boxenvergelijking werd gepresenteerd door Marnix en er waren diverse complete Philips audiosets ter bezichtiging opgesteld – de oudste een Plano uit 1959; de jongste een DSS set uit medio jaren ’90. Daarnaast was er dit jaar een zeer uitgebreide opstelling aan Philips video-apparatuur en waren David, Chris en Peter van het DHCP Team aanwezig om de resultaten van hun schitterende zelfbouw MFB projecten te laten zien en horen.

Omdat de boxenvergelijking vorig jaar zo enorm veel belangstellenden trok, is besloten om deze dit jaar tweemaal te laten plaatsvinden. Om toch op tijd te kunnen beginnen hebben de initiatiefnemers Piet, Marnix en Philippe de avond ervoor al enige voorbereidingen in de Stolp getroffen. Dit vergemakkelijkt het opbouwen op de dag zelf, waardoor er een ochtend- en een middagsessie kan plaatsvinden. In de loop van de ochtend arriveren diverse vroege vogels om een helpende hand toe te steken bij de voorbereidingen en rond 10.00 uur is alles zover gereed. De eerste bezoekers beginnen binnen te druppelen en Remi neemt zijn positie in als kaartverkoper. Net als bij voorgaande Meetings biedt het entreebedrag niet alleen toegang tot de MFBfreaks Meeting maar is ook de lunch hierbij inbegrepen. Tevens ontvangen alle betalende bezoekers een lot voor de MFBfreaks Tombola die aan het einde van de dag gehouden zal worden. Daarnaast is er dit jaar de mogelijkheid om een lot te kopen waarmee een complete MFB zelfbouwset gewonnen kan worden, beschikbaar gesteld door het DHCP team. Met een kleine vertraging wordt de Meeting om 11.30 uur officiëel geopend. Na een kort welkomstwoord en het doorlopen van de agenda is het meteen tijd voor de eerste boxenvergelijkingssessie. De eerste dertig luisteraars begeven zich richting luisterruimte om zich volledig te storten op de daar aanwezige woofers, tweeters en middentoners.

 
 
 
 
 
 
 

Terwijl deze eerste luistersessie plaatsvindt, hoeven de overige bezoekers beslist niet stil te zitten. Er is genoeg te zien! In de centrale showruimte zijn diverse tijdcorrecte Philips audiosets opgesteld. De oudste is een B4X95A plano uit 1959, een familiestuk van Karsten. Daarnaast een schitterende Hi-Fi buizenset van mijzelf, bestaande uit de AG9018 versterker met hoogohmige uitgangen (OTL), A6X38AT stereotuner, AG2300 platenspeler en 2 stuks AD5046 luidsprekerboxen met hoogohmige 9710 breedbander (800 ohm). Met een paar passende LP’s (The Beatles – Abbey Road, Help, Sgt. Pepper’s) is het plaatje compleet. Vervolgens stond er een leuke combinatie bestaande uit een Philips 551 visoog voorversterker, 651 tuner en twee 541 MFBtjes met daarnaast de Aristona broertjes van dezelfde apparaten. Leuk om te zien hoe het uiterlijk van de Aristona’s afwijkt ten opzichte van de schitterende Philips ontwerpen.

 
 
 
 
 
 
 

Ook de latere series Philips apparatuur waren aanwezig; een “plastic fantastic” vliegdekschip AH762 met bijpassende cassettedecks N2511 en N2521 uit het midden van de jaren ’70 en de mooie aluminium AH384 versterker en AH186 tuner van een paar jaar later. Voor de lol was de Lab Series voorversterker AH572 in twee kleuren aanwezig, aluminium en zwart. Deze laatste komt uit Amerika, waar de hele set in het zwart beschikbaar was. Mooi hoor! Ook het mini-setje 109-209-309-5581 was aanwezig en werd geflankeerd door de compacte CD speler CD100. De grote imposante N4520 blijft een schitterende reus van een deck. Ook de latere Philips audio is aanwezig; de F-set in origineel meubel van Jamie stamt uit 1984 en de imposante 800-serie van “stapelaar” Remi kwam rond 1990 op de markt. De jongste aanwezige set dateert uit medio jaren 90; de DSS set van Jamie.

 
 
 
 
 
 
 

Dit jaar zijn er ook diverse Freaks aanwezig die apparatuur te koop aanbieden; zij beslaan het eiland in het midden van de zaal. Het aanbod is zeer divers; van MFB boxen tot koffergrammofoons, losse onderdelen, meetapparatuur en zelfs platen. Er is aardig wat belangstelling en de heren hebben constante aanloop. Aan het einde van de dag moet er echter toch nog aardig wat mee terug naar huis…

 
 
 
 
 
 
 

De MFBfreaks.com Webshop is natuurlijk ook weer aanwezig; speciaal voor de Meeting is een flinke voorraad elko-sets, transistorsets, kabelwerk, snaren en accessoires meegenomen en deze zijn tegen speciale gereduceerde Meeting-prijzen te koop. Het lijkt erop dat iedereen zijn aankopen heeft uitgesteld tot de Meeting en de belangstelling is enorm. De nieuwe elko-sets met a-merk elko’s van BC Vishay en Nichicon zijn populair en al snel zijn deze voor enkele boxen helemaal uitverkocht. Ik denk dat er de zondag na de Meeting heel wat soldeerbouten staan te roken! Ook was er nog even tijd voor een demonstratie van het succesvolle Gein met Giethars project, waar met succes vele knopjes en andere onderdelen worden nagemaakt.

 
 
 
 
 
 
 

In de tweede “showroom” staan de videoliefhebbers met hun zeer imposante collectie Philips video-apparatuur. Het begint eind jaren zestig met de LDL1000 en LDL1002 video-bandrecorders met losse spoelen. Daarna komt het VCR systeem met vierkante cassettes; De mooie N1500 met zware druktoetsen en zijn plastic opvolger N1512. Uiteraard mag Het Systeem Van De Toekomst, Video2000 niet ontbreken. Revolutionair in alle opzichten – speelduur en beeldkwaliteit waren beter dan ooit. Een groot aantal van deze technisch vernuftige machines staat de hele dag te spelen. Want het motto van de “videoten” luidt: AMHD: Alles Moet Het Doen.

 
 
 
 
 
 
 

Ook het DHCP Team heeft een imposante opstelling gemaakt van de tot nu toe ontwikkelde technische hoogstandjes. Deze heren werken op zeer hoog niveau aan Motional Feedback Anno 21ste Eeuw. Met behulp van moderne elektronica en moderne luidsprekerunits proberen zij een zo optimaal mogelijk MFB product te creëren dat ook commercieel een kans van slagen maakt. De diverse resultaten tot nu toe zijn zeer veelbelovend, iets dat ook in de luistertest tot uiting komt.

 
 
 
 
 
 
 

Na de lunch vindt de tweede boxenvergelijkingssessie plaats, waardoor wederom een groep van 30 personen de gelegenheid krijgt om de ingebrachte boxen te beluisteren. De opstelling is uiteraard identiek aan die van de ochtend; diverse DHCP producten worden vergeleken met originele Philips MFB’s en ook enkele passieve boxen (origineel en zelfbouw) worden aan de tand gevoeld. Marnix leidt de luisteraar met behulp van diverse gekozen muziekstukken door de luistersessie zodat men het beoordelingsformulier (al dan niet met moeite) kan invullen.

 
 
 
 
 
 
 

Rond half vijf loopt de dag op zijn einde en wordt traditiegetrouw afgesloten met de MFBfreaks Tombola. De diverse gratis ingebrachte items van MFBfreaks worden verloot en vinden een nieuwe eigenaar. Gezien de tropische temperaturen zijn een aantal lieden al eerder huiswaarts gekeerd, wat tot gevolg heeft dat sommige prijzen drie- of zelfs viermaal opnieuw verloot moeten worden. Uiteindelijk vinden alle spullen gelukkig een nieuwe eigenaar en mogen we wederom spreken van een succesvolle dag! Maar dat is nog niet alles… De grote klapper van deze Meeting is wel het verloten van een tweetal complete DHCP zelfbouw MFB sets die beschikbaar zijn gesteld door het DHCP Team. De sets bestaan uit een tweetal versterkermodules, voedingsmodules en Philips boxjes met “geaktiveerde” woofer, dus voorzien van een Piëzo-elementje. De gelukkige winnaar is Bliep140 en we kijken nu al uit naar zijn ervaringen met dit schitterende project.

 
 
 
 
 
 
 

Al bij al mag er weer gesproken worden van een bijzonder succesvolle en drukbezochte Meeting. Wederom blijkt hieruit dat Philips Audio en Motional Feedback nog steeds springlevend zijn en een grote schare enthousiaste liefhebbers kennen. We kijken dus nu al uit naar de volgende Meeting die hopelijk nóg drukker zal worden!